Diyetisyen K�bra I�g�n, ‘’Zaman�n �abuk ge�mesi i�in ge� saatlere kadar uyumak, hareket durumunun azalmas�, oru� tutarken �ok fazla ac�kmadan rahat bir g�n ge�irme iste�i metabolizma h�z�n�n daha da yava�lamas�na sebep olur. Ramazanda kilo alma riskini en aza indirebilmek i�in g�nl�k aktiviteye dikkat edilmelidir’’ dedi.
Ramazan’a �zel Uyar�lar…
�zel Lokman Hekim Sincan Hastanesi’nden Diyetisyen K�bra I�g�n, Ramazan'a �zel �u uyar�larda bulundu.
Beslenme d�zeninin tamamen de�i�ti�i bu d�nemde besin t�ketimi, 2 ���ne (iftar ve sahura) s�k��t�r�lmamal�; bu 2 ���ne fazla y�klenilmeden iftar sonras� meyve, s�t, yo�urt gibi besinler, bitkisel �aylardan olu�an k���k ���nler tercih edilmelidir.
Ramazan ay�n� zay�flamak i�in f�rsat olarak g�rerek yaln�zca iftarda bir �eyler t�ketmek, sahura kalkmadan oru� tutmak, bilinenin aksine kilo vermek yerine kilo bile ald�rabilir. V�cut, yeterince besin al�namad��� durumlarda az ile yetinmeye ba�lamakta; bir bak�ma kendini k�tl�kta gibi alg�lay�p, iftarda biraz fazla ka��r�ld���nda ise depolama yoluna ba�vurmaktad�r.
Ayr�ca metabolizma h�z�n�n ramazan ay�nda yava�lamas�, iftar ve sahur vakitlerinin g�n�n daha az hareket edilen zamanlar�na denk gelmesi ve kan �ekeri d�����ne ba�l� olarak tatl� iste�inin artmas� ve yetersiz su t�ketimi genellikle bu d�nemde a��rl�k art���na neden olmaktad�r.
�ftarda a��r� ve h�zl� yemek, hormonlar�n da h�zl� salg�lanmas�na, ani tansiyon y�kselmesine neden olabilir. Ba�ta hipertansiyon hastalar� olmak �zere tansiyondaki ani dalgalanmalara yol a�mamak i�in iftardaki besinlerin yava� t�ketiminde fayda vard�r.
G�nl�k enerji harcamas�n�n azalmas� ve zaman�n �abuk ge�mesi i�in ge� saatlere kadar uyumak, hareket durumunun azalmas�, oru� tutarken �ok fazla ac�kmadan rahat bir g�n ge�irme iste�i metabolizma h�z�n�n daha da yava�lamas�na sebep olur. Ramazanda kilo alma riskini en aza indirebilmek i�in g�nl�k aktiviteye dikkat edilmelidir.
Ramazan ay�nda metabolizma h�z�n�n yava�lamas�na ba�l� olarak olu�abilecek kab�zl��� �nlemek i�in, posa oran� y�ksek besinler tercih edilmeli; soyulmadan yenilebilen sebze ve meyveler m�mk�nse kabuklar�yla t�ketilmeli, iftar ile sahur aras�nda s�v� t�ketimi konusunda dikkatli olunmal�d�r. Sahur ve iftarda ho�af veya komposto t�ketiminin sindirim sistemini hareketlendirmeye olumlu etkileri vard�r. Ayr�ca �orbalara kepek eklemek ya da yo�urda kar��t�r�lacak keten tohumu olas� kab�zl���n �nlenmesinde faydal� olacakt�r.
Ramazan'da g�n boyu a� kal�naca�� i�in yatmadan a��r� yemek yerine, sahura kalmak �ok daha sa�l�kl� olacakt�r. Sahura kalk�lmad��� takdirde a�l�k s�resi ortalama 19 - 20 saate ��kmaktad�r. Bu durumda kan �ekeri g�n�n daha erken saatlerinde d��mekte ve ki�inin veriminin ve tahamm�l�n�n azalmas�na yol a�maktad�r. Bu y�zden mutlaka sahura kalk�lmal� ve a��r yemekler yerine; s�t, yumurta, peynir, zeytin, tam tah�ll� ekmekler gibi alternatiflerden olu�an kahvalt� tercih edilmelidir.
Uzun bir a�l�k sonras�, iftara m�mk�nse, 1 kase �orba ile ba�layarak 15 dakika yeme�e ara verilmeli, ard�ndan ana yemeklere devam edilmelidir. Etli veya etsiz sebze yemekleri, tam tah�ll� ekmek, kurubaklagil yemekleri, yo�urt, ayran, cac�k, salata, meyve gibi lif oran� y�ksek alternatiflerden olu�an bir iftar yeme�inin sindirimi de daha kolay olacakt�r. Besinler �ok iyi �i�nenmeli, yava� yenilmelidir. Daha hafif ve sa�l�kl� olmas� i�in yiyecekler k�zartma ve kavurma yerine; ha�lama, �zgara, bu�ulama veya f�r�nda pi�irme y�ntemleri ile haz�rlanmal�d�r.
�erbetli tatl�lar yerine; g�lla�, s�tla�, puding, komposto, limonata, ho�af, kabak tatl�s� gibi s�tl�, meyveli tatl�lar veya meyve salatalar� tercih edilmelidir.
Rafine �eker i�eren besinlerin t�ketimi kan �ekerinde ani bir dalgalanmaya neden olur. Kan �ekerini �ok h�zl� bir �ekilde y�kselttikleri i�in h�zl� bir �ekilde de d��mesine ve ani bir �ekilde a�l�k hissinin olu�mas�na sebebiyet verirler. Bunun yan�nda tar��n kullan�m� kan �ekerinin dengelenmesine ve dolay�s�yla tatl� iste�inin de azalmas�na yard�mc� olacakt�r.
Zay�flama diyetine devam eden bireylerin kilo verme durumunda ramazan ay�nda bir yava�lama g�r�lebilir. Bu durum, ki�iyi endi�eye d���rmemelidir. Metabolizman�n yava�lamas�na ba�l� kilo vermedeki yava�lama normal kabul edilmeli; kilo almadan bu s�reci atlatman�n bile kar say�labilece�i unutulmamal�d�r.
Diyetisyen K�bra I�g�n
�zel Lokman Hekim Sincan Hastanesi
9.8.2012 1 - 11200
|