Ramazan ay�nda sa�l�kl� ve dengeli beslenme �nerileri MALATYA - Ramazan ay�nda d�zenli beslenmenin �nemli oldu�una dikkat �eken Diyetisyen S�meyye Akbulut, dengeli ve sa�l�kl� beslenme konusunda �nerilerde bulundu. Malatya'da bir klinikte diyetisyenlik yapan Diyetisyen S�meyye Akbulut, Ramazan ay�nda nas�l beslenilmesi gerekti�i konusunda uyar�larda bulunarak, Ramazan ay�nda g�ne sahurla ba�lan�lmas� ve bol proteinli besinlerin t�ketilmesi gerekti�ini belirtti. Akbulut, Ramazan ay�nda bol proteinli besin ve sebze a��rl�kl� yiyeceklerle beslenilmesi gerekti�ini belirterek, "Ramazanda �ncelikle sahur yaparak g�ne ba�lamam�z gerekiyor. Sahur yaparken de mutlaka g�nl�k bir tane yumurta t�ketmemiz gerekiyor. Yumurta bizim �rnek proteinimiz. Yumurta t�ketti�imiz zaman ramazan ay�nda tokluk s�remiz daha uzun oluyor. Yumurtay� ha�lanm�� �ekilde veya az ya�da pi�irebilirsiniz. Yumurtan�n yan�nda mutlaka bir protein kayna�� olarak peynir t�ketmemiz gerekiyor. Peyniri de az ya�l� tercih ederseniz bizler i�in daha g�zel olur. Tansiyon probleminiz yoksa zeytin 5-6 adet t�ketebilirsiniz. Tansiyon probleminiz varsa 2 adet ceviz t�ketmenizi mutlaka �neriyoruz. Bol ye�illiklere yer veriyoruz ramazan ay�nda sahurda da iftarda. Bol ye�illik, domates, salatal�k, maydanoz, dereotu, kuzukula�� gibi ye�illiklere yer verebilirsiniz" dedi. G�n i�erisinde iftara kadar olan s�rede tokluk hissini artt�racak besinlerin tercih edilmesine de�inen Akbulut, " Ramazan ay� boyunca yine tam bu�day ekmek tercih ederseniz sahurda g�n i�erisinde daha �ok tokluk hissiniz olur. Beyaz ekmekleri �ok tercih etmeyelim. ��nk� beyaz ekmekler daha �ok yemenize ve g�n i�erisinde daha fazla ac�kman�za neden olacakt�r. Tokluk s�renizi uzatmak istiyorsan�z mutlaka tam bu�day ekme�i yemenizi �neririz" �eklinde konu�tu. " Su t�ketimine sahurda ve iftarda olabildi�ince dikkat edelim" Ramazanda s�v� t�ketiminin �nemli oldu�una ve bol su t�ketilmesi gerekti�ini vurgulayan Akbulut, " �ftar�m�z� a�arken mutlaka su ile a�al�m. 2 bardak su i�melerini �neriyoruz dan��anlar�m�za. Ramazan ay�nda mutlaka su t�ketimine dikkat ediyoruz. Su t�ketimine sahurda ve iftarda olabildi�ince dikkat edelim. Havalar�n �s�nmas�yla birlikte su t�ketiminde art��lar da g�zlenecek ama �zellikle iftar�m�z� a�arken sahurda da yine suya dikkat edelim" ifadelerini kulland�. �ftar�n su ile a��lmas�n� ve sonras�nda hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerekti�i hakk�nda bilgi veren Akbulut, " �ftar�m�z� mutlaka su ile a�al�m. Yan�nda 2 tane hurma ya da zeytinle a�abilirsiniz. Sonras�nda ihtiyac�n�za g�re hafif �orba t�ketip birazc�k mola vermenizi �neriyoruz. 5-10 dakika bir mola verdikten sonra sebze yemeklerinizi, etli sebze yemeklerinizi salatalar�n�za yer verip iftar�m�z� hafif bir �ekilde bitirirseniz sa�l�kl� bir �ekilde ramazan ay�n� tamamlam�� olursunuz. G�n i�erisinde tatl� iste�inizi als�n diye bir porsiyon meyve t�ketmenizi de �neriyoruz ramazan ay�nda iftardan sonra. Meyvenin yan�nda tokluk s�resini artt�rs�n diye yo�urt, ayran, s�t gibi protein kayna�� eklerseniz daha doyurucu olur" diye konu�tu.
6.4.2022 1 - 60611
|