Ramazan ay�nda ama� kilo vermek olmasa da hem oru� tutup hem kilo almay�p hatta kilo vermek m�mk�nd�r. Bunun i�in besin se�imi ile ilgili baz� noktalara dikkat edilmeli ve planlama iyi yap�lmal�d�r. SAHURDA T�KETT���M�Z BES�NLER G�N BOYU B�Z� ETK�LEMES� A�ISINDAN �NEML�! �ncelikle, "Sahurda ne kadar �ok yersem o kadar ge� ac�k�r�m" d���ncesi �ok yanl��. Sahurda �ok fazla besin t�ketmek de�il, sizi tok tutacak ve a�l�k hissinizi g�n boyu dengede tutacak besinler se�ilmeli ve bu besinlerin do�ru besinlerle beraber t�ketilmesi gerekir. SAHURUNUZU KAHVALTI �EKL�NDE YAPIN! En �ok yap�lan hatalardan biriside sahurda iftar yeme�indeki gibi a��r bir yemek �eklinde yapmak. Sahur daha hafif ve tok tutucu olan kahvalt� ���n� gibi olmal�d�r. Sahurunuzda mutlaka yumurta ve peynire yer vermeye �al���n. Bu besinler i�erdikleri y�ksek protein de�erleri ile a�l�k hissinizin kontrol�n� sa�larlar. Bunlar�n yan�nda susuzluk ve a�l�k hissini azaltmas� a��s�ndan sulu meyveler ve yine sizi tok tutmas�n� sa�lamas� a��s�ndan bol sebze t�ketilmelidir. Ayr�ca daha sonra susuzluk hissi ya�amamak i�inde zeytin abartmamaya dikkat edilmelidir. A�LIK H�SS�N� DAHA AZ YA�AMAK ���N ESMER EKMEK T�KET�N! Sahurda hem g�n boyu kan �ekeri dengesi hem de de�i�en beslenme al��kanl�klar�n�n sindirim problemi olu�turmamas� i�in tam bu�day ya da �avdar ekmekleri gibi esmer ekmekler tercih edilmelidir. �FTARDA B�R ANDA Y�KLENMEY�N! Uzun s�reli a�l�k sonras� yenilen a��r bir iftar yeme�i kalbin y�k�n� artt�rarak kalp krizi riskini artt�rabilir. Bu nedenle hurma ya da zeytin ve bir miktar su ile a��lan oru� sonras� �orba i�ildikten sonra ana yeme�e ge�meden 10-15 dk ara verilmelidir. Bu �ekilde yap�ld���nda doygunluk hissi yava� yava� hissedilecek ve kan �ekeriniz uzun s�reli a�l�k sonras� dengeye girecektir. Daha sonra porsiyonlar biraz daha azalt�larak ana yemek t�ketilmeli ve yan�nda esmer ekmek yenmelidir. RAMAZAN SOFRANIZDA HURMAYA YER A�IN! Ramazan sofralar�n�n vazge�ilmezi olan hurma, hem olu�an tatl� iste�ini bast�r�r hem de i�erdi�i y�ksek oranda lif sayesinde olu�abilecek olan kab�zl�k riskini azalt�r ve i�erdi�i vitamin ve mineraller a��s�ndan sa�l�k i�in faydal�d�r. Fakat hurma t�ketilirken dikkatli olunmal�, �eker i�eri�i y�ksek oldu�u i�in miktar abart�lmamal�d�r. TEK T�P BESLENMEY�N! Sahur d���nda yap�lan tek ���n iftar oldu�u i�in �zellikle iftar boyunca bu ���nde t�m besin gruplar�ndan almaya �zen g�sterilmelidir. E�er iftarda bir g�n sebze yeme�i yeniliyorsa di�er g�nler et ya da kurubaklagil gibi yemekler se�ilmelidir. B�ylece tek tip beslenme �nlenmi� olur. Ek olarak ana yeme�in yan�nda t�ketilecek olan salata, yo�urt, ayran, cac�k, kefir gibi yard�mc� besinlerde �e�itlilikte �nemlidir. SIVI ALIMINI �HMAL ETMEY�N ! G�n boyu �ok uzun saatler boyunca su t�ketilmedi�i i�in iftardan sonra mutlaka 2-2,5 litre (10-12 bardak) su mutlaka t�ketilmelidir. �ftar sonras� de�i�en kan �ekeri dengesinin sa�lanmas� i�in t�ketilen suyun i�ine �ubuk tar��n ve karanfil konulabilir. METABOL�ZMANIZIN YAVA�LAMAMASI ���N ARA ���N YAPIN! �ftardan sonra yat�� saatine g�re ortalama 2 ara ���n 1-1,5 saat ara ile yap�labilir. Bu �ekilde g�n boyunca s�ren a�l�kla beraber yava�layan metabolizma h�zland�r�labilir. Ara ���nlerde �zellikle yo�urt, s�t, kefir, meyve gibi sa�l�kl� besinler t�ketilmelidir. A��r� tatl� iste�i oldu�u durumlarda se�imleriniz; kan �ekerinin ani y�kselip d��mesine neden olacak sizi ac�kt�racak olan �erbetli tatl� ya da pasta gibi tatl�lar yerine dondurma , s�tl� tatl� ya da ramazanda g�zde tatl�lardan biri olan g�lla� gibi daha hafif tatl�lardan yana olmal�d�r. K�MLER�N ORU� TUTMASI SA�LIK A�ISINDAN SAKINCALIDIR? Baz� �zel durumlar� olan ki�iler ya da hastalar oru� tutmamal�d�r. Bu ki�iler; �eker hastalar�, tansiyon hastalar�, gebe ve emzikli kad�nlar, geli�me �a��ndaki �ocuklar (2-12 ya� ve 13-18 ya�) , �ok ya�l� olan hastalar, a��r kalp ve b�brek hastalar�, s�k ila� kullanmas� gereken hastalar. Ayr�ca �zel bir diyet uygulamas� gereken �lser, kolit, kronik barsak hastal��� olan hastalar�n tedavisinde de az ve s�k beslenilmesi gerekti�i i�in bu hastalar�nda oru� tutmas� sa�l�k a��s�ndan sak�ncal�d�r. RAMAZAN AYI ���N �RNEK MEN� Sahur: � 2-3 dilim esmer ekmek � 2 parmak kal�nl���nda peynir � 5 adet zeytin / 2 adet ceviz � 1 adet ha�lanm�� yumurta � Bol ye�illik (maydonoz, dereotu, roka, domates) �ftar: � 1 adet hurma � 1 kase �orba (10-15 dk ara) � 6-8 yk sebze ya da etli sebze yeme�i ya da avu� i�i b�y�kl���nde k�rm�z� et ya da el i�i b�y�kl���nde tavuk yeme�i � 2 dilim ekmek Ara ���n: � 1 porsiyon meyve ve 2 adet ceviz � 3 yemek ka���� yo�urt ya da 1 bardak s�t (yar�m ya�l�)
31.5.2017 - 27413
|