�ocuklar�n zihinsel ve fiziksel geli�imleri i�in vazge�ilmez bir besin olan s�t, okulda bir ara ���n olarak i�ilebilece�i gibi, s�t i�meyi sevmeyen �ocuklar i�in lezzetli s�tl� tarifler olarak da t�ketilebilir. Uzmanlar, s�t t�ketiminin her ya�tan insan�n sa�l�kl� bir ya�am s�rmesi i�in, bir gereklilik oldu�unu vurgularken, �zellikle �ocuklar a��s�ndan �zel bir �nemi oldu�unu belirtiyor. D�nyan�n s�v� g�da i�leme ve paketleme ��z�mlerinde lider �irketi olan Tetra Pak, �ocuklara s�t� sevdirmek i�in, Ay�e Kucuro�lu ve Nuh Naci Yazgan �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Fak�ltesi Beslenme ve Diyetetik B�l�m Ba�kan� Prof. Dr. Neriman �nan� ile keyifli ve lezzetli bir organizasyona imza att�. Prof. Dr. Neriman �nan�, konuyla ilgili faydal� bilgiler vererek, �ocukluk y�llar�nda i�ilen s�t�n zihinsel ve fiziksel geli�im a��s�ndan �nemine dikkat �ekti. �nan�, "Okul �a�� �ocuklar�n�n b�y�me ve geli�me d�neminde olmas� nedeniyle s�t, �ocuklar�n artan besin gereksinimlerinin �nemli bir b�l�m�n� kar��l�yor. S�t kemiklerin yap� ta�� kalsiyum i�in en �nemli kaynak oldu�u i�in �zellikle 5 - 12 ve 13 - 17 ya�lar� aras�nda t�ketilen s�t miktar� ile boy uzunlu�u aras�nda pozitif ili�ki bulunuyor. Ayr�ca d�zenli i�ilen s�t �ocuklar�n g�n boyunca enerjilerini korumalar�n� sa�larken, soyut d���nce yeteneklerini, problem ��zme becerilerini de art�rarak okul ba�ar�s�n� y�kseltiyor. Bu nedenle s�t� �ocuklara keyifle t�kettirmenin yollar�n� bulmam�z gerekiyor" dedi. D�zenli olarak i�ilen s�t�n ileri ya�larda s�t i�me al��kanl��� kazand�rmas�ndaki etkisine de de�indi.
�nan�, t�ketilecek olan s�t�n g�venli ve sa�l�kl� olan ambalajl� s�t yani uzun �m�rl� veya past�rize olmas�n�n �nemini vurgularken, a��k s�t t�ketimi ile sa�l��a zararl� bir�ok bakterinin v�cuda al�nabilece�i gibi a��k s�tten al�nan besin miktar�ndan da hi�bir zaman emin olunamayaca��n�n alt�n� �izdi. S�t i�mek istemeyen �ocuklar i�in ise, ambalajl� s�tle haz�rlanacak yo�urt, �orba gibi farkl� lezzetlerle, sa�l�kl� ve dengeli bir beslenme al��kanl��� kazand�r�lmas�n�n gerekti�ini belirtti.
S�t ile yap�lacak, sa�l�kl�, lezzetli tariflere birka� �rnek:
Brokoli �orbas� Tarifi Gerekli Malzeme: Bir ba� brokoli �ki yemek ka���� tereya�� 1,5yemek ka���� un 1,5 su barda�� UHT s�t Tuz, karabiber Muskat rendesi Yap�l���: Bir tencerede brokoli et suyunda ha�lan�r. Ha�lanm�� brokoli sudan s�zd�r�lerek so�umaya b�rak�l�r. K���k bir tencerede tereya�� �s�t�l�r, un ilave ederek kavrulur. Un kavrulduktan sonra �st�ne 1,5 bardak UHT s�t ilave edilir. ��rp�c� ile h�zl�ca ��rp�larak topak kalmamas� sa�lan�r. Tuz ve karabiber eklenerek kaynay�ncaya kadar kar��t�r�larak pi�irilir. 1-2 dakika kaynad�ktan sonra ocaktan al�n�r. Haz�rlanan sos so�umaya b�rak�lan brokolinin �zerine ilave edilerek �s�t�lm�� f�r�nda 180 derecede 15 dakika pi�irilir ve �st�ne muskat rendesi eklenir. Portakall� S�tla� Tarifi Gerekli Malzeme: 1 litre UHT s�t 2 �ay barda�� pirin� 1 litre su 3 yemek ka���� pirin� unu 1,5 -2 su barda�� toz �eker 1 su barda�� s�t 1 portakal kabu�unun rendesi Yap�l���: Pirin� y�kan�p su ile ate�e koyulur ve uzay�p suyu �ekene kadar kaynat�l�r. So�uk s�t eklenerek 1-2 defa kar��t�r�l�p kaynamas� beklenir. Bir kasede pirin� unu 1 su barda�� so�uk s�t ile ezilir. Tencerede kaynamakta olan s�tten 1-2 kep�e al�p kaseye eklenir. (pirin� unu �l�nm�� olmal�d�r). Suland�r�lan pirin� unu tencereye eklenir, ara s�ra kar��t�r�larak 10 dakika kadar pi�irilir. Toz �eker ilave edip kar��t�r�l�r 1-2 ta��m kaynat�rken i�ine portakal rendesi eklenir ve kaynat�l�r. S�tla� kaselere payla�t�r�l�r. �ubuk tar��n ile servis edilebilir.
10.10.2015 - 18937
|