�OCUKLARDAK� protein eksikli�inin ba����kl�k�sistemini zay�flatt���n� belirten Prof. Dr. Ra�it Vural Ya�c�, ba����kl��� d���k olan �ocu�un s�k hasta olup b�yle ya�amak zorunda kalaca��n� s�yledi. Prof. Dr. Ya�c�, 1 ya��ndaki �ocu�un b�y�mesi i�in g�nde 12 gram protein almas� gerekti�ini dile getirdi. �Ege �niversitesi T�p Fak�ltesi �ocuk Sa�l��� ve Hastal�klar� Anabilim Dal� ve �ocuk Gastroenterolojisi Bilim Dal� ��retim �yesi Prof. Dr. Ra�it Vural Ya�c�, �ocu�un geli�imindeki proteinin �nemine ili�kin a��klama yapt�. Proteinin v�cudunun yap� ta�� oldu�una dikkat �eken Prof. Dr. Ya�c�, "Protein, y�pranm�� veya hastal�k nedeni ile bozulmu� doku b�t�nl���n�n sa�lanmas� ve sa�l�kl� olarak s�rd�r�lebilmesi i�in proteinler beslenmenin olmazsa olmaz�d�r" dedi. "BA�I�IKLI�I D���K OLAN �OCUK SIK HASTA OLUR" �ocuklarda b�y�me ve geli�menin sa�l�kl� olmas� i�in�titizlikle protein gereksinimlerinin kar��lanmas� gerekti�ini belirten Prof. Dr. Ya�c�, "Protein eksikli�i �ocuklarda hafif bir zay�fl�k ve a��r bir fiziksel geli�me gerili�ine yol a�ar. �ocuklar�n ba����kl�klar� d���k veya �ok d���k olduklar� i�in �ok kolay ve s�k hasta olup genelde bu hastal�klar ile ya�amak zorunda kal�rlar ki bu istenmeyen bir durumdur" diye konu�tu. 1 YA�INDAK� �OCUK G�NDE 12 GRAM PROTE�N ALMALIDIR 1 ya��ndaki �ocu�un b�y�mesi i�in g�nde 12 gram protein almas� gerekti�ini vurgulayan Prof. Dr. Ya�c�, "Sa�l�kl� �ocuklarda protein gereksinimi ya�lara g�re hafif de�i�iklikler g�sterse de genelde 1-1.2 gramd�r. Yani 1 ya��nda ortalama 10 kilogram olan bir �ocu�un b�y�mesi i�in gerekli olan asgari protein g�nde 10-12 gramd�r" dedi. "PROTE�N �HT�YACININ 1/3'� B�TK�SEL, 2/3'� HAYVANSAL KAYNAKLI OLMALIDIR" Hayvansal proteinler ve bitkisel proteinlerden zengin besinleri s�ralayan Prof. Dr. Ya�c�,"Hayvansal proteinler, beyaz ve k�rm�z� et, k�mes hayvanlar�n�n yumurtalar�, s�t ve di�er s�t �r�nleridir. Bitkisel olanlar ise; baklagiller ve tah�llarda bulunan proteinlerdir" ifadelerini kulland�. TAVUK ET�N�N BESLENMEYE KATKISI NED�R? Tavuk eti ve�yumurtas�n�n proteinlerini olu�turan aminoasitlerin anne s�t� proteinini olu�turan aminoasitlerine �ok benzedi�ini vurgulayan Prof. Dr. Ya�c�, "Bu nedenle �zellikle yumurta anne s�t�nden sonra en k�ymetli proteindir. Tavuk ve yumurta �lkemizin her yerinde �ok kolay ula�abilinen ve en ucuz protein kaynaklar�d�r. Dikkat edilecek husus bu protein kaynaklar� insan sa�l��� a��s�ndan riskli olan katk�lardan olabildi�ince uzak ve do�al olmal�d�rlar" dedi. "ANNE S�T� �OCUKTA DAMAK TADI OLU�TURMAK ���N �Y� B�R ARA�TIR" Besinlerdeki tat ve kokular gebelikte ve lohusal�kta anne taraf�ndan t�ketilirse �ocu�un 6 ay sonras�nda bu koku ve tatlar� hat�rlayarak bu besinleri daha kolay kabul edece�ini s�yleyen Prof. Dr. Ya�c�, ��yle konu�tu: "Tat ve k�vam �ocu�un be�enisi i�in �nemlidir. Tat i�in ek olarak kullan�lacak ya� (tereya� ve zeytinya� d���ndakiler �nerilmez) kimyon ve tar��n gibi baharatlar yemekleri tatland�rmaya yard�mc� olabilir. Ancak tuzdan ve �ekerden ka��nmak gerekir.�rne�in �ocuklar �nce k�fteyi sonra pirzolay� kabullenirler. Bunlar k�ymal�, et p�reli �orba, tand�r veya tencere yemekleri olabilir. Beyaz ve k�rm�z� et f�r�n, �zgara veya ha�lama olabilir ancak yanmamas�na dikkat etmek gerekir. Tek ba��na par�a etlerin okul �a��ndan �nce �i�nenip yutulmas� zor olabilir. Besinlerdeki tat ve kokular gebelikte ve lohusal�kta anne taraf�ndan t�ketilirse �ocuk 6 ay sonras�nda bu koku ve tatlar� hat�rlayarak bu besinleri daha kolay kabul eder. Yani anne s�t� �ocukta sa�l�kl� damak tad� olu�turulmas�nda �ok iyi bir arac�d�r." - �zmir
13.3.2018 - 32109
|