MEHMET FAT�H ASLAN - Biyoteknoloji ve mikrobiyoloji uzman� Prof. Dr. �brahim Adnan Sara�o�lu, ramazanda a��r� tatl� ve ya�l� g�dalar t�ketildi�ine dikkati �ekerek, bu nedenle metabolizma hastal�klar�n�n ramazandan sonra ortaya ��kt���n� belirtti. Ayn� zamanda Cumhurba�kan� Ba�dan��man� da olan Prof. Dr. Sara�o�lu, AA muhabirine yapt��� a��klamada, ramazan ay�nda �ok zengin sofralar haz�rlanmamas� gerekti�ini s�yledi. Orucun zeytin, incir ya da hurma ile a��lmas�n� tavsiye eden Sara�o�lu, "Daha sonra �orba t�ketilir. Sonra sofradan kalkars�n�z, ak�am namaz�n�z� k�lars�n�z. Tekrar sofraya oturdu�unuzda �ok ya�l� olmayan ve kat� ya�lar�n kullan�lmad��� sebzeli yemekten bir kap t�ketilir. Bu �ekilde iftar yap�labilir." diye konu�tu. �brahim Adnan Sara�o�lu, eskiden sofralar�n bug�nk� kadar zengin ve �e�itli haz�rlanmad���n� dile getirerek, zengin haz�rlanan sofralar�n israfa da neden oldu�unu vurgulad�. Ramazanda insanlar�n �zellikle �l��l� beslenmeye dikkat etmesi