Bayramlar t�m ailenin bir arada oldu�u, b�y�k sofralar�n kuruldu�u, misafirlere sunulan ikramlar�n payla��ld��� en �zel g�nler aras�nda yer al�yor. �zellikle Ramazan Bayram�'nda 1 ay boyunca s�ren oru� d�neminin ard�ndan rutin beslenme d�zenine ge�iliyor ve porsiyonlarda biraz a��r�ya ka��labiliyor. Oysa Ramazan ay� sonras�n�n, sa�l�kl� beslenmek ve kilolar� kontrol alt�nda tutmak i�in �ok �nemli bir d�nem olarak g�r�lmesi gerekiyor.
Ramazan Bayram�'nda dengeli beslenmek i�in bu 6 kurala dikkat!
1. G�ne sa�l�kl� bir tabakla ba�lamak i�tah kontrol�n� kolayla�t�rmaktad�r. Po�a�a, b�rek gibi hamur i�leri alternatiflerini g�n i�erisine t�ketilmesi muhtemel olan ikraml�klara saklamak; esmer ekmek; �i� badem, ceviz gibi sa�l�kl� ya� asitlerini i�eren ya�l� tohumlar; yumurta, az ya�l� bir peynir ve bol miktarda ye�illik i�eren bir kahvalt� ile dengeyi sa�lamak uygun olacakt�r.
2. Misafirli�e m�mk�n oldu�unca tok gidilmelidir. Ziyaretlere gitmeden �nce bir ana ���n; saat veya a�l�k durumu uygun de�il ise meyve, s�t, yo�urt, kavrulmam�� kuru yemi�ler gibi se�eneklerden olu�an bir ara ���n t�ketmeye �zen g�sterilmelidir. Ana ���nlerde et t�ketilecekse, �zgara veya ha�lama gibi sa�l�kl� pi�irme y�ntemleri ile pi�mi� ve g�r�n�r ya�lar� uzakla�t�r�lm�� olmas�na �zen g�sterilmelidir. Her ���nde �i� sebzelere yer vermeye dikkat edilmelidir.
3. Ziyaretler artt�k�a sunulan ikraml�klar�n say�s� da artmaktad�r. Tabaktakileri payla�mak ve porsiyonu m�mk�n oldu�unca tad�ml�k boyutunda tutmak, m�mk�nse tek bir �e�it tercih etmek yararl� olacakt�r.
4. Ak�am yemeklerinde a��rl�kl� olarak sebze yemekleri veya mercimek, nohut gibi kuru baklagillere y�nelmek, hem daha hafif bir ���n hem de yeterli lif al�m� i�in uygun olacakt�r. Yeterli lif al�m� mide bo�almas�n� yava�latarak ve kan �ekerinin daha kontroll� y�kselmesini sa�layarak i�tah kontrol�ne yard�mc� olmaktad�r.
5. Bayramlarda �ay, kahve t�ketiminin artmas� ve s�cak havalar�n gelmesi ile artan s�v� kayb�n� telafi etmek zor olabilmektedir. �zellikle su t�ketimi ihmal ediliyorsa yan�n�zda daima bir su �i�esi ta��man�z faydal� olacakt�r. Suyu meyve dilimleri, limon, �ubuk tar��n, taze nane gibi aromatik bile�enlerle lezzetlendirmek i�imi kolayla�t�racakt�r.
6. Misafirlerle birlikte t�ketilecek ikraml�klar� daha sa�l�kl� hale getirmek de elbette m�mk�n olabilmektedir. Tatl� tercihinin s�tl� veya meyveli tatl�lardan yana olmas�, mutlaka bir �e�it salataya yer verilmesi, hamur i�lerinde beyaz un yerine tam bu�day unu kullan�lmas�, uygun k�vam i�in ya�� azalt�p yo�urttan destek al�nmas� ve m�mk�n oldu�unca zeytinya�� tercih edilmesi, hem lezzetli hem sa�l�kl� tatlar elde etmeye yard�mc� olacakt�r.
Pi�meyen meyveli cheesecake tarifi (8-10 ki�ilik)
Malzemeler;
Taban� ��in; 10-12 adet kuru hurma (�ekirdekleri ayr�lm��, s�cak suda bekletilmi�), 1 su barda�� ceviz veya badem, yar�m su barda�� yulaf ezmesi, yar�m �ay barda�� s�t, 1 yemek ka���� bal veya pekmez.
Orta Katman ��in; 1 su barda�� labne, 1 �ay ka���� vanilya �z�t�, 1 b�y�k boy olgun muz, 1 tatl� ka���� tar��n.
�st Katman ��in; 1 su barda�� dondurulmu� b���rtlen, 1 su barda�� dondurulmu� �ilek.
S�slemek i�in; Hindistan cevizi.
Yap�l���;
Taban� olu�turmak i�in t�m malzemeleri tamamen kar��ana kadar blenderdan ge�irin. Taban�na ya�l� ka��t serilmi� kelep�eli bir kal�ba ince bir tabaka halinde yay�n veya k���k kuplar�n taban�na e�it miktarda b�l�n. Kar���m�n �zerinde ka����n tersi ile iyice bast�rarak s�k��t�r�n. Orta katman i�in muzu �atal yard�m� ile ezip labne ile kar��t�r�n. Ard�ndan tar��n ve vanilyay� ekleyin. �ste�e ba�l� 1-2 yemek ka���� kadar kakao da ekleyebilirsiniz.Haz�rlad���n�z kar���m� taban�n �zerine ekleyin. Son olarak 1 su barda�� b���rtlen ve �ile�i �atal yard�m� ile bir miktar s�cak su ekleyerek ezin, taneler iri kalabilir. En �ste yayd�ktan sonra 1 gece buzdolab�nda bekletin. �zerini Hindistan cevizi ile s�sleyerek servis edin.
Mercimekli karabu�day salatas� (8-10 ki�ilik)
Malzemeler;
1 su barda�� ha�lanm�� mercimek, 1 su barda�� ha�lanm�� karabu�day, yar�m demet maydanoz, yar�m demet dereotu, 5-6 dal taze nane, 5-6 dal taze so�an, 2 adet k�rm�z� kapya biber.
Sosu i�in; 1 limonun suyu, 2 yemek ka���� zeytinya��, tuz, kimyon ve sumak (iste�e ba�l�).
�zeri i�in; Lor peyniri ve kuru domates.
Yap�l���;
Maydanoz, dereotu ve naneyi y�kad�ktan sonra saplar�ndan ay�rarak elinizle k���k par�alara b�l�n. Kuru domates, kapya biber ve taze so�an� ince ince do�rad�ktan sonra bir kab�n i�erisinde mercimek, karabu�day ve sebzeleri bir araya getirip kar��t�r�n. 1 �ay ka���� kimyon ve 1 tatl� ka���� suma�� ekledikten sonra ayr� bir yerde 2 yemek ka���� zeytinya��, 1 limonun suyu ve 1 �ay ka���� tuzu kar��t�r�p servisten �nce kar���ma ekleyin. Kar���m� k�selere b�ld�kten sonra �zerlerini 1'er yemek ka���� lor peyniri ve ince dilimlenmi� kuru domates ile s�sleyebilirsiniz.
28.5.2019 - 39648
|