Uzman diyetisyen Maria Tano�lu Abd�lmesih, oru� tutarken dikkat edilmesi gerekenlere y�nelik bilgi verdi. V�cudu olu�turan h�crelerin d�zenli ve dengeli �al��mas� i�in sa�l�kl� beslenmenin �nemine dikkat �eken Abd�lmesih, "Dengeli beslenmek i�in de ara ve ana ���nler yap�l�yor. Normal d�nemlerde herhangi bir ���nde eksik al�nan bir besin �gesini g�n i�inde ara ���nlerde tamamlama f�rsat� oluyor. Ama ramazan ay�nda ���n say�s� ikiye d���yor. Bu nedenle iki ���nden olu�an ramazan ay�nda beslenmeye daha da dikkat etmek gerekiyor. Uzun s�re tokluk hissi sa�lay�n, v�cudun su dengesini koruyun, tuz t�ketimini azalt�n, metabolizman�z� h�zland�r�n" dedi. Medicana�Sa�l�k Grubu�Beslenme ve Diyet B�l�m�'nden Uz. Dyt. Maria Tano�lu Abd�lmesih, "Ramazan ay�nda, g�nl�k yenilen ���n say�s� ��ten ikiye d��er ve iki ���n aras�ndaki s�re uzar. Oru� tutulan saatler boyunca v�cut, gece boyunca t�ketilen g�dalardan enerji al�r. Bu besinlerden ald��� enerji bitti�inde, karaci�erde ve kaslarda depolanan karbonhidrat ve ya�lar yak�larak v�cuda enerji sa�lan�r. Genelde oru� tutulmaya ba�land��� g�n ilk alt� saatte karaci�erde depolanan �ekerler t�ketilir. Bu �eker (glikoz) deposu t�kenince v�cut h�creleri kendi ya� depolar�ndan beslenirler. Glikoz gibi esas �ekerleri v�cut ya� yakarak kendisi �retebilir ve bu sayede g�nl�k enerji sa�lan�r. Yani insan v�cudu oru� tutmaya �ok elveri�lidir. Yap�lmas� gereken �ey depolar� yeterli ve dengeli bir �ekilde doldurmakt�r" diye konu�tu. "V�CUDUN SU DENGES�N� KORUYUN" Abd�lmesih, Ramazan ay�nda oruca haz�rlanman�n yollar�na y�nelik �unlar� s�yledi: "Uzun s�re tokluk hissi sa�lay�n: Y�ksek lif ve protein i�eren besinlerin bu d�nemde daha fazla tercih edin. Protein kayna�� olarak, sahurda; yumurta, az ya�l� peynir ve s�t �r�nleri, �ftarda;� az ya�l� olan et �r�nleri ve hem y�ksek lif hem protein kayna�� olan kuru baklagiller porsiyon kontrol� yap�larak t�ketilebilir. "V�cudun su dengesini koruyun: V�cudun su ihtiyac� i�in iftar ve sahur aras�nda 2-2,5 litre su i�meye �zen g�sterilmelidir. Ayr�ca, orucu 1 bardak su ile a�mak, �eker ilavesiz kompostolar ve �orbalardan destek almak, sebze ve meyve t�ketimini atlamamak s�v� al�m�n�za katk�da bulunacakt�r. �ay ve kahve gibi kafein i�eren i�ecekler v�cuttan s�v� at�m�n� artt�rabilece�inden t�ketim miktarlar�na dikkat edilmeli, en az 8-10 bardak su i�meye �zen g�sterilmelidir. "Tuz t�ketimini azalt�n: 1 gram tuz v�cudunuzda 200 ml. su birikmesine ve �deme neden olur. Fazla tuz t�ketimi da hipertansiyona neden olur. Hem ramazan d�neminde hem de di�er g�nlerde tuzu olabildi�ince azaltmal�s�n�z. Tuzun tamamen kesilmesi iyot eksikli�ine neden olaca�� i�in �l��l� miktarda kullanmak daha sa�l�kl� se�im olacakt�r. G�nl�k 1 �ay ka���� tuz t�ketimi �nerilmektedir. "Metabolizman�z� h�zland�r�n: Oru� tutulmaya ba�land�ktan sonraki ilk birka� g�n, v�cut yeni beslenme d�zenine adapte olmaya �al��aca��ndan metabolizmada yava�lama s�z konusu olabilir. Bunun �n�ne ge�mek i�in �ftardan sonra� basit egzersizler, 15-30 dakikal�k y�r�y��ler� yap�lmas� �nerilir."
23.3.2023 - 64715
|