D�YET yap�l�rken tavuk etinin tercih edilmesinin sa�l�kl� beslenmede olumlu bir davran�� oldu�una dikkat �eken Prof. Dr. G�lden Pekcan, tavuk etinin kilo vermeye yard�mc� oldu�unu s�yledi. Yeterli ve dengeli beslenmenin ya�am�n s�rd�r�lmesi, fiziksel b�y�me, mental geli�im, performans, �retkenlik, sa�l�k ve iyilik i�in b�y�k �neme sahip oldu�unu s�yleyen Hasan Kalyoncu �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Fak�ltesi Beslenme ve Diyetetik B�l�m� ��retim �yesi Prof. Dr. A. G�lden Pekcan, yaz�n sa�l�kl� beslenerek kilo vermek i�in; s�t ve �r�nleri, et ve �r�nleri, yumurta ve kurubaklagiller, taze sebzeler, meyveler ve ekmek (tam tah�l) ve tah�llardan ya�a ve cinsiyete g�re g�nl�k �nerilen miktarlarda t�ketmek ve fiziksel aktiviteyi artt�rmak gerekiyor" dedi. "BESLENME B�REYE �ZG� OLMALI" Beslenmenin bireye �zg� olmas� gerekti�ini ifade eden Prof. Dr. Pekcan, "Bireyin ya��, cinsiyeti, fiziksel aktivite d�zeyi, fizyolojik durumu (gebe veya emzikli olu�u), beslenme al��kanl�klar� (���n �r�nt�s�, ���n atlama durumu) ve besin tercihleri birbirinden farkl�d�r. Bu ko�ullara dayal� olarak bireyin yeterli ve dengeli beslenmesinin sa�lanmas� gerekir. Beslenme� durumu ayr�ca bireyin sosyo-ekonomik d�zeyine, k�lt�rel yap�s�na, �evresel ve co�rafik ko�ullar�na, besinlerin haz�rlanma ve pi�irilme olanaklar�na, hastal�k durumuna, ila� kullan�m durumuna g�re planlanmal�d�r" ifadelerini kulland�. "TAVUK ET� K�LO VERMEYE YARDIMCI OLUYOR" Diyet yap�l�rken tavuk etinin tercih edilmesinin sa�l�kl� beslenmede olumlu bir davran�� oldu�unu s�yleyen Prof. Dr. Pekcan, "Tavuk eti besin �gesi �r�nt�s�n�n dengeli olmas�, iyi kaliteli protein i�ermesi, ya� i�eri�inin d���k olmas�, baz� vitamin ve mineraller i�in iyi kaynak olmas� nedeniyle v�cut a��rl��� fazla olan ki�ilerde iyi bir se�enektir. Gebe ve emziren kad�nlar�n diyetinin vazge�ilmezidir. Besin �gesi �r�nt�s� dengelidir, kilo vermeye yard�mc� olur" diye konu�tu. "TAVU�U�DER�S�N� AYIRDIKTAN SONRA�T�KETMEL�Y�Z"������ Zay�flamak isteyen ki�ilerin tavuk eti t�ketirken dikkat etmeleri gereken baz� ilkeler oldu�unu aktaran Prof. Dr. Pekcan, "Tavu�un beyaz eti tercih edilmelidir. Enerji i�eri�i k�rm�z� ete g�re d���kt�r. Derisinin ayr�lmas� ile ya� i�eri�inde ve dolay�s�yla enerji miktar�nda azalma sa�lan�r. Tavuk eti pi�irilirken ya� eklenmemeli, k�zartmas� yap�lmamal�d�r.Pi�irmede �zgara, f�r�nda pi�irme, ha�lama y�ntemleri uygulanmal�d�r. Tavuk etinin sebzelerle birlikte pi�irilmesi veya salata e�li�inde t�ketimi hem besin �e�itlili�inin artt�r�lmas�na, diyette enerjinin azalt�lmas�na katk� sa�lar. Haftada en az 2-3 kez tavuk etinin t�ketilmesi iyi bir se�enektir ve kesinlikle t�ketilmesi �nerilmelidir" ifadelerini kulland�. "YAZ AYLARINDA BES�N ZEH�RLENMELER� ARTIYOR" Yaz aylar�nda s�cakl�k ve nem art���yla birlikte baz� sa�l�k sorunlar�n�n da ortaya ��kt���n� belirten Prof. Dr. Pekcan, "S�cakl�k ve nem art���na ba�l� olarak v�cut �s�s� artmakta ve v�cut �al��mas� bu durumlara uyum sa�lamaya �al��maktad�r. Artan s�cakl�klar�n etkisiyle terleme ile birlikte v�cuttan su ve mineral kayb� olu�maktad�r. Bunun sonucunda ba� d�nmesi, bulant�, bay�lma hissi gibi sa�l�k problemleri de g�r�lebilmektedir. Besin t�ketme iste�inde azalma g�zlenebilmektedir. Yaz aylar�nda �zellikle bebek ve �ocuklarda ishal g�r�lme s�kl��� artmaktad�r. S�cak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynakl� zehirlenmeler s�k g�r�lmektedir" diye konu�tu. VUC�T A�IRLI�INI KAYBETMEN�N P�F NOKTALARI Yaz aylar�nda v�cut a��rl���n� sa�l�kl� beslenerek kaybetmenin m�mk�n oldu�una dikkat �eken Prof. Dr. Pekcan, �u uyar�larda bulundu: "Fiziksel aktivitenin de artt�r�lmas� a��rl�k kayb�na katk� sa�lar. Kahvalt� �nemli bir ���nd�r ve atlanmamas� gerekir. Kafein i�eren i�ecekler yerine de s�t, meyve suyu, limonlu a��k �ay, �hlamur gibi bitki �aylar� tercih edilmelidir. Ayran her ���nde tercih edilebilecek bir ie�ecektir. G�nde en az 5 porsiyon sebze ve meyve t�ketilmesi gerekir. Yemekleri pi�irirken k�zartma ve kavurma yerine ha�lama, �zgara, kendi suyunda veya az suda pi�irme gibi sa�l�kl� pi�irme y�ntemleri uygulanmal�d�r. Izgara olarak tavuk eti (�zellikle derisiz beyaz eti) salata ile birlikte tercih edilebilecek bir se�enektir.Basit karbonhidrat olan saf �eker ve �ekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin t�ketilmesine �zen g�sterilmelidir. Enerjisi y�ksek hamur tatl�lar� yerine s�tl� tatl�lar, meyve veya meyve tatl�lar�, dondurma gibi tatl�lar tercih edilmelidir. Her g�n en az 2-2.5 litre (12-14 su barda��) su i�ilmeli, s�v� al�m�n�n kar��lanmas�nda kahve, �ay ve gazl� i�ecekler yerine s�t, ayran ve meyve suyu gibi i�ecekler tercih edilmelidir.Yaz�n g�ne�ten yararlanma D vitamini gereksinmesinin sa�lanmas�nda b�y�k �nem ta��maktad�r. D vitamini yetersizli�i yayg�n bir sorun olarak g�r�lmektedir. D vitamini yetersizli�inde �i�manl�k sorununun artt���, �i�manl���n da D vitamini yetersizli�ine neden olabildi�i bilinmektedir." - �stanbul
5.7.2018 1 - 33938
|