Ege �niversitesi (E�) Di� Hekimli�i Fak�ltesi Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dal� ��retim �yesi Prof. Dr. G�niz Baks� �en, maydanoz, tar��n, ye�il�ay, ada�ay�, zencefil gibi bitkilerin a��z kokusuna engel oldu�unu s�yledi. �en, AA muhabirine yapt��� a��klamada, ramazan ay�nda uzun s�re besin t�ketilmedi�i, su i�ilmedi�i i�in a��z kurulu�unun ya�and���n� bunun da beraberinde a��z kokusuna sebep oldu�unu anlatt�.
A��z kokusunun kimi hastal�klar�n habercisi oldu�unu ancak ramazan ay�ndaki bu kokunun gayet do�al fizyolojik bir olay oldu�unu dile getiren �en, "17 saat oru� tutan birinin a��z kokusunun olmas� son derece normal " dedi. Oru� tutanlarda sindirimin yava�lad���n�, ayr�ca temel enerji kayna�� olan �eker ve karbonhidrat�n da v�cut taraf�ndan yedek depolardan kullan�lmas�n�n fizyolojik olarak bu kokuyu meydana getirdi�ini dile getiren �en, "�ftardan, sahurdan sonra di�ler f�r�alanm�yorsa g�da art�klar� a��z kokusuna neden olur.
Uzun s�re temizlenmeyen a��zda di� eti iltihab� ba�lar ve bu da a��z kokusuna neden olur " diye konu�tu. -Gargara, a�z�n kokmas�na daha �ok neden oluyor A��z kokusuna �nlemek i�in iftardan ve sahurdan sonra di�lerin mutlaka uzun uzun f�r�alanmas�, bununla birlikte di� ipinin de kullan�lmas� gerekti�ini ifade eden Prof. Dr. G�niz Baks� �en, "Kullan�lan a��z gargaralar�n� �ok �nermiyorum. �zellikle i�inde alkol olanlar� a��z kurulu�unu daha da artt�r�yor. Zaten di� f�r�alamay�p sadece gargarayla di� �zerindeki pla�� uzakla�t�rmak m�mk�n de�il.
Nane �ekeri, a��z spreyleri, gargaralar� ikinci yoldan a��z kurulu�unu i�inde �eker ve alkol bar�nd�rmas� nedeniyle artt�ran �eyler. A��z kokusunu gidereyim derken asl�nda daha fazla a��z kokusuna neden olunuyor. Bunlar�n kullan�m�n� tavsiye etmiyorum " ifadelerini kulland�. -S�t ve �e�itli bitkiler kokuyu azalt�yor G�n i�inde a�z�n �alkalanmas�n�n bakterileri azaltaca��n� ve a��z kokusunu azaltaca��n� kaydeden �en, ��yle konu�tu: "Oru�luyken g�n i�inde a�z�n �alkalanmas� di� eti sa�l��� i�in de iyi. Ancak orucun bozulabilece�i endi�esiyle �alkalama yapmada sak�nca g�renler de var. Sahurda bir bardak so�uk s�t i�ilmesi, di�lerin iyi f�r�alanmas�, di� ipinin kullan�lmas� bu kokuyu azalt�r. Bunun yan�nda bitkisel ��z�mler de var. Maydanoz, zencefil, lavanta, okaliptus, kakule, ki�ni�, dereotu, ada�ay�, tar��n, ye�il�ay a��z kokusuna iyi gelir. Kimi �i�nenerek kimisi de �ay� demlenerek a��z kokusuna engel oluyor. Ancak �u da unutulmamal�d�r ki bunlar tek ba��na yeterli de�ildir. Bir di� f�r�alama, di� ipi kullanman�n yerini de tutmaz. "
12.7.2014 - 14979
|