Ramazanda a��z bak�m� konusunda yap�labilecekler.
|
|
|
|
|
|
Ramazanda g�n boyu a��zdan herhangi s�v� ya da kat� g�da al�nmamas�ndan dolay� hem genel v�cut hem de a��z ortam�nda �e�itli de�i�iklikler olu�maktad�r. A��zda orucun en �nemli etkisi t�k�r�k salg�s�ndaki azl�kt�r. T�k�r�k bilindi�i gibi di�leri ve di�leri �evreleyen di�eti ve a��z mukozas�n� yabanc� etkenlere kar�� koruma g�revine sahiptir. G�n boyu yemek yenmemesi sonucunda t�k�r�k salg�s�nda ciddi azalma olmaktad�r. T�k�r�k salg�lanmas�ndaki azl�k sonucu a��z ortam�ndaki PH 5,5 ‘in alt�na d��er ve di� ��r��� riski artar.
Oru� tutan bireylerin ramazan ay�nda a��z ve di� sa�l��� a��s�ndan en b�y�k �ik�yeti ise a��z kokusudur. A��z kokusunun ana etkeni problemli di� ve di�etleridir. Bu problemlerin giderilmesi i�in hekiminize ba�vurup a��z ve di� problemlerinizi giderebilirsiniz.
Ramazan ay�nda olu�an a��z kokusu ve di� ��r�klerinin riskini azaltmak i�in ba�l�ca dikkat edilmesi gerekenler �u �ekilde s�ralanabilir;
- Di�lerinizi iftardan sonra ve sahurda �zenle f�r�alaman�z gerekmektedir. Bunun yan� s�ra g�n i�erisinde macun kullanmaks�z�n di�lerinizi f�r�alamak di� sa�l���n�z a��s�ndan olduk�a �nemlidir.
- Bakteri beslenmesi i�in ideal bir ortam yaratan dilin de di�lerinizin yan� s�ra f�r�alanmas� a��z kokusunu gidermek a��s�ndan olduk�a �nemlidir. Dilinizi eczanelerde ve marketlerde sat�lan dil f�r�alar� ile f�r�alamak a��z kokusu i�in etkili ��z�m olacakt�r.
- Di� f�r�as� ve dil f�r�as�n�n yan� s�ra di� ipi kullanman�z gerekmektedir. Di� ipi sayesinde f�r�an�n giremedi�i yerlerdeki bakteri ve yemek art�klar� kolayl�kla temizlenebilir. �zellikle di� aralar�ndaki dar b�lgelerde biriken g�da art�klar� bakterilerin beslenmesi i�in ideal bir ortam yarat�r. Bu da di� ��r�k riskini ve dolay�s�yla a��z kokusunu beraberinde getirir. Bunun en iyi ��z�m� di� ipi kullan�m�d�r.
- �zellikle ramazan ay�nda anti-bakteriyel a��z gargaralar� veya tuzlu su ile yap�lacak gargaralar bakteri �o�almas�n� engelleyece�inden di� ��r��� riski ve a��z kokusunu �nemli oranda azaltacakt�r.
- Sigara i�imi a��zda t�k�r�k salg�lanmas�n� azalt�r ve dolay�s�yla a��z kurulu�una neden olur. T�k�r���n koruyucu etkinli�inin azalmas�ndan dolay� a��z kokusu meydana gelir. Sigara i�mek dolayl� yoldan a��z kokusunun bir di�er etkenidir.
- S�v� besinler ve su t�ketimi ramazan ay�nda a��z sa�l��� i�in dikkat edilmesi gereken bir di�er �nemli konudur. S�v� t�ketimi a��z kurulu�unu engelleyerek t�k�r�k art���na neden olur ve dolay�s�yla di� sa�l���n�z ve a��z kokusunu �nlemek a��s�ndan �nemli bir yer tutar.
- Basit �eker t�ketiminin azalt�lmas� da �nemlidir. �zellikle beyaz �eker, glukoz ve fruktoz �urubu ile tatland�r�lm�� haz�r g�dalar�n a��z i�erisindeki bakterilerin beslenmesini sa�lad�klar� bilinmektedir. Bu nedenle basit �eker t�ketiminin azalt�lmas� a��z di� sa�l��� a��s�ndan dikkat edilmesi gereken bir unsurdur.
Uz. Dt Emek Kurto�lu
Memorial Hastanesi A��z, Di� ve �ene Hastal�klar� B�l�m�
Tel: 444 7 888
18.9.2008 - 773
|
|