Toplum olarak hayat�m�zda �nemli bir yer tutan Ramazan ay�nda beslenme d�zenimizdeki de�i�ikliklere dikkat �eken �engel, s�zlerine ��yle devam etti; "Genelde 3 ana ���n t�ketirken bir anda ���n say�m�z 2 ���ne d���yor. G�nl�k t�ketimimize ek olarak pide, ya�l� yemekler ve tatl� t�ketimi de art�yor. Manevi olarak mutlu oldu�umuz bu ayda bol misafirli ve bol yemekli masalar kuruluyor. Beslenme d�zenindeki bu de�i�iklik hastal�klar ve kilo alma problemini getiriyor. Ramazan ay�nda sadece sa�l�kl� bireyler oru� tutmal�. �eker hastal��� olanlar, y�ksek tansiyonu olanlar, hipoglisemik hastalar, migreni olanlar ve kronik kalp hastal�klar� olan ki�ilerin doktoruna dan��madan oru� tutmas� do�ru de�il. Uzun saatler a� kal�nmas� sebebi ile dikkatli olmakta fayda var. �ftardan sonra sahura kadar en az 1 ara ���n daha yap�lmal� Yeterli ve dengeli beslenmeyi ramazan ay�nda da s�rd�rmeliyiz. A�l�k s�resinin 17 saate kadar uzad��� bu ayda, iftar� yapt�ktan sonra g�n�n geriye kalan k�sm�nda en az 1 ara ���n daha yapmal�y�z. � Mutlaka sahur yapmal�y�z. Sahur ���n�n� atlamamak gerekir. Sahuru sadece su i�erek ge�irmek veya gece yatmadan �nce yemek yemenin zararl� oldu�u unutulmamal�d�r. ��nk� bu beslenme tarz� yakla��k 12 saat olan a�l���, ortalama 17 saate ��karmaktad�r. Bu da a�l�k kan �ekerinin daha erken saatlerde d��mesine ve buna ba�l� olarak g�n�n daha verimsiz ge�mesine neden olmaktad�r. Ayr�ca sahur ���n�, a��r yemeklerden olu�ursa gece metabolizma h�z� d��t��� i�in yemeklerin ya�a d�n��me h�z� ve kilo alma riski artmaktad�r. Ramazan'�n yemek k�lt�r� a��s�ndan en bilinen �zelli�i iftar sofralar�ndaki bolluktur. �ftar sofralar�nda bir ki�inin t�ketebilece�i yeme�in 2-3 kat fazlas� bulunabilmektedir. Kan �ekeri �ok d���k oldu�undan k�sa s�rede �ok miktarda besin t�ketme iste�i do�maktad�r. Yap�lan en b�y�k hatalardan birisi de �ok h�zl� bir �ekilde, �ok y�ksek miktarda besin t�ketmektir. �ok h�zl� yemek yendi�inde bu s�re zarf�nda y�ksek miktarda, enerjisi y�ksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen g�nlerde kilo al�m�na da zemin haz�rlar. Oru� Tutanlar ��in Sa�l�k Beslenme �nerileri Ramazan ay�nda ���nler; sahur ve iftarda iki ana ���n, iftardan 2 saat sonra 1 ara ���n daha yap�lmal� Oru� tutanlar�n mutlaka sahur yapmalar� sa�l���n korunmas� a��s�ndan �nemlidir. Sahur yeme�inde s�t, yo�urt, peynir gibi besinlerden olu�an hafif bir kahvalt� yap�lmal� ya da �orba, sebze ve zeytinya�l� yemeklerden olu�an bir ���n tercih edilmelidir. �ftara hurma, zeytin gibi kahvalt�l�klar veya �orba gibi hafif yemeklerle ba�lan�lmas�, 10-15 dakika sonra az ya�l� et yeme�i, sebze yeme�i veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan �ekerini dengeli bir bi�imde y�kselten besinler (beyaz ekmek, pirin� pilav� gibi glisemik indeksi y�ksek olan g�dalar yerine bulgur pilav�, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posal� besinler) tercih edilmelidir. G�nde ortalama 2- 2,5 litre su i�meye, bununla birlikte enerji verirken s�v� ihtiyac�n� da kar��layacak ayran ve maden suyu i�meye �zen g�sterilmelidir. �ftarda a��r� �erbetli, ya�l� tatl�lar yerine; s�tl� tatl�lar (s�tla�, g�lla�, muhallebi vb.) veya meyve tatl�lar� tercih edilmelidir. Yemekleri h�zl� yemekten ka��nmal�, yava� yava� ve iyice �i�neyerek yenilmelidir. �ftar yeme�inden hemen sonra televizyon veya bilgisayar kar��s�na ge�mek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, k�sa mesafeli y�r�y��ler yapmak sindirime yard�mc� olmas� a��s�ndan yararl� olmaktad�r. Yemeklerin pi�irme y�ntemleri de �ok �nemlidir. �zellikle �zgara, ha�lama ve f�r�nda yap�lan yemekler tercih edilmeli, kavrulmu�, t�ts�lenmi� ve k�zart�lm�� besinlerden uzak durulmal�d�r.�
6.6.2016 1 - 21185
|