Pandemi�d�neminde �zellikle evde kalanlar�n dengesiz beslenme e�ilimlerinin artt���na dikkat �eken�Gastronomi ve Mutfak Sanatlar� B�l�m����r. G�r. G�khan Ta�p�nar,�"Beslenmemizi d�zenlemek bizim elimizde. Biraz �aba ve gayretle fit halimize d�nebilir ya da hep formda kalabiliriz"�dedi.� Sosyal izolasyonla beraber evlere kapan�lan d�nemin beslenme al��kanl�klar�n��da�de�i�tirdi�ini belirten�Alt�nba� �niversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlar� B�l�m����r. G�r. G�khan Ta�p�nar,�"Bu d�nemde�genel olarak karbonhidrat a��rl�kl� beslenildi�ini�ve�bu durumun�hareketsizlikle�beraber�a��r��kilo al�m�na yol a��yor.�Beslenmemizi d�zenlemek bizim elimizde. Biraz �aba ve gayretle fit halimize d�nebilir ya da�hep formdakalabiliriz"�ifadelerini kulland�.� Pandemi�d�nemi sa�l�kl� beslenme ���nlerini be��ba�l�k alt�nda toplayan�G�khan Ta�p�nar��u tavsiyelerde bulundu: � "Sabah kahvalt�s� d�zenli olarak�yap�lmal�. Yumurta, peynir, ceviz ve sebze a��rl�kl� bir kahvalt� bizi hem g�ne haz�rlar hem de ya� yak�c� bir ���nle ba�lam�� oluruz.�Evde kal�nan�bu g�nlerde�hamur i�leri ve �ekerden�olabildi�ince�uzak kalmaya �zen g�sterilmeli. ��le yemeklerinde et men�lerine a��rl�k verilebilir.�Y�ksek protein yap�s� ve zor sindirimi sayesinde g�n i�inde a�l�k hissini en aza indirmek ve gerekli enerjiye sahip olmak�i�in idealdir. Ak�am�yemeklerini daha �ok sebze a��rl�kl� beslenmeye ay�r�n. Sebzelerin kolay sindirimi mideyi �ok yormaz ve ak�am yatarken daha rahat dinlenmeyi sa�lar. Pandemide�en b�y�k s�k�nt�y��ara ���nlerolu�turuyor. Meyve, yo�urt, yulaf, kuruyemi��gibi g�dalar t�keterek tok kalmak�sa�lanabilir. Bununla beraber bu g�dalar ya� yakmaya da yard�mc�d�rlar. G�n i�inde bolca su t�ketimi yap�lmal�.�Ayr�ca bitki �aylar� �zellikle ye�il �ay ya� yak�m� i�in�de yard�mc� olacakt�r." YA� YAKICI VE TOK TUTAN BES�NLER NELER? Evde kal�nan bu d�nemde�beslenmede �zen g�sterilecek�en �nemli�konu,�y�ksek karbonhidrat t�ketimini�olabildi�ince d���rmek�oldu�unu belirten���r. G�r.�G�khan Ta�p�nar, "Ekmek, makarna, hamur�i�leri�ve �ekerin�m�mk�n oldu�unca az�t�ketilmeli.�Ya� yakan ve tok tutan besinlerin t�ketmeliyiz,�Yumurta, s�t �r�nleri�(S�t, peynir, yo�urt), ya�l� bal�klar (�zellikle somon), avokado, kuruyemi�ler�(�zellikle ceviz ve badem), keten tohumu, yulaf, elma, armut, sirke, ye�il �ay, tar��n, zencefil, k�rm�z� biber ve Hindistan cevizi�ya� yak�c�, tok tutan besinlerdir. G�n i�inde�ana�ve ara ���nlere bu g�dalardan�makul porsiyonlarda�elden geldi�ince ekleme yap�labilir" diye konu�tu.�
15.12.2020 - 49859
|