Ramazan ay�nda sa�l�kl� oru� tutulmas�yla ilgili tavsiyelerde bulunan Gastronomi B�l�m� ��retim G�revlisi Merve ��eri Uzuno�lu,"Sahur ve iftarda yap�lan en b�y�k hatalardan biri pide, ekmek, pilav gibi ni�astal� g�dalar�n gere�inden fazla t�ketimidir.�inko kaynakl� bal�k ise ayn� zamanda iyi bir D vitamini kayna��d�r.Bu pandemi s�recinde eri�ilebildi�i takdirde d�zenli t�ketilmesi olduk�a faydal� olacakt�r" dedi. Ramazan ay�n�n gelmesiyle birlikte d�nya genelinde m�sl�manlar oru� ibadetlerine ba�lad�. Ancak Ramazan ay� bu y�l t�m d�nyay� etkisi alt�na alan Covid-19 pandemisi s�recinde ya�an�yor. Ba����kl�k sisteminin g��l� tutulmas� �a�r�lar�n�n s�kl�kla yinelendi�i bu d�nemde oru� tutanlar nelere dikkat etmeli? V�cudun diren� kaybetmemesi i�in sahur ve iftarda neler t�ketilmeli, nelerden uzak durulmal�?� Alt�nba� �niversitesi Gastronomi B�l�m� ��r. G�r. Merve ��eri Uzuno�lu da bu sorular�n cevaplar�n� verdi.Uzuno�lu, ba����kl�k sistemini kuvvetli tutabilmek i�in besin de�erleri a��s�ndan y�ksek bir beslenme program�n�n �nemli oldu�una dikkat �ekti. "BALI�IN D�ZENL� T�KET�LMES� OLDUK�A FAYDALI" V�cut direncini art�ran vitamin, mineral ve antioksidanlar i�in renkli sebze ve meyvelerin t�ketilmesinin �nemini vurgulayan Uzuno�lu, "Baklagiller, yemi�ler ve bal�k �inko kaynaklar�d�r. Bal�k ayn� zamanda iyi bir D vitamini kayna��d�r; bu pandemi s�recinde eri�ilebildi�i takdirde d�zenli t�ketilmesi olduk�a faydal� olacakt�r. Bu d�nemde sa�l�kl� kalmak i�in v�cudun mikrobiyotas�n�, yani v�cutta bizimle birlikte ya�am�n� s�rd�ren bakteri, vir�s gibi mikroorganizmalar toplulu�unu dengede tutmak gerekir. �yi huylu mikroorganizmalar� hayatta tutup �o�almalar�n� sa�lamak i�in prebiyotik ve probiyotiklere ihtiya� duyar�z. Bunlar� da yo�urt, kefir, peynir gibi fermente g�dalar ile so�an, sar�msak, p�rasa, enginar gibi g�dalardan da al�r�z" bilgilerini payla�t�.� "ORU�LU SAATLER DI�INDA BOL BOL SU ���N" "Beslenme a��s�ndan sahur ve iftarda yap�lan en b�y�k hatalardan biri ni�asta a��rl�kl� g�dalar yani pide, ekmek, pilav gibi ni�astal� g�dalar�n gere�inden fazla t�ketimidir" diyen Merve ��eri Uzuno�lu, sahur ve iftarda v�cut �ekerini bir anda de�il yava� yava� y�kselten ve uzun s�re tok tutan lifli tah�llar�n bol miktarda t�ketilmesi gere�ini vurgulad�. Merve ��eri Uzuno�lu, sebze ve meyve kaynakl� karbonhidrat al�m� ve �zellikle protein al�m�n�n yan�nda v�cudun su kayb�na neden olacak tuz ve �ekerden m�mk�n oldu�unca ka��n�lmas� ve di�retik etki yapan �ay ve kahvenin de minimumda tutulmas� gerekti�ini belirtti. Oru� saatleri d���nda bol su i�ilerek v�cuttaki su dengesinin sa�lanmas�n�n �nemli oldu�unu ifade eden Uzuno�lu, "Ayr�ca su v�cutta ar�nd�r�c� �zelliklere sahiptir, �zellikle bu pandemi d�neminde bol su i�mek a��z bo�lu�u ve bo�az� temizleyecektir" dedi. PANDEM� D�NEM�NDE ORU� TUTANLAR NE YAPMALI, NE YAPMAMALI? Beslenme Uzman� Merve ��eri Uzuno�lu, Ramazanda vir�sten korunmay� da dikkate alarak sa�l�kl� beslenme �nerilerini ��yle s�ralad�: Ramazan'�n ilk oru� g�nleri v�cut hen�z bu beslenme bi�imine al��mad���ndan �t�r� s�v� kayb� daha �ok olabilir, ilk g�nler zorlanman�n sebeplerinden biri de budur. Bol su t�ketin, Ramazan'da iftar sonras�nda sahura kadar s�k s�k su t�ketin ve v�cudunuzu ar�nd�r�nRenkleri sofran�zdan eksik etmeyin, g�kku�a��n�n renklerini d���n�n ve t�m renkli g�dalar� sofran�za dahil etmeye �al���n Y�ksek tuz, �eker i�eren abur cubur ve haz�r g�dalardan kesinlikle ka��n�n! Y�ksek �eker ihtiva eden i�eceklerin t�ketimini k�s�tlay�n. V�cut �ekerinin bir anda y�kselmesi a��r� halsizlik, susuzluk ve ba� a�r�s� yapabilir; uzun vadede ise kronik rahats�zl�klara sebebiyet verebilir. Oru� s�ras�nda dinlenen karaci�er ve sindirim sistemini al��t�ra al��t�ra beslemeniz gerekir. �V�cut karbonhidrat, ya�, protein, vitamin ve minerallere ihtiya� duyar. Bu gruplar�n tamam�n� dengeli ald���n�zdan emin olun"
28.4.2020 - 44970
|