Sabah giydi�iniz ayakkab� ya da parma��n�za takt���n�z y�z�k ��lene do�ru s�kmaya ba�l�yor ve y�z�n�z g�z�n�z �i�iyorsa beslenme al��kanl�klar�n�z� g�zden ge�irin. �zellikle yaz aylar�nda daha da artan, kad�nlar�n korkulu r�yas� �demi azaltman�n en etkili yolu a��r� tuzlu beslenmemek. Az tuzlu pi�irdi�iniz yeme�inize, sofrada tuz katmamakla i�e ba�layabilirsiniz!
Kad�nlarda daha s�k rastlanan �dem (�i�kinlik) kimi zaman g�nl�k hayat�m�z� �ekilmez hale getirebiliyor. Medical Park Fatih Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� Sevil Nas Can; bazen ciddi bir hastal�k belirtisiyken, bazen de nedeni bilinmeyen ve hastal�klardan ba��ms�z olu�abilen �demden kurtulman�n yollar�n� anlatt�.
�dem; �zellikle kad�nlarda s�k�a ortaya ��kan, v�cutta s�v� birikimi olarak tan�mlanan, bazen de baz� ciddi hastal�klar�n belirtisi olan klinik bir durumdur. K�saca v�cutta anormal miktarda su toplanmas� olarak da tan�mlayabiliriz. G�z kapaklar�nda, ellerde ve ayaklarda �i�meler olur. Y�z�k tak�lamaz, ayakkab� giyilemez hale gelinir.
Deri alt� dokusunda �i�lik belirginse, bast�rd���m�z zaman i�ine ��kme ve �ukurla�ma g�zleniyorsa v�cutta �dem oldu�u d���nebilir. Bu durumda mutlaka doktora ba�vurulmal�, gereken tahlil ve tetkikler yapt�r�lmal�. E�er, tetkikler sonucunda �dem ciddi bir hastal�k nedeni de�ilse, idiyopatik (nedeni bilinmeyen) �dem olarak adland�r�l�r.
�deal kiloya inmek: �ncelikle fazla kilomuz varsa; bir diyet uzman�yla birlikte, d�zenli beslenme ve uygun aktivite program�yla ideal kilomuza inmeliyiz.
D�zenli su t�ketimi: Ki�iye g�re de�i�mekle beraber g�nde 8-12 bardak olmak �zere yaz aylar�nda ve spor yapan ki�ilerde daha da art�r�lmal�. Su i�me al��kanl���m�z yoksa g�n i�inde mutlaka bunu hat�rlat�c� �nlemler almal�y�z.
Masan�zda her zaman su bulundurmak, belli bir �l�� (1.5 litrelik pet �i�e gibi) edinip her sabah bunu su ile doldurmak, yatana kadar aral�kl� t�ketmek, zorla birka� barda�� birden i�mek yerine yava� yava� su i�meye al��mak gibi �nlemler alabiliriz. �zellikle egzersiz ve seyahat s�ras�nda mutlaka yan�m�zda su bulundurmal�y�z.
Tuzu azaltmak: Herhangi bir sa�l�k sorunu yoksa tamamen tuzsuz yemek zorunlulu�u yok. Yemekleri az tuzlu t�ketmek yeterli olacakt�r. �rne�in az tuzlu pi�irilmi� sa�l�kl� bir yeme�e sofrada ayr�ca tuz kat�lmamal�. Fakat baz� yiyeceklerin kendi yap�s�ndan kaynaklanan g�r�lmeyen tuza dikkat etmek gerekir. Bu yiyecekleri ��yle s�ralayabiliriz:
�ok tuzlu peynir ve zeytin �e�itleri t�ketmeyin. Orta ya�l� peynir al�p, peynir ve zeytini ak�amdan suya koyarak tuzunun azalmas�n� sa�layabilirsiniz.
Tur�u, konserve, a��r� soda t�ketimi, haz�r ayran, haz�r �orbalar, �e�niler ve et-tavuk suyu tabletleri gibi sodyum i�eri�i y�ksek olan g�dalar�n t�ketimine dikkat edilmeli.
Karbonhidrattan uzak durma: Karbonhidrat i�eren yiyecekler a��r� t�ketilmemeli; pirin�, beyaz ekmek, makarna, hamur i�leri, �erbetli-hamurlu tatl�lar, �ikolata ve fazla �eker gibi… Kompleks karbonhidrat i�eren kepekli, tam tah�ll�, �avdarl� gibi unlardan yap�lan ekmek, kepekli pirin� veya makarna, kepekli unlardan yap�lm�� az ya�l� kekler, s�t� tatl�lar gibi daha sa�l�kl� alternatiflerle de�i�tirilmeli.
Posal� beslenme: Posa i�eri�i y�ksek g�dalar tercih edilmeli. Posal� g�dalar, ba��rsak �al��mas�n� da art�rd���ndan �demin at�lmas�nda fayda sa�lar; kepekli tah�llar, kabuklu sebze ve meyveler, salata gibi.
Alkol ve asitten uzak durma: Alkol, asitli i�ecekler, kahve, a��r� ve demli �ay, kafein i�eri�i y�ksek i�ecekleri t�ketiminden ka��nmak gerekir. Bunlar�n yerine su, bitki ve meyve �aylar�, taze meyve sular�, tuzsuz ayran, az ya�l� s�t gibi i�ecekler tercih edilmeli.
24.4.2011 - 6626
|