PROB�YOT�K Prebiyotik Derne�i �kinci Ba�kan� ve Gastroenteroloji Uzman� Prof. Dr. Hakan Alag�zl�, yo�urtta bol miktarda probiyotik bulundu�unu s�yleyerek sindirim ve bo�alt�m sistemi i�in probiyoti�in vazge�ilmez oldu�una dikkat �ekti. Probiyotiklerin internet �zerinden al�nmamas�n� belirten Prof. Dr. Alag�zl�, "End�striyel veya ev yo�urdu ne �ekilde olursa olsun mutlaka yo�urt t�ketelim" dedi. � "YO�URTLARIN �RET�M�NDE S�T VE MAYA DI�INDA HERHANG� B�R KATKI MADDES� KULLANILMIYOR" � Gastroenteroloji Uzman� Prof. Dr. Hakan Alag�zl�, t�ketildi�inde insan sa�l��� �zerine olumlu etkileri oldu�u d���n�len mikro organizmalar probiyotiklerin insan v�cudu �zerindeki etkilerine y�nelik DHA'n�n sorular�n� yan�tlad�. Prof. Dr. Alag�zl�, "End�striyel yo�urtlarda, T�rk G�da Kodeksi Katk� Maddeleri Y�netmeli�i ve Fermente S�t �r�nleri Tebli�i'ne g�re klasik sade yo�urtlar�n �retiminde s�t ve maya d���nda herhangi bir katk� maddesi kullan�lmamaktad�r. Gazl� ve �ekeri oran� y�ksek i�eceklerde, cipslerde ve katk� maddeli g�dalarda bu kadar k�yamet kopmazken, fermente yo�urdu k�t�lemek, halk� yo�urttan uzakla�t�rmak do�ru de�ildir. Bence as�l k�yamet budur. End�striyel veya ev yo�urdu ne �ekilde olursa olsun mutlaka yo�urt t�ketelim" dedi. � "HER FERMENTE GIDA PROB�YOT�K DE��LD�R" � Bir g�dan�n probiyotik olabilmesi i�in en az 10 �zerinden 6 gram�nda mikroorganizma i�ermesi gerekti�ini belirten Prof. Dr. Alag�zl�, "Her fermente g�da probiyotik de�ildir. Ayr�ca g�dan�n probiyotik olabilmesi i�in probiyotik �zelliklerini ta��mal�d�r. �rne�in, ba��rsa�a tutunarak orada canl� kalabilme yetene�i olmal�d�r. Mide asit ve safra asitlerine dayanabilmelidir. Konak�� (parazit bar�nd�ran organizmalar) sa�l���na katk�da faydal� olmal�d�r. �nsan orijinli su�lar (bakteri veya vir�s grubu) olmal�d�r. Konak i�in patojen ve toksik olmamal�, g�venli olmal�d�r. Bu kapsamda ticari probiyotik g�dalar ve geleneksel fermente g�dalar �eklinde sat�lmaktad�r. Fermente g�dalara �rnek olarak, s�t �r�nleri olan kefir, yo�urt, probiyotikli yo�urt ve peynirdir. Bunlar�n d���nda boza, �algam, tur�u, tarhana pestili, ��ra, fermente zeytinler, fermente etler en �nemlileridir" diye� konu�tu. � 'PROB�YOT�K GIDALARI SA�LIK Y�N�NDEN HER G�N ALMAMIZ GEREK�R' � Alag�zl�, probiyoti�in do�ru veya yanl�� kullan�m� i�in �unlar� s�yledi: � "Probiyotik g�dalar� tok karn�na almam�z gerekir. ��nk� a�l�kta mide asidi ph2'nin alt�ndad�r. Bu de�erde probiyotik bakterilerinin yani faydal� dost bakterilerin bir k�sm� �l�r. Mideden ge�enler ba��rsa�a yerle�ir ve orada tutunarak �o�al�r. G�da al�m� ile mide ph seviyesi 4'�n �zerine ��kar. Bu durumda probiyotik bakterileri daha fazla canl� olarak ba��rsa�a ge�er. Ayr�ca probiyotik i�eren g�dalar tok karn�na al�nd���nda �e�itli