OF�SE �ZEL SA�LIKLI SABAH KAHVALTISI HAZIRLAYIN
Kahvalt�, g�n�n en �nemli ���n�d�r ve g�n i�indeki performans �zerinde etkilidir. Evde kahvalt� imkan� yoksa sa�l�kl� besinler ile ofiste de kahvalt� edilerek i�g�n�ne ba�lanabilir. Ancak a� kalmamak ad�na i�e giderken yolda al�nan ya da ofise getirilen po�a�a, b�rek, kete, simit, gibi y�ksek karbonhidrat i�eren g�dalar g�n i�inde yorgunluk ve uyku hissine yol a�ar. Bu yiyecekler a��r� ya�l� ve sa�l�ks�z oldu�u i�in kan �ekeri dengesini bozar ve kilo al�m�na neden olur. Sa�l�kl� bir kahvalt� taba��; yumurta, peynir, zeytin, tah�ll� ekmek, domates, salatal�k, ye�illiklerle haz�rlanmal�d�r. E�er kahvalt�ya ay�racak zaman yoksa tam tah�ll� ekmek ve beyaz peynirle yap�lm�� bir tost veya 1 kase yo�urt ile birlikte 1 adet meyve t�ketilmesi de sa�l�kl� olacakt�r.
G�N� ARA ���N YAPMADAN B�T�RMEY�N
Yo�un �al��ma ortam�nda en �ok unutulan beslenme kural� ara ���nlerdir. Sa�l�kl� beslenme program�nda �ok �nemli bir yeri olan ara ���nler, m�mk�n oldu�unca belirlenen saatler ve sa�l�kl� at��t�rmal�klar ile de�erlendirilmelidir. Metabolizmay� h�zland�rmak ve al�nan enerjinin v�cut taraf�ndan yak�lmas�n� sa�lamak i�in ��le ile ak�am yeme�i aras�ndaki uzun s�rede 2 ara ���n yap�lmal�d�r. Ara ���nler i�in taze ve kuru meyveler, f�nd�k, f�st�k, ceviz, kutu sade s�t, yo�urt veya ayran ile galeta gibi besinler idealdir. Ofisteki �ekmecede veya i� yerindeki buzdolab�nda bu sa�l�kl� at��t�rmal�klar saklanabilir. Tek seferde bitirmek yerine k���k paketler halinde t�ketilmelidir. Arabada, �antada veya cepte ta��nacak birka� paket at��t�rmal�k, ara ���n� atlamamay� sa�layacakt�r.
��LE YEME��N� HER BES�N GRUBU �LE ZENG�NLE�T�R�N
Yo�un i� temposu aras�nda ��le yemeklerini de atlamamak �ok �nemlidir. ��le yeme�inde, k�zartma ve hamur i�i gibi a��r ve ya�l� besinler yerine; �zgara, ha�lama veya f�r�nda pi�irilen et, tavuk, bal�k ya da zeytinya�l� sebze yeme�i ile kuru baklagiller t�ketilmelidir. Bunlardan birine ek olarak mevsim sebzelerinden yap�lm�� salata ve yo�urt, ayran ya da cac�kla ��len yemekleri zenginle�tirilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam tah�ll� ekmek tercih edilmeli; pilav, �orba, makarna gibi yard�mc� yemekler t�ketilirken de porsiyon miktar�na dikkat edilmelidir. ��le yeme�inde gerekirse ekmek miktar�n� azalt�p, az porsiyon yard�mc� yemek olarak �orba, pilav veya makarna t�ketilebilir.
SINIRSIZ �AY KAHVE T�KET�M� YER�NE L�MONLU SU ���N
G�nl�k �ay ve kahve t�ketimi g�n i�indeki i� ziyaretlerinde �ok fazla olmaktad�r. �ay ve kahvede bulunan kafein fazla miktarda al�nd���nda, v�cuttan su at�l�m�n� kolayla�t�rmakta ve konsantrasyon bozuklu�una neden olacak demir emilimini engellemektedir. A��r� kafein b�brek ta�� olu�umuna da yol a�an bir nedendir. G�nde, �ekersiz 2 fincan T�rk kahvesi ve �ekersiz 5 bardak �ay yeterlidir. G�n i�inde bu s�n�rlamay� a�mamak i�in yap�lan i� ziyaretlerinizde, kahve veya �ay yerine limonlu su tercih edilebilir.
METABOL�ZMA HIZINA DESTEK ���N SU T�KET�M�NE �NEM VER�N
G�n i�inde bol su t�ketimi de �ok �nemlidir. G�nl�k su t�ketimi ortalama 2,5-3 litre olmal�d�r. Su t�ketimini art�rmak i�in suyun i�ine 1 dilim limon, nane gibi aroma verici besinler eklenebilir. Su t�ketimi yava�layan metabolizmay� da h�zland�rmaya yard�mc� olmaktad�r. Metabolizma h�z�na destek olmak i�in g�n i�inde hareketli olmak ve uzun s�re masa ba��nda �al��may� gerektiren mesleklerde belirli s�relerde ara vererek k�sa y�r�y��ler yapmak da �nemlidir.
13.12.2017 - 30489
|