Mevsim de�i�ikli�i nedeniyle ortaya ��kan ve b�y�k k���k herkesi etkileyen bu hastal�klardan korunmak i�in ba����kl�k sistemini g��lendirmek gerekiyor. Halsizlik, yorgunluk, isteksizlik belirtileriyle gelip b�nyeye yerle�en so�uk alg�nl���na kar�� diren� kazanmak i�in do�al ila� "bal"dan faydalanmak da m�mk�n olabiliyor. Konuyla ilgili Anavarza Bal ��letme M�d�r� ve G�da M�hendisi Burcu Sezen a��klamalarda bulunuyor.
"Do�al ila� bal y�ksek vitamin ve mineral deposu" Do�an�n mucizesi bal�n yakla��k %80'i frutoz ve glikoz �ekerinden %20'si ise sudan meydana geliyor. Bal g�n i�i �s� fark�n�n oldu�u yerlerde so�uk alg�nl���na kar�� koruyucu etki g�steriyor. Ayr�ca a��z ve bo�az hastal�klar�nda da do�al bir ila� olarak kullan�l�yor. So�uk alg�nl���ndan korunmada veya hastal��� hafif atlatmada baldaki antimikrobiyel etkinin yan� s�ra fruktozun kaslar� yumu�at�c� ve gev�etici �zelli�i de faydal� oluyor. "Hastal�klardan korunmak i�in D�nya Sa�l�k �rg�t� de bal� �neriyor" D�nya Sa�l�k �rg�t� taraf�ndan, hastal�klardan koruyucu besinler aras�nda �nerilen bal, antibakteriyel �zelliklere sahip oldu�u i�in �st bo�az enfeksiyonlar�na da iyi geliyor. D�zenli t�ketildi�i takdirde ba����kl�k sistemini g��lendiren ve vitamin, mineral a��s�ndan olduk�a zengin olan bal �aylara ya da yo�urda kar��t�r�larak da rahatl�kla t�ketilebilir. "Hastal�klardan korunmak ve semptomlar� azaltmak i�in haz�rlanabilecek ball� kar���mlar" Nezleye kar��: Bal� s�t veya limon ile kar��t�rarak t�ketmek nezlenin etkisinin k�sa s�rede ortadan kalkmas�na yard�mc� olacakt�r. Kuru �ks�r�k: Bal� �l�k suyla kar��t�rarak �erbet halinde t�ketmek veya toz zencefil ile kar��t�rarak macun halinde yemek kuru �ks�r���n ortadan kalkmas�na yard�mc� oldu�u gibi bo�az a�r�lar�na kar�� da etkili bir a�r� kesicidir. So�uk alg�nl���: Bal ve tar��nla haz�rlanacak kar���m�n en az �� g�n boyunca d�zenli olarak t�ketilmesi v�cudun din�lik kazanarak hastal�ktan kurtulmas�na yard�mc� olacakt�r. "�reticilerine g�vendi�iniz ballar� tercih edin" Bal t�ketirken dikkat edilmesi gereken en �nemli nokta ise, sat�n al�nan bal�n g�venilir �reticilerden taraf�ndan piyasaya sunulan ambalajl� �r�nler olmas� gerekti�idir. Burcu Sezen, bal sat�n al�rken �r�n�n etiket bilgilerine, G�da ve Tar�m Bakanl���n�n izinlerine, kalite sistem belgelerinin varl���na, bu �r�n� satan noktan�n g�venilirli�ine dikkat etmek gerekti�ini vurguluyor.
16.2.2016 - 20006
|