Korkmaz, yapt��� a��klamada, toplumsal hayatta �nemli bir yer te�kil eden ramazan ay�nda, g�n i�erisinde yemek yenilemedi�i i�in sahur ve iftar yemeklerine ayr� bir �zen g�sterildi�ini, sahurun normal kahvalt�dan, iftar�n ise ak�am yeme�inden daha zengin haz�rland���n�, bu nedenle ramazan ay� ile birlikte beslenme al��kanl�klar�nda da de�i�iklikler meydana gelebildi�ini s�yledi.
Her zaman �nerildi�i gibi ramazan ay�nda da amac�n yeterli ve dengeli beslenmeyi sa�layabilmek oldu�unu, bu nedenle ramazan ay�nda da ���n say�s�n�n en az 3 olacak �ekilde planlanmas�n�n tavsiye edildi�ini ifade eden Korkmaz, bu beslenme �ekline dikkat etmeyen sa�l�kl� ki�ilerde bile zaman zaman sindirim zorluklar�, mide ve ba��rsaklarda a��r� gaz birikimi, ani tansiyon y�kselmesi gibi rahats�zl�klar�n g�r�lebilece�ini, �zellikle bu d�nemde t�ketilen hamurlu tatl�lar, pideler, b�rekler ve y�ksek kalorili besinlerin t�ketiminin artmas�na ba�l� olarak kilo art��� ya�anabildi�ini belirtti.
Sahura Mutlaka Kalkmak Gereklidir
Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ay�nda da sa�lanabilmesi i�in g�n i�erisinde en az 3 ���n� tamamlamak ad�na sahur ���n�n�n atlanmamas� gerekti�ini vurgulayan Korkmaz, sahurda sadece su i�erek niyetlenmenin veya gece yatmadan �nce yemek yemenin son derece zararl� oldu�unun unutulmamas� gerekti�ine dikkati �ekti.
Bu beslenme tarz�n�n, yakla��k 12 saat olan a�l���, ortalama 18 saate ��kard���n�, bunun da a�l�k kan �ekerinin daha erken saatlerde d��mesine ve buna ba�l� olarak g�n�n daha verimsiz ge�mesine neden oldu�unu dile getiren Korkmaz, bu durumun aksine e�er sahur ���n� a��r yemeklerden olu�ursa, gece metabolizma h�z� d��t��� i�in yemeklerin ya�a d�n��me h�z�n�n y�kseldi�ini ve kilo alma h�z� ile riskinin artt���n� ifade etti.
Bu nedenle sahura mutlaka kalk�lmas� ve bu ���nde ya hafif bir kahvalt� yap�lmas� ya da �orba, az ya�l� yap�lm�� sebze ve zeytinya�l� yemeklerden olu�an bir ���n �eklinin tercih edilmesi gerekti�ini s�yleyen Korkmaz, bu arada g�n i�erisinde �ok s�v� kaybedildi�i i�in s�v� dengesini d�zenlemenin de son derece �nemli oldu�unu belirtti.
�ftar �orba �le A��lmal�
G�n�n ilk ���n� olan iftar�n, bir �orbayla a��lmas� ve bir s�re ara verildikten sonra yeme�e ge�ilmesi gerekti�ini ifade eden Korkmaz, iftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle ba�lanarak, normal yeme�e bir s�re sonra ge�ilmesinin daha do�ru olaca��n� anlatt�.
Oru� s�resince midenin uzun s�re bo� kalmas�ndan sonra bir anda �ok yiyecek t�ketilmesi sonucu mide ve kalp sorunlar�n�n ortaya ��kabildi�ine i�aret eden Korkmaz, bunu �nlemek i�in iftarda yava� yava� ve az miktarda yemek yenilmesi, dengeli olmak kayd�yla iftar ile sahur aras�na da mutlaka bir ara ���n eklenmesi gerekti�ini belirtti.
Ramazanda oru� tutarken ya�l� yiyeceklerden ka��n�lmas� gerekti�ini ifade eden Korkmaz, "Yemeklerin a��r olmamas�na, az ya�l� ve ya�da k�zart�lmadan yap�lm�� yiyeceklerin se�ilmesine, s�k aral�klarla az yemek t�ketilmesine dikkat edilmelidir " dedi.
Korkmaz, ramazan ay�nda en s�k kar��la��lan rahats�zl�klar�n ba��nda mide asidinin yemek borusuna ka�mas� olarak tan�mlanan refl� ile kab�zl�k oldu�unu s�yledi.
Refl�y� �nlemek i�in kahve, kakao, �ikolata gibi a��r� kafein al�m�ndan ka��nman�n, ya�l� yiyeceklerden uzak durman�n ve yeme�i yer yemez yatmaman�n al�nacak pratik �nlemler oldu�unu belirten Korkmaz, bunun d���nda kab�zl�k problemi �ekenler i�in posal� besinlerin daha fazla t�ketilmesi �nerisinde bulundu.
Korkmaz, bunun i�in de meyve ve sebze t�ketiminin art�r�lmas�, ekmek olarak tam bu�day veya �avdar ekme�inin kullan�lmas� ve �zellikle su t�ketiminin art�r�lmas� gerekti�ini belirtti.
Ramazan Men�s�
Ramazan ay� i�in �rnek bir men� sunan Korkmaz, sahurda 1-2 dilim ekmek ya da pide, 1-2 dilim peynir ya da 1 adet yumurta 5-6 adet zeytin, domates, salatal�k, meyve ya da 1-2 �ay ka���� bal veya re�el, sahurda ikinci bir alternatif olarak 1 kase �orba, 1 kase yo�urt, 1 porsiyon etli sebze ya da et yeme�i 1 dilim ekmek, domates, salatal�k yenmesini tavsiye ediyor.
Korkmaz iftarda ise 1-2 adet zeytin ya da hurma veya peynir, 1 kase �orba, 1 porsiyon et yeme�i ya da etli sebze yeme�i, salata (az ya�l�), 2-3 dilim ekmek ya da pilav veya makarna veya 1 dilim b�rek, ara ���n olarak 2 adet meyve ve 1 su barda�� s�t ya da yo�urt veya 1 kase meyve kompostosu ve gece yatarken s�t i�meyi �neriyor.
Bu beslenme plan�n�n, oru� tutabilen ve beslenmeyi etkileyebilecek herhangi bir sa�l�k sorunu olmayan yeti�kinler i�in uygun oldu�unu belirten Korkmaz, haftada 2-3 kez ara ���n yerine s�tl� tatl� (bazen g�lla�) yenilebilece�ini kaydetti.
14.8.2010 - 1914
|