Ramazan ay�nda beslenme uyar�s�: "Yanl�� t�ketim problemlere neden olabilir"

- Ramazan ay�nda beslenme uyar�s�: "Yanl�� t�ketim problemlere neden olabilir" Ramazan Ay�'nda kab�zl�k uyar�s�: "�lk hafta �ok yo�un bir kab�zl�k sorunu oluyor" "Sahurda ya�l� yiyeceklerden, k�zartmalardan ka��nmal�y�z" "G�nde en az 1.

- Ramazan ay�nda beslenme uyar�s�: "Yanl�� t�ketim problemlere neden olabilir"

Ramazan Ay�'nda kab�zl�k uyar�s�: "�lk hafta �ok yo�un bir kab�zl�k sorunu oluyor"

"Sahurda ya�l� yiyeceklerden, k�zartmalardan ka��nmal�y�z"

"G�nde en az 1.5 litre su i�meliyiz"

�STANBUL - Ramazan Ay�'nda do�ru beslenmenin �nemine dikkat �eken Uzman Diyetisyen Esma Ak�a, "�ftar ile sahurun d�zg�n ve sa�l�kl� yap�lmas� gerekiyor, bir anda y�klenmek iyi bir sonu� vermeyecek. �zellikle Ramazan'�n ilk haftas�nda �ok yo�un bir kab�zl�k sorunu oluyor, acilde bu vakalara �ok rastl�yoruz. Sahurda ya�l� yiyeceklerden, k�zartmalardan ka��nmal�y�z, g�nde en az 1.5 litre su i�meliyiz" dedi.

Vatanda�lar�n sa�l�kl� bir Ramazan ay� s�reci ge�irmesi i�in iftar, sahur ve iftar sonras�nda t�ketilen besinler �nem ta��yor. Sahur ve iftarda yenilecek yiyecekler, su t�ketimi gibi konulara ili�kin bilgiler veren uzmanlar, tok tutacak ve susatmayacak besinlere y�nelik tavsiyelerde bulundu. Ba�ak�ehir Devlet Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzman� �mer Faruk Yaz ile Esencan Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Esma Ak�a, Ramazan Ay�'nda beslenme �ekillerine y�nelik bilgi verirken, yanl�� t�ketim al��kanl�klar�n�n olu�turabilece�i sorunlar� a��klad�. Uzm. Diyetisyen Esma Ak�a, "Uzun saatler a� kalmak insanlar� korkutuyor ama uzun a�l�k saatleri asl�nda v�cudumuza iyi geliyor. Bir nevi detoks etkisi olu�turuyor diyebiliriz. �zellikle Tip-2 diyabeti olan, ins�lin direnci, karaci�eri ya�l� olan, baz� sindirim sorunlar� olanlar i�in bu uzun a�l�k d�nemlerinde v�cut kendini yeniliyor. Tabi ki dikkat etmemiz gereken baz� sa�l�k ko�ullar� da var. �zellikle e�er kardiyoloji takipliyseniz, tansiyon, diyabet hastas�ysan�z, b�brek hastal�klar�na sahipseniz mutlaka hekiminizden onay alman�z laz�m. �ftar ile sahurun d�zg�n ve sa�l�kl� yap�lmas� gerekiyor bu �artlar alt�nda ger�ekten faydas� var. Sahurdaki temel amac�m�z bizi uzun s�re tok tutabilecek �eyler, ikincisi uzun s�reli a�l�kta kaslar her g�n bir katabolizmaya u�ruyor, y�k�m oluyor, bizi susatmayacak besinler �ok �nemli. �zellikle �ok tuzlu besinlerden ka��nmam�z laz�m, kavurmalar, �i� k�fte, salamura �r�nler, past�rma, salam, sucuk, zeytin gibi bu gruptan biraz sahurda ka��n�yoruz. Peynirler daha az tuzlu olabilir. Yo�urt, s�t, kefir tercih edilebilir, zeytin yerine �i� kuruyemi�, kavrulmam�� badem, ceviz gibi �r�nler tercih edilebilir. Lif i�eri�i �ok �nemli, �zellikle Ramazan'�n ilk haftas�nda �ok yo�un bir kab�zl�k sorunu oluyor bu da sahurda t�ketebilece�imiz sebze, meyve ile birlikte ��z�lebilecek bir durum. Bir k���k kase gibi salata ya da zeytinya�l� sebze tavsiye ediyoruz, sal�al�, baharatl�, k�zartma olmamas� laz�m" dedi.

