Mutfak, sizin alan�n�z ve her �eyiyle sizden soruluyor. Al��veri�ten gelince al�nan �r�nlerin yerle�tirilme tela��, her ���n yemek yapma tela�� ve her ���nden sonra geriye kalan ve size g�z k�rpan bir sava� alan�. Yorgunlukla sonu�lanan bu m�cadeleden memnunsunuz, ��nk� ailenizin s�cak bir sofrada bulu�ma an� ve o tatl� tebess�mler size her �eyi unutturuyor.
Mucizeler Yaratt���n�z Bu Mutfakta, Ayn� Zamanda Sa�l�kl�, Uzun ve Kaliteli Bir Ya�am da Yaratabilece�ini Biliyor muydunuz?
Besinlerin sat�n al�nmas�, saklanmas�, haz�rlanmas� ve pi�irilmesi �zen gerektiren bir i�lemler b�t�n�d�r. ��nk� d�n geceki kar�n a�r�n�z�n, �ocu�unuzun bir haftad�r s�ren ishalinin ya da e�inizin y�ksek kolesterol�n�n sebebi sizin mutfakta yapt���n�z baz� yanl�� al��kanl�klardan kaynaklan�yor olabilir. Yanl�� �r�n tercihi, yanl�� saklama, haz�rlama ve pi�irme y�ntemleri; v�cudunuz i�in gerekli olan besin ��elerini yeteri kadar alamaman�za, hastal�klara hatta zehirlenmelere yol a�abilmektedir.
Daha Sa�l�kl� Bir Sofrada, Ne�e �le Ya�am S�renizi Uzatmaya Var m�s�n�z?
Al��veri�
Kimi zaman e�lenceli, kimi zaman sinir bozucu olsa da genellikle keyifle ��kt���m�z beslenme al��veri�i, gerekli p�f noktalar�na dikkat edildi�inde sa�l�kl� beslenme i�in temel basama�� olu�turur.
- A� kar�na al��veri�e ��kmay�n. Karn�n�z a�ken, t�ketilmesi zorunlu olmayan bir�ok abur cubur �r�n� sepetinize h�zla doldurabilirsiniz.
- Elinizde al��veri� listeniz olsun. B�ylelikle, gereksiz hi�bir besini sat�n almayacaks�n�z.
- Listenizde yer almayan hi�bir reyona u�ramazsan�z, hem zaman kazanacaks�n�z, hem de gereksiz enerji almaktan kurtulacaks�n�z.
- �htiyac�n�z kadar al��veri� yap�n. B�ylece, besinlerinizi taze olarak t�ketirsiniz, israftan da ka��nm�� olursunuz.
- Almay� d���nd���n�z b�t�n �r�nlerin etiketini inceleyin. �retim iznini ve TSE damgas�n�, �retim ve son kullanma tarihlerini kontrol edin. Besin etiketini de, �r�n hakk�nda daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.
- A��lm�� ve y�rt�lm�� paketlerde yer alan �r�nleri, do�al rengini kaybetmi� et, tavuk, bal�k ve peyniri, ezilmi� sebze ve meyveleri, kabu�u zarar g�rm�� ve ya kabu�u �ok kirli olan yumurtalar�, kutusunda bombe olu�mu� konserve �r�nleri kesinlikle sat�n almay�n. Tabi ailenizle mutlu bir kahvalt� zaman�na uyanmak istiyorsan�z.
Hedef: Haz�rlama ve Pi�irmede Hatalar� S�f�ra �ndirme
- Past�rize ve sterilize edilmi� s�tler, kaynat�lmadan t�ketilmelidir. S�t� kaynatmak, protein kay�plar�na sebep olur.
- S�tl� tatl�lar yap�l�rken, �eker in son, tatl� ate�ten al�nd�ktan sonra eklenmelidir. Pi�me esnas�nda eklenen �eker, s�tte bulunan protein ile etkile�ime girer ve besin de�eri kay�plar�na yol a�ar.
- Yo�urt suyu d�k�lmesi, vitamin kayb�na yol a�ar. E�er t�ketmekten ho�lanm�yorsan�z, �orbalar�n�za eklemeyi deneyebilirsiniz.
- Yumurta, buzdolab�nda saklanmal�d�r. Yumurtalar, pi�irilmeden �nce mutlaka y�kanmal�d�r. Y�kad�ktan sonra, uzun s�re bekletilen yumurtalarda, por denilen ufak ge�itlerden yumurtan�n i� k�sm�na mikroorganizma ge�i�i olur. Siz siz olun, yumurtalar� y�kad�ktan sonra buzdolab�na dizmeyin. Yumurtay� 10 dakika suda kaynatarak pi�irin. Yumurtay� fazla kaynatmay�n ve yumurta sar�s�n�n �evresinde mavi ye�il bir halka olu�tu ise o yumurtay� t�ketmeyin. Omlet ya da ya�da yumurta hafta sonu kahvalt�n�z� s�sleyen k���k ka�amaklardan ibaret olsun. De�i�iklik yapmak isterseniz,sebzeli ��lb�r yeme�i de ak�am yemekleri i�in g�zel bir tercih olabilir.
- Kuru baklagilleri, iyice y�kad�ktan sonra oda s�cakl���nda suya konulup, 8- 10 saat bekletilmelidir. Mide sanc�s� �ekmek istemiyorsan�z, kuru baklagilleri bu su ile pi�irmeyin. Pi�irme suyunu d�kmekte vitamin kay�plar�na neden oldu�undan, pi�irme suyunu d�kmeyin.
- Salatalar�n�z�, ���nlerden hemen �nce haz�rlay�n. A��kta ya da salata sosu ile uzun s�re bekletmek, vitaminsiz bir ye�illik demeti t�ketmenize neden olur.
Sa�l�kl� g�nler dilerim…
12.11.2006 tarihinde Eski�ehir Anadolu Gazetesi'nde yay�nlanm��t�r.
31.12.2008 - 828
|