hidrolitik enzimleri yoluyla sindirime yard�mc� olur. Probiyotik g�dalar� ve fermente g�dalar� sa�l�k y�n�nden faydal� olabilmeleri i�in her g�n almam�z gerekir. S�cak yemek veya i�ecekle al�nmamas� gerekmektedir. Yoksa bu probiyotikler �l�r. Probiyotik s�t �r�nlerinde so�uk zincir �artlar� �nemli oldu�u i�in bu �r�nleri markette al��veri�imizin en sonunda sepete koymak gerekir. Etiketlerinde probiyotik bakterilerinin ne oldu�u cins, t�r, su� ve miktar olarak a��k�a yaz�lmal�d�r." � 'PROB�YOT�K TAKV�YELER� �NTERNETTEN ALINMAMALI' � Prof. Dr. Alag�zl�, g�da takviyesi olarak kullan�lan probiyotik takviye �r�nlerinin eczanelerde kaps�l, tablet veya toz olarak sat�ld���n� s�yleyerek,"Piyasada do�ru probiyotik takviyesi almak i�in �ncelikle bu takviyeleri internette sat�lan sanal ger�eklik platformunda de�il daha denetlenebilir yerler olan eczanelerden almak gerekir. Her hastal��a farkl� probiyotik takviyeleri vard�r. Bu nedenle her hastal�kta farkl� bakterilerinin i�eri�i de�i�ebilir. Bunu da al��veri�lerimizde etiket �zerinde g�rmek gerekmektedir" ifadelerini kulland�. � 'END�STR�YEL VEYA EV YO�URDU NE �EK�LDE OLURSA OLSUN MUTLAKA YO�URT T�KETEL�M' � Probiyotik bak�m�ndan zengin olan yo�urt t�ketiminin �nemini dile getiren Prof. Dr. Alag�zl�, "Kamuoyunda end�striyel yo�urtlara y�nelik 'g�venilir' ya da 'g�venilmez' �eklindeki tart��malar�n son derece yanl�� oldu�unu belirtti. � �Yo�urda herhangi bir katk� maddesi koyman�n yasalara ayk�r� ve su� oldu�u bilgisini veren Alag�zl�, ��yle konu�tu: � "Kamuoyunda ev tipi ve end�striyel yo�urtlarla ilgili "g�venilir" ve "g�venilmez" diye iki farkl� alg� olu�mu�tur. Art�k yo�urdun yap�laca�� s�t�n sa�l�kl� hayvanlardan ve hijyen kurallar�na uygun �ekilde elde edilmesi �nemlidir. 'Ev tipi yo�urt daha sa�l�kl�d�r' �eklinde olu�an bir alg� vard�r. Evde yap�lan yo�urtlarda, sokak s�tlerinin hangi hayvanlardan, hangi ko�ullarda elde edildi�ini bilmiyoruz. Sokak s�tlerinde hi�bir yasal denetleme uygulanm�yor. �stelik bu �r�nler organik diye daha pahal�ya sat�l�yor. Ben ev yo�urdu t�ketmeyin demiyorum. Eskilerden beri b�y�klerimiz yo�urtlar�n� evde mayalar ve hala da mayal�yoruz. Ancak end�striyel yo�urdu da bu �ekilde k�t�lemek de do�ru de�ildir. End�striyel yo�urtlarda, T�rk G�da Kodeksi Katk� Maddeleri Y�netmeli�i ve Fermente S�t �r�nleri Tebli�i'ne g�re klasik sade yo�urtlar�n �retiminde s�t ve maya d���nda herhangi bir katk� maddesi kullan�lmamaktad�r. Gazl� ve �ekeri oran� y�ksek i�eceklerde, cipslerde ve katk� maddeli g�dalarda bu kadar k�yamet kopmazken, fermente yo�urdu k�t�lemek, halk� yo�urttan uzakla�t�rmak do�ru de�ildir. Bence as�l k�yamet budur. End�striyel veya ev yo�urdu ne �ekilde olursa olsun mutlaka yo�urt t�ketelim." - Ankara
8.5.2018 1 - 33003
|