Sokak lezzetlerinin vazge�ilmezleri aras�nda yer alan midye, dolmas�ndan tavas�na; �orbas�ndan pilav�na farkl� �ekillerde t�ketilebilirken, midyeden zehirlenme vakalar�na da s�k�a rastlanabildi�inden dikkatli olunmas� gerekiyor.
|
|
|
|
|
|
Ac�badem Kozyata�� Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzman� Ay�e Sena Bin�z, midye t�ketirken �ok dikkatli olunmas� gerekti�ini aksi halde g�da zehirlenmeleri ba�ta olmak �zere ciddi sa�l�k sorunlar� ile kar��la��labilece�ini belirterek "Midye, FAO (G�da ve Tar�m �rg�t�) taraf�ndan t�ketime haz�r �r�nler s�n�f�na dahil edilmi�tir. Midyenin sa�l�kl� bir deniz �r�n� olarak de�erlendirilebilmesi i�in nerede yeti�tirildi�ine dikkat edilmesi gerekmektedir. ��lenmesi, haz�rlanmas� ve pi�irilmesi s�ras�nda hava kirlili�i, b�cek gibi �evresel etkilere de maruz kalabilirken, midye dolman�n y�ksek pH ve besin �r�nt�s�, mikroorganizmalar�n �remesi i�in ideal bir ortam olu�turmaktad�r. Sokak sat�c�lar� taraf�ndan hijyenik ve uygun olmayan s�cakl�klarda depolanan midye dolmalar g�da zehirlenmelerine ve g�da kaynakl� hastal�klara neden olabilmektedir" diyor.
KABU�UNA D�KKAT ED�N
Midyenin taze olup olmad���n� ilk olarak kabu�una bakarak anlayabilirsiniz. Midyenin d�� kabu�unun temiz ve renginin canl� olmas� gerekiyor. Bayat midyelerin kabu�u genellikle kirli, a��k ve soluk renkte g�z�k�yor. Dondurulmu� olarak ald���n�z midyelerin ise t�ketmeden �nce son kullanma tarihlerine mutlaka bak�n.
T�KET�RKEN A�IRIYA KA�MAYIN
Pirin�le haz�rlanan 30 gram a��rl���ndaki bir midye dolma, yakla��k 26 kalori i�eriyor. T�ketimde a��r�ya ka��lmas� kolesterol, kan �ekerinde dengesizlik ve kilo art���na neden olabilirken, midyenin s�rekli ve a��r� t�ketimi ayr�ca a��r metal i�eri�i sebebiyle zehirlenmelere, alerjik reaksiyonlara, b�brek, karaci�er yetmezliklerine yol a�abiliyor. Ayn� zamanda y�ksek sodyum ve kolesterol i�eri�inden dolay� b�brek ve kalp hastalar� �ok dikkat etmeli.
B�LMED���N�Z YERLERDEN ALMAYIN
Midyeler deniz suyunu s�zerek beslendikleri i�in; kirli sularda ya�ayan midyeler a��r metalleri ve bulunduklar� ortamdaki bakterileri b�nyesinde toplayabiliyor. Bu durum a��r metal birikimini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle midyelerin temiz sulardan elde edilmesi, temiz pi�irildi�inden emin olunan yerlerde t�ketilmesi gerekiyor. Aksi takdirde biriken a��r metaller ki�ide toksik etki yaparak; zehirlenmelere, merkezi sinir sistemi harabiyetlerine, enzim sistemleri, h�cre ve dokular �zerinde negatif sa�l�k etkilerine neden olabiliyor. �zellikle deniz midyesinin a��r metal i�eri�i �iftlik midyesine k�yasla daha y�ksek. �iftlik midyesi d�zenli olarak Tar�m Bakanl��� taraf�ndan denetlendi�inden �iftlik midye t�ketimi deniz midye t�ketimine k�yasla daha g�venilir g�r�l�yor.
TAZEL���NDEN EM�N OLUN
Beslenme ve Diyet Uzman� Ay�e Sena Bin�z "Amerikan Kalp Birli�i (AHA); bal�k ve kabuklu deniz hayvanlar�nda bulunan omega-3 ya� asitlerinin kalp koruyucu etkilere sahip oldu�unu belirtmektedir. �zellikle ye�il midye �zerinde yap�lan �al��malar; ye�il midyenin demir, betain, kondroitin s�lfattan zengin olmas� ile eklem a�r�lar�n� ve eklem sertliklerini azaltt���n� g�stermektedir. Ancak midyelerin haz�rlanma, i�leme ve depolama ko�ullar�n�n hijyenik oldu�undan emin olunmayan yerlerde t�ketilmemesi, tazeli�inden emin olunmas� gerekmektedir" diyor.
20.12.2019 - 42055
|
|