"Ramazan'da bir g�nde 1,5 litre suyun alt�na inmememiz gerekiyor"

�ftarda bir anda fazla miktarda besin t�ketilmesinin sa�l�ks�z oldu�unu ifade eden ve azar azar yemek gerekti�ini belirten Uzm. Diyetisyen Ak�a, "Mideye azar azar yemek vermek de fayda var ��nk� bir anda y�klenmek iyi bir sonu� vermeyecek. Hastanemizde de maalesef Ramazan Ay�'nda acilde bu vakalara �ok rastl�yoruz. Yemekten sonra kalp krizi benzeri, panik atak benzeri s�k�nt�larla insanlar ba�vuruyor. Asl�nda bir anda �ok fazla ve a��r yemek yemekten kaynakl�, iftar� par�al� �neriyoruz. Bir anda yemek sonras� tansiyonumuz y�kselebilir, yo�un karbonhidrat t�ketimiyle birlikte �eker parametrelerimizde y�kseli� olabilir. Bazen ba� a�r�s�, halsizlik, uyku hali gibi durumlar, yedi�imiz yeme�in a��rl���na da ba�l� olmakla birlikte kan ya�lar� bir anda y�kselebilir. Genelde mide etraf�nda kar�nda bir �i�kinlik, yukar�ya do�ru bir bas�n�, bas�n� oldu�u i�in de kalple ili�kilendirilebiliyor. Uzun s�re a� kal�p yo�un bir yemek t�ketince gaz sorunu da olabiliyor. O y�zden az miktarda yava� yava� t�ketmemiz laz�m. Su ile birlikte bir tatl� ka���� bal pekmezle h�zl�ca kan �ekerini y�kseltebilecek bir �eyle iftar� a��p 3-5 dakika kadar bekleyip kendimizi daha iyi hissettikten sonra hafif hafif yeme�e giri� diyebiliriz. O da �nden biraz �orba, yan�na belki pide ya da ekmek, tad�ml�k iftariyelikler, sonras�nda e�er m�mk�nse bir 8-10 dakika daha beklenmesini arzu ediyoruz. Sadece bir tabak pilav ya da yemek yiyip kalmak de�il, biraz salata ya da sebze yan�na biraz yo�urt ya da proteinli ba�ka bir ana yemek olabilir. Haftan�n 7 g�n�nde de k�rm�z� et t�ketmiyoruz, haftada 1 m�mk�nse 2 gibi, beyaz ete biraz daha y�nelebiliriz. Sahurda en az 2 bardak �eklinde s�v� t�ketimi m�mk�nse Ramazan'da demir hindi �erbeti susuzlu�a kar�� �ok iyi geliyor. �ok fazla �ay, kahve t�ketiminin bizim s�v� ihtiyac�m�z� kar��lamada �ok faydas� olmuyor. S�v�y� da b�lerek t�ketmeliyiz, iftarda 2-3 bardak kadar s�v� t�ketimi sonras�nda da her saat ba��na bir bardak kadar s�v� t�ketimi m�mk�nse su �eklinde �unu s�yleyebiliriz; Ramazan'da bir g�nde 1,5 litrenin alt�na inmememiz gerekiyor "ifadelerini kulland�.

"Sahurda ya�l� yiyeceklerden, k�zartmalardan ka��nmal�y�z"

Kronik rahats�zl�klar� bulunan vatanda�lar�n doktorlar�yla oru� tutmaya uygun olup olmad�klar�na y�nelik g�r��mesi gerekti�ini ifade eden Beslenme ve Diyet Uzman� �mer Faruk Yaz, vatanda�lara y�nelik uyar�larda bulundu. Ramazan Ay�'nda dengeli beslenme ve s�v� t�ketiminin �nemine dikkat �ekerek sahurda tok tutacak besinlerin tercih edilmesi gereklili�ini s�yleyen Yaz, iftarda da bir anda yo�un yemek t�ketiminin do�ru olmad���n� dile getirdi. Yaz, "Ramazan Ay�'nda 2 ���n beslenme, bunun d���nda ara ���n yap�lmas� laz�m, s�v� t�ketimine dikkat etmemiz laz�m. En az 10-12 bardak ya da 12-14 bardak s�v� t�ketmeliyiz. Olabildi�ince ya�l� yiyeceklerden, k�zartmalardan sahurda ka��nmal�y�z. Basit yiyeceklerle iftar� a��p ondan sonra az ya�l� et, sebze yeme�i gibi �r�nler t�ketip yan�na da s�t, yo�urt, ayran gibi �r�nler t�ketilebilir. Tansiyonu olan hastalar da daha �ok tuzsuz g�dalar t�ketmeli, tuzu zengin olan g�dalardan ka��nmal�. Zeytin, tur�u, salamura besinler gibi �r�nlerin t�ketimini azaltmal�. Ramazan Ay�'nda a��r� tatl�, �erbetli �r�nlerin t�ketiminden uzak durulmal�. E�er tatl� t�ketilecekse daha �ok s�tl� ya da meyveli tatl�lar tercih edilmeli. ��nk� �erbetli ve �ikolatal� tatl�lar ki�ilerin erkenden susamas�na sebebiyet verir. �ftardan sonra birka� saatlik, yar�m saat, k�rk dakikal�k tempolu y�r�y��ler yap�labilir" �eklinde konu�tu.

20.3.2023 - 64686



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]