�i� et, k�mes hayvanlar� eti, ve deniz �r�nlerini al��veri� sepetinizde ve buzdolab�n�zda haz�rda bulundurdu�unuz yiyeceklerden ayr� yere koyun ve s�zd�rmaz kaplarda saklay�n.
Dilimlemeye ba�lamadan �nce ellerinizi �l�k suda en az 20 saniye boyunca ovu�turun ve sonra temiz bir havluyla kurulay�n. Ayr�ca kesme tahtalar� ve aletlerinizi s�cak suyla her kullan�mdan �nce ve sonra y�kay�n.
Yiyecek termometresi kullanarak et ve bal�k dahil, yiyeceklerinizin i� s�cakl���n�n en az 15 saniye boyunca 165 dereceye ula�t���na emin olun.
Bu tatil sezonu, mutfak g�venli�ini geli�tirin b�ylece kimsenin karn� a�r�mayacak veya daha k�t�s� olmayacakt�r.
Sebzeli Tam Kepekli Vejetaryen Pizza
4 porsiyon (porsiyon ba��na 2 dilim) - Porsiyon ba��na 322 kalori
Pizza Hamuru: K���k bir kasede 1 �orba ka���� kuru maya ve 1/8 �ay ka���� �ekerini 1 1/2 fincan �l�k suyla kar��t�r�n. 10 dakika kadar bekletin. �rice bir ba�ka kasede 1 1/2 fincan kepekli unu 1 1/2 fincan i�lenmi� unu kar��t�r�n, 1 �ay ka���� tuz ekleyin, iyice kar��t�r�n.
Mayay� kar���ma kat�n ve elinizle iyice kar��t�r�n. 1 �orba ka���� zeytinya�� ekleyin. Hamur p�r�zs�z hale gelene kadar 2 dakika yo�urun. Kasenin a�z�n� kapat�p hamurun miktar� 2 kat�na ��kana kadar 20 ile 60 dakika �l�k bir yerde bekletin.
Hamuru yumru�unuzla d�v�n ve 1-2 dakika daha yo�urun. 4 e�it par�aya b�l�n, top halinde yuvarlay�n ve 200 derecede �s�t�n.
Bir f�r�n tepsisini zeytinya�� ile kaplay�n. 1 oklava ile hamurlardan birini a�arak tepsiye yerle�tirin ve 20-25 cm �ap�nda pizza hamuru olacak �ekilde d�zle�tirin. 1 �atalla 4 ila 6 kez delin. F�r�ndan ��kard�ktan sonra malzemeleri ekleyin.
Malzemeler
Yemek ya�� spreyi
½ kg taze sebze; karnabahar, mantar, �e�itli renklerde taze biber, kuru ve taze so�an, ku�konmaz, brokoli gibi
2 di� sar�msak, d�v�lm��
Tuz ve taze d�v�lm�� karabiber (tercihe ba�l�)
1 fincan pizza veya domates sosu
2 �orba ka���� zeytinya��
2 �orba ka���� g�ne�te kurutulmu� domates par�alar�
Haz�rlad���n�z pizza hamuru
50 gr g�zelce �erit haline getirilmi� az ya�l� mozzeralla peyniri
Yap�l���
F�r�n� 215 dereceye kadar �s�t�n. Is�nana kadar b�y�k yap��maz bir tavada(�zerini yemek ya��yla kaplay�n) sebzeleri ve sar�msa�� 2 ila 5 dakika kar��t�rarak pi�irin. �stiyorsan�z tuz veya biberle tatland�r�n.
Pizza sosu, zeytinya�� ve domates par�alar�n� birle�tirin. Pizza hamurunun �zerine pi�mi� sebzeleri ve peyniri yerle�tirin. Pizzay� f�r�nda 10 ila 15 dakika pi�irin; peynir erimeli, hamur alt�n kahverengisi olmal�d�r. Pizzay� 8 dilime b�l�n.
Dr. Mehmet �z
16.6.2011 - 8218
|