Sahur normal kahvalt�dan , iftar ise ak�am yeme�inden daha zengin haz�rlan�r. Bu nedenle Ramazan ile birlikte ki�ilerin beslenme al��kanl�klar�nda de�i�iklikler meydana gelebilmektedir. Bu d�nemde beslenme a��s�ndan dikkat edilecek en �nemli nokta ki�inin v�cut dengesini korumas� olacakt�r. Bunu sa�layabilmek i�in de yeterli ve dengeli beslenmenin basit kurallar�na dikkat edilmesi yeterli olacakt�r.
�lk olarak ���n say�s� en az 3 olmak �zere 4-5 ���n� bulacak �ekilde bir d�zen oturtulmal�d�r. Bunula beraber her ���nde d�rt temel besin grubundan t�ketilmeye �al���lmal�d�r. Yani et/tavuk/bal�k grubu, s�t/yo�urt grubu, sebze-meyve grubu ve tah�l grubu g�nl�k olarak makul miktarlarda t�ketilmelidir. Bunlara dikkat edilmedi�inde sindirim problemleri, tansiyon problemleri, kan �ekeri d�zensizlikleri ve benzeri rahats�zl�klar ortaya ��kabilir.
���n say�s�n�n az olmas�, v�cudun ihtiya�lar�n�n yeterince kar��lanamamas�na bu da g�n i�inde yorgunluk, konsantrasyon azalmas�, kan �ekerinin d��mesi, uyku hali gibi durumlara yol a�maktad�r. Bu gibi nedenlerden dolay� �zellikle �eker hastal���, tansiyon , kalp sorunu olan ki�ilerin doktorlar�na dan��madan oru� tutmamalar� gerekir. E�er oru� tutacaklarsa bir uzman taraf�ndan beslenme d�zenlerinin ve s�kl���n�n ayarlanmas� gerekmektedir.
G�nl�k hayatta �nerilen beslenme programlar�nda oldu�u gibi ramazanda da azar azar s�k s�k besin t�ketimi �nemlidir. G�n boyunca al�namayan besin ��esi ihtiya�lar�n�n kar��lanmas� gerekmektedir. Bunun i�in ���n say�s� artt�r�lmal� ve mutlaka sahur yap�lmal�d�r.
Sahurda sadece su i�erek niyetlenmek veya gece yiyip yatman�n son derece zararl� oldu�u unutulmamal�d�r. Sahurda tam tah�ll� ekmek ile yap�lan hafif bir kahvalt� veya �orba, yo�urt ve tam tah�ll� ekmekten olu�an bir men� uygun bir se�im olacakt�r. Ayn� zamanda sahurda su t�ketimine de �nem verilmeli ve s�v� al�m�na dikkat edilmelidir.
�ftar �orba ile a��l�p ve bir s�re ara verildikten sonra yeme�e ge�mek hem doygunluk hissinin sa�lamas� hem de sindirim problemlerinin �nlemesi a��s�ndan etkili olacakt�r. . iftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle ba�lan�p , normal yeme�e ise saat 20.00-20 15 s�ralar�nda ge�ilmesi uygun olacakt�r.
Oru� boyunca mide �ok bo� kalmakta ve genelde ki�iler bir anda �ok �ey yedikleri i�in sindirim problemleri ortaya ��kmaktad�r. Bunu �nlemek i�in iftarda yava� yava� ve az miktarda yemek yenmelidir. �ftar ile sahur aras�nda ara ���n eklenmelidir. .Yenilen yemeklerin a��r olmamas�na az ya�l�, ya�da k�zart�lmadan yap�lm�� yiyecekler t�ketmeye �zen g�sterilmelidir
Ramazan ay�nda oru� tutmak bazen zay�flamak i�in bir alternatif olarak de�erlendirilir. Fakat bu do�ru bir d���nce de�ildir. Sahurdan iftara kadar olan s�rede a� kal�nd��� i�in metabolizma h�z� zaman i�erisinde yava�lar. Ki�i once biraz kilo verir ancak bir sure sonra kilo verme durur ve sonras�nda kilo art��� ger�ekle�ir. ��te bu nedenle Ramazan boyunca da yemek yenen saatlerde ���n s�kl��� artt�r�lmal�d�r.
Ramazan ay�nda insanlarda tatl�ya kar�� istek artmaktad�r Yemek sonras� yenilecek tatl� olarak s�tl� tatl� daha iyi bir se�im olacakt�r. Ramazan�n simgesi haline gelen g�lla� buna en uygun tatl� olarak kabul edilebilir, tabi miktar�na dikkat etmek ko�uluyla.
Gebelik d�neminde annenin ve bebe�in bu d�nemi sa�l�kl� ge�irebilmesi i�in annenin yeterli ve dengeli beslenmesi �ok �nemlidir. Bu d�nemde annenin besin gereksinimleri artmaktad�r. Bu gereksinimler ki�iye �zel miktarlarda kar��land���nda bir yandan annenin sa�l��� korunurken di�er yandan do�acak bebe�in normal b�y�me ve geli�mesinin, bebek do�duktan sonra da annenin bebe�ine verece�i s�t�n yeterli ve besleyici olmas� sa�lan�r. Ramazan d�neminde gebe kad�nlar�n ihtiya�lar� tam olarak kar��lanamayaca�� i�in ve anne ve bebe�in sa�l���n�n olumsuz y�nde etkilenebilece�i i�in boru� tutmalar� �nerilmemektedir
�RNEK MEN�
SAHUR Tam tah�ll� ekmek
Peynir veya 1 Yumurta
Zeytin
Salatal�k-Domates
Meyva veya 1-2 �ay ka���� bal/re�el
VEYA
S�t
Tost
VEYA
�orba
Tam tah�ll� ekmek
Yo�urt
�FTAR Zeytin veya hurma veya peynir
�orba
1 Porsiyon et yeme�i veya etli sebze yeme�i
Salata
Tam tah�ll� ekmek veya pilav veya makarna veya b�rek veya pide
ARA Meyva
VEYA
Meyva kompostosu
ARA S�t / yo�urt
*Haftada 2-3 kez ara ���n yerine s�tl� tatl� yenilebilir.
26.7.2011 - 9185
|