Probiyotikle ilgili y�llard�r �zel �retim yapan Sami Varl�, iyi probiyotikli �r�n�n ilk �art�n�n, i�indeki probiyotik bakterinin mide asidi taraf�ndan �ld�r�lememesi oldu�unu s�yledi. Probiyoti�in ba��rsa�a geldi�inde safra asidi taraf�ndan yok edilmemesi gerekti�ini de belirten Varl�, "E�er bir probiyotik bakteri, sindirim sistemini d�zenleme iddias�nda bulunuyorsa �ncelikle mide asidi taraf�ndan �ld�r�lememesi gerekiyor. Arkas�ndan ince ba��rsa�a geldi�inde safra asidi taraf�ndan yok edilememi� olmas� gerekiyor. ���nc�s�; imm�n yan�t� ayarlayabilmesi gerekiyor" diye konu�tu.
'�R�NDE NE KADAR BAKTER� OLDU�U �NEML�'
Probiyotik tan�m�n�n, d�nyada ra�bet g�rmeye ba�lad�ktan sonra end�stri �evrelerince gev�etildi�ini kaydeden Varl�, "Sanki sadece ba��rsak floras�na faydal� �r�n gibi sunuldu ve bu da istismar edildi" dedi.
�lser, gastrit ve refl�ye de neden olabilen 'helikobakter pylori' problemi ya�ayan ki�inin ger�ek probiyotik kulland��� zaman rahats�zl���n�n ge�mesi gerekti�ini anlatan Sami Varl�, t�keticinin �r�n se�erken, mutlaka rapor istemesi gerekti�ini s�yledi. Varl�, "Probiyotikli �r�nde ne kadar bakteri var, hangi bakteri var; bu �nemli. Biz gerek probiyotik peynir gerekse probiyotik yo�urtlar�m�z�n bilimsel d�zeyde analizini yapt�rarak piyasaya sunuyoruz �rne�in" diye konu�tu.
'RAFLARDAK� �R�N�N BAKTER�S� B�R S�RE SONRA �L�R'
Bakteri say�s�n�n �nemli oldu�unu; ama mide ve safra asidine dayan�kl�l���n�n as�l belirleyici unsur oldu�unu belirten Sami Varl�, "�r�ndeki bakteri say�s� 200 milyar da olabilir ama mideye geldi�i anda yok ediliyorsa hi�bir anlam� yok. Bo�una verilmi� parad�r. Ger�ek probiyotik �r�n yani laktik asit bakterileri, mutlaka buzdolab�nda saklanmal�d�r. Raflarda duran �r�n�n i�indeki bakteri bir m�ddet sonra �l�r. Diyelim ba��rsak floras�nda 100 trilyon bakteri var. Bunlar i�inde k�t� bakteriler yo�unluktaysa buraya m�dahale edebilmek i�in do�al yoldan g�nde en az 50 milyar bakteri alabilmeniz gerekiyor. Bir de as�l tayin edici �zellik i�eri�inde hangi bakterilerin oldu�udur" dedi.
'�HT�YACA G�RE KULLANILMALI'
�r�n�n i�eri�ine ili�kin raporun �nemine vurgu yapan Sami Varl�, "�rne�in; bir sporcu fazla enerjiye ihtiya� duyar, ona g�re �r�n kullanmas� gerekir. Fazlas�, kilo almaya neden olabilir. Hayvan yemleri i�ine konulan koruyucu maddeler, �retimi art�rma ad�na yap�lan ba�ka �eyler, hem s�t�n kalitesini hem bu �r�nlerin kalitesini son derece etkisiz hale getirdi. Bizim yapt���m�z teknik i�lemler, �s�tma derecesi, mayalama ortama, mayalama ko�ullar�, bekleme s�releri gibi bir�ok teknik i�lem sonucunda biz �r�nlerimizde b�yle bir etkisi oldu�unu g�rd�k ve bu nedenle �niversitelerden i�eri�e ili�kin detayl� raporlar ald�k" diye konu�tu.
DR. �M�T AKTA�: DEPRESYONU �NLER
Fitoterapi Uzman� Dr. �mit Akta� ise sa�l�kl� ya�am i�in probiyoti�in �nemli oldu�unu belirterek, "Probiyotikler; serotonin �retir, depresyona girmemizi �nler. Hayata ba�l� kalmam�z� sa�lar. �nsanlar v�cudunda 10 trilyon h�cre ta��r. Ta��d���m�z h�cre say�s�n�n 10 kat� kadar da yani 100 trilyon probiyotik bakteri ta��r�z. Probiyotik olmadan, ba����kl�k sistemi sa�l�kl� �al��amaz. Ba����kl�k sisteminin ilk savunma duvar� probiyotiklerdir. Probiyotikler sindirimi ger�ekle�tirir. K ve H vitaminlerini �retir. V�cutta zaten ba�ka vitamin �retilmez. Marketlerde sat�lan yo�urt ve sirkeler probiyotik bir yap�da de�il. Do�al yolla �retilmi� sirke ve yo�urt olmas� laz�m. Probiyotik takviyesi almak i�in mutlaka doktora da ba�vurmak gerekiyor. Eczanelerde sat�lan takviyeler herkese uygun olmayabilir" dedi.
- �stanbul
15.9.2019 - 41009
|