Sel�uk �niversitesi (S�) Mesleki E�itim Fak�ltesi Beslenme Ana Bilim Dal� ��retim �yesi Yrd. Do�. Dr. Nermin I��k, AA muhabirine yapt��� a��klamada, sebzelerin kurutularak saklanma i�leminin Orta Asya’dan bu tarafa uyguland���n� ancak kurutma i�lemlerinin yanl�� yap�ld���n� belirtti.
Sebzelerde suda eriyen vitaminlerin zengin oldu�unu ifade eden I��k, kurutma i�lemiyle vitamin kayb�n�n artt���n� s�yledi.
Kurutulan sebzelerde C vitamininin �ok �abuk kayboldu�unu anlatan I��k, sebzelerin uzun s�re g�ne� �����na maruz kalmas�n�n bu kayb� art�rd���n� dile getirerek, �unlar� kaydetti:
“Her biri farkl� �zelliklere sahip olan vitamin ve minerallerden tam yararlanmak i�in besinlerin saklama, haz�rlama ve pi�irme �artlar�na dikkat edilmelidir. Sebzeleri, �zellikle koyu ye�il yaprakl� sebzeleri oda �s�s�nda bekletmek vitamin kay�plar�na neden olur. Yine sebzeleri kesinlikle g�ne� ����� alt�nda kurutmamal�y�z. G�lgede, hava ak�m�n�n oldu�u yerlerde kurutmal�y�z. Aksi halde vitamin kay�plar� �ok fazla olur. �zellikle C ve B grubu vitaminleri kayba u�rar. Sebzeleri g�lgede kurutmak m�mk�n olmuyorsa, ko�ullar�m�z elvermiyorsa o zaman g�ne� �����n�n etkilerinden korumak i�in kuruttu�umuz yiyeceklerin �st�n� temiz bir t�lbentle �rterek bu i�lemi ger�ekle�tirebiliriz. B�ylelikle hem vitamin kayb�n� azaltm�� oluruz hemde kurutma esnas�nda toz, ha�ere gibi zararl� fakt�rlerinde etkisini ortadan kald�r�r�z.”
I��k kurutulan sebzelerin sa�l�kl� bir �ekilde saklaman�n da �nemli oldu�unu belirterek, kurutulan sebzeleri bez torba ya da cam kavanozlarda serin ve karanl�k yerlerde muhafaza edilmesi gerekti�ini belirtti.
I��k, kurutulmu� sebzelerin, sofralara renk katt���n�, insanlar�n damak tad�na da hitap etti�ini ancak yaz aylar�n�n organik sebzelerini saklaman�n en sa�l�kl� ve besleyici yolunun derin dondurucular oldu�unu bildirdi.
Sebzelerin derin dondurucuda saklan�ld��� zaman k���n ayn� tazelikte yenilebilece�ini ifade eden I��k, “Derin dondurucu i�in haz�rlama da �ok �nemli. Sebzeleri 1-2 dakika ha�lay�p, suyunu s�z�p, so�uk sudan ge�irdikten hemen sonra pi�irilecek miktarlarda ambalajlay�p dondurmal�y�z. Yemekler i�in kullanaca��m�z zaman, ��zd�r�lmeden do�rudan haz�rlam�� oldu�umuz s�cak kar���m�n i�ine b�rakmal�y�z, aksi takdirde sebzeler suyunu kaybeder, yumu�ar ve C vitamini kayb� olur” dedi.
24.7.2011 - 9111
|