KALOR�S� Y�KSEK PEKMEZ ENERJ� DEPOSU
Yap�ld��� meyveye g�re besin i�eri�i de�i�en pekmez, her �artta karbonhidrattan zengin bir enerji kayna��d�r. Glikoz ve fruktoz i�erdi�inden, sindirime gerek kalmadan t�ketildikten k�sa bir s�re sonra kana kar��maktad�r.
��eri�indeki kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir ve B (B1,B2,B3) vitaminleri nedeniyle y�ksek d�zeyde vitamin ve mineral kayna��d�r. Bir yemek ka���� (10 gram) pekmez, ortalama 15 kaloridir ve yakla��k 1 mg demir, 40 mg kalsiyum minerali i�ermektedir. Y�z gram pekmez, yakla��k 293 kalorilik enerji sa�lamaktad�r.
S�T ALERJ�S� OLANLAR ���N ALTERNAT�F BES�N
Y�ksek enerji i�eren pekmez �zellikle �ocuklar, sporcular, gebe ve emziren anneler i�in �nemli bir besin kayna��d�r. V�cutta kan h�crelerinin (alyuvarlar�n) olu�umunu sa�layan pekmez demir y�n�nden zengin oldu�u i�in kans�zl��a iyi gelmektedir.

V�cut direncini ve ba����kl�k sistemini g��lendirici �zelli�i sayesinde hastal�klara kar�� koruyucu �zelli�i bulunmaktad�r. S�t t�ketemeyen, (laktoz intolerans� ve s�t proteinine kar�� alerji) ki�iler i�in iyi bir kalsiyum kayna��d�r. Kan� temizleme �zelli�i sayesinde damarlar�n t�kanmas�n� �nlemekte ve damar sertli�inin olu�mas�na engel olmaktad�r.
B�Y�ME �A�INDAK� �OCUKLAR ���N GEREKL�
��eri�indeki potasyum minerali sayesinde, tansiyonu dengeleyici �zelli�i olan pekmez, cilt sa�l��� i�in �nemli bir besindir. Egzama, sedef, akne ve di�er cilt hastal�klar�n�n tedavisinde yard�mc� besin olarak kullan�lmaktad�r.
Pekmezde ayr�ca fito�strojenler gibi baz� do�al kimyasallar da bulunmaktad�r.

Fito�strojenler, �strojen resept�rlerine ba�lanabilen bitkisel bile�iklerdir ve menopoz tedavisine destek olabilmektedir. B�y�me �a��ndaki zay�f, halsiz ve i�tahs�z �ocuklara verilmesi gereken pekmez, ba����kl�k sistemini g��lendirmektedir. G�nl�k bir yemek ka���� kadar t�ketilen pekmez, g�nl�k demir ihtiyac�n�n % 20'sini kar��lamaktad�r.
Zengin besin i�eri�i olan pekmezi yeti�kinlerin g�nde 1-2 yemek ka����, �ocuklar�n ise 1-2 tatl� ka���� t�ketmesi gerekmektedir.
Basit �eker i�eri�inin y�ksek olmas� nedeniyle diyabetlilerin tek ba��na pekmez t�ketiminden ka��nmas� gerekmektedir. �eker hastalar�, her g�n olmamak �art�yla g�nl�k 1 tatl� ka����ndan fazla pekmez t�ketmemelidir.

PEKMEZ T�KET�M�NDE D�KKAT ED�LMES� GEREKENLER
- Marketten al�nan pekmez, buzdolab�nda (a��ld�ktan sonra) saklanmal�d�r. Geleneksel olarak evde yap�lan pekmez ise oda �s�s�nda ve g�ne� ����� almayan bir yerde muhafaza edilmelidir.
- Pekmez donarsa bain marie usul� ile 70 santigrat dereceyi ge�meden ��zd�r�lmelidir.
- Pekmez y�ksek �s�ya maruz b�rak�lmamal�d�r.
- A��r� kaynat�larak yap�lan pekmezde olu�acak HMF (hidroksi metil furfural) kanser tehdidi olu�turabilir. Bunun i�in g�venli yerlerden ve markalardan pekmez almak gerekmektedir.
- Pekmezin a��r� t�ketimi ise sindirim sisteminde �i�kinlik ishal gibi sorunlar olu�turabilir.
- Pekmez y�ksek miktarda kalori i�erdi�inden fazla t�ketimi kilo al�m�na ve v�cutta ya�lanmaya sebep olabilmektedir.
- Bebeklere ek besinlere ge�i� a�amas�nda verilen pekmez yo�urtla de�il meyvelerle kar��t�rarak verilmelidir. Bu �ekilde biyoyararl�l��� (demir emilimi) daha y�ksek olacakt�r.
18.10.2017 - 29344
|