Past�rize S�t Besin De�ildir

�nemli besin depolar�ndan s�t baz� durumlarda besin bile say�lm�yor.

Pastörize Süt Besin Deðildir

Her yiyecek besin midir? Hay�r de�ildir. Bunlar�n ba��nda buzdolab�m�z�n demirba�lar�ndan s�t geliyor. �nemli besin depolar�ndan s�t baz� durumlarda besin bile say�lm�yor. �rne�in past�rize s�t besin de�il!

Bu d���nd�r�c� tesbitin sahibi Ya�am�n G�c� / Enzimler kitab�n�n yazar� Ahmet Fahri Kaya. Ara�t�rmac� Yazar Kaya, �teki Adam Yay�nlar�’ndan ��kan kitab�nda past�rize edilmi�, kutu veya g�nl�k s�tlerin i�ilmesine olumlu bakman�n m�mk�n olmad���n� s�yl�yor.

 

Dr. �smail Nurhan Artel’in �ns�z�le yay�nlanan kitapta past�rize s�t�n i�lemler sonucunda do�al �zelli�ini kaybederek “s�t gibi” bir �eye d�n��t��� belirtiliyor. Past�rize s�t i�in “Besin de�ildir. O bir yiyecek veya i�ecektir” diyen Kaya, bunun nedenini ��yle a��kl�yor:

 

“��inde enzimleri olmad��� gibi t�m bakterilerinin de �o�unun yok edilmi� oldu�u bir �r�nd�r. S�tteki enzimlerin bir k�sm� hayvan�n kendi organlar�ndan geriye kalanlar� ise bakteriler taraf�ndan sa�lan�yordu. Past�rizasyon i�lemleri zararl� ve faydal� her t�rl� mikrobu ortadan kald�r�r. Raf �mr�n� uzun tutabilmek i�in de b�t�n sindirim enzimlerinin b�y�k �o�unlu�unu yok eder. Ayn� zamanda vitaminlerin �o�u yok olur veya hasar g�r�r. Mineraller ise �o�u enzimlerin kofakt�r� durumundan ��kar ve serbest radikalleri tahrik eder.”

 

Peki Past�rize S�tle Kaynam�� K�y S�t� Ayn� �ey mi?

 

Kaya, herkesin merak etti�i bu konuda �unlar� s�yl�yor:

 

“Hay�r. Ayn� �ey de�iller. Past�rize eden i�letmeler, ayn� petrol rafinerisinde yap�ld���  gibi s�tten ayr��t�rarak bir �ok �r�n elde etmektedirler, farkl�l�klar� �zde de�il, ayr��t�r�lan besin ��eleri ile alakal�d�r. S�t� kaynatan ki�i b�yle bir ama� g�tmez. S�t�n ya��n�, kayma��n� ay�rmaz. Homojenizasyon, past�rizasyon, hidrojenizasyon, rafinasyon, mikrofiltrasyon, UHT ve baktof�gasyon gibi i�lemler, s�t� kaynatan ki�inin akl�na bile gelmez. Ama ne olursa olsun s�t�n kaynama derecesi 95-100oC t�r. Baz� enzimler hari�(plazmin enzimleri), b�t�n s�t enzimleri  80oC denature olurlar. Enzimleri yok etmek demek, besinin canl�l���n� yok etmek demektir. Canl�l���n yok olmas� demek,besinin uzun vadeli yararlar�n�n yok olmas� demektir.”

1.6.2013 1 - 12735



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]