Bu y�l ramazan ay�n� sa�l�kla ge�irmek, koronavir�s salg�n� nedeniyle her zamankinden daha fazla �nem ta��yor. G�ven �ayyolu Cerrahi T�p Merkezi Beslenme ve Diyet Uzman� Melis Bengisu Demirci, ramazan ay�na beslenmeyle ilgili s�k sorulan sorular� cevaplad�. Demirci, ramazanda ba����kl�k sistemini g��l� tutmak i�in al�nacak �nlemlere ili�kin, "Yeterli ve dengeli beslenmenin s�rd�r�lebilmesi ve ba����kl���n g��l� tutulmas� i�in g�n�n oru� tutulmayan b�l�m�nde en az 2 ���n t�ketmek ve sahur ���n�n� atlamamak gerekir. G��l� ba����kl�k sistemi i�in, D�nya Sa�l�k �rg�t�'n�n �nerisi ile g�nl�k 5 porsiyon sebze ve meyve t�ketimine de �zen g�sterilmelidir. Ayr�ca 1 ���nl�k yemek taba��nda her �e�it ve renkten besin grubuna yer vermeli ve su t�ketimine dikkat edilmelidir" dedi.
SAHUR YAPMANIN �NEM�
Ramazan beslenmesinde alt�n kurallardan birinin sahur yapmak oldu�unu ifade eden Demirci, "Sahur yapmamak, a� kalma s�resini yakla��k 20 saate kadar ��karmaktad�r. Bu durum da a�l�k kan �ekerinin daha erken saatlerde d��mesine sebep olmaktad�r. Bununla birlikte, sahur ���n�n�n a��r yemeklerden olu�mas� da gece metabolizma h�z� yava�lad��� i�in kilo alma riskini art�rmaktad�r. Bu nedenle sahurda; s�t, yo�urt, peynir, yumurta, tam tah�ll� ekmekler gibi besinlerden olu�an hafif kahvalt� yap�labilir ya da �orba, zeytinya�l� yemekler, yo�urt ve salatadan olu�an hafif bir ���n tercih edilebilir" diye konu�tu.
RAMAZANDA SIK T�KET�LEN BES�NLER
Demirci, Ramazanda s�k t�ketilen besinlerle ilgili de bilgi vererek, �unlar� s�yledi: "Ramazan Pidesi: Oru� tutarken uzun s�ren a�l�k sonras�nda v�cudun ihtiyac� olan; karbonhidrat, ya� ve proteinden olu�an temel besin �gelerini almak gerekir. Ramazan pidesi de her besin gibi porsiyonuna dikkat edilmesi ko�ulu ile karbonhidrat kayna�� olarak tercih edilebilir. 1 dilim ekmek porsiyonuna denk gelecek �ekilde avu� i�i kadar pide t�ketilebilir.
Hurma: Kan �ekerinin dengelenmesinde ba�vurulacak sa�l�kl� kaynaklar�n ba��nda gelir. Ramazan ay�nda her g�n bitki �ay� e�li�inde 2 hurma t�ketmek; tatl� t�ketiminin ve iste�inin azalt�lmas�na yard�mc� olacakt�r.
Zeytin: Sa�l�kl� ya� kayna�� olmas�na ra�men, uzun s�reli a�l�k sonras�nda tuz miktar� fazla olan zeytinler tercih edilmemelidir. Tuzu azalt�lm�� ya da tuzsuz zeytinler sahurda kahvalt� tercihine destek olabilir.
Yumurta: Anne s�t�nden sonra en sa�l�kl� protein kayna��d�r. Bir hastal�k ya da alerji durumu yoksa sahurda 1 yumurta t�ketilmesi, tokluk s�resinin uzamas�na ve kaliteli protein t�ketimine destek olur.
Komposto: Uzun s�ren a�l�k, ba��rsak hareketlili�ini de etkilemektedir. Komposto gibi kuru meyvelerle ve az �ekerle haz�rlanan i�ecekler; hem ba��rsak sa�l���na destek olur hem de g�nl�k s�v� t�ketimini destekler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kompostonun az �ekerli ya da meyvenin kendi �ekeri ile haz�rlanmas�d�r.
�ay: �ay ve kahve gibi kafein i�eren s�v�lar�n di�retik etiklerinin oldu�unu unutmamak gerekir. 16/18 saate varan a�l�k durumunda hayati �nem ta��yan su t�ketiminin kaynaklar� do�ru se�ilmelidir. G�nl�k s�v� al�m� hesaplan�rken �ay ve kahve gibi kafein i�eren i�eceklerin ortalama iki kadar su i�meye �zen g�sterilmelidir."
'�FTARLA SAHUR ARASI DESTEKLENMEL�'
Demirci, Ramazan ay�n� sa�l�kla ge�irmek i�in beslenmede dikkat edilmesi gereken di�er hususlar� da �u �ekilde s�ralad�: "Yakla��k 16 saat a�l�ktan sonra iftarda a��r yemekler t�ketmek mideyi �ok yorar. �ftariyelikler ve �orbadan sonra ana yeme�e ge�meden �nce 20-30 dakika ara verilmelidir. �ftardan sonraki beslenme �ekli de normaldeki beslenme d�zenimizden farkl� olmamal�d�r. �ftarla sahur aras� ara ���nle desteklenmelidir. ���nler; tam tah�llar ve tam tah�l ekme�i gibi kompleks karbonhidratlar, ya�s�z et, kuru baklagiller, meyveler ve sebzeleri i�ermelidir. Uzun s�ren a�l�k sonras� a��r� besin t�ketiminden ka��n�lmal�d�r. A��r� miktarda yemek al�nan enerjinin artmas�na ve v�cut a��rl���n�n da artmas�na neden olmaktad�r. K�zart�lm�� besinlerden uzak durulmal�d�r. Bu t�r besinler g�n boyunca mide bulant�s�na ve bozulmas�na neden olabilir. Y�ksek tuz/sodyum i�eren besinlerden sak�n�lmal�d�r. Bu t�r besinler oru� s�resince susamay� art�rmaktad�r. Ramazanda �erbetli tatl�lar yerine s�tl� tatl�lar veya g�lla� tercih edilmelidir."
13.4.2021 - 52639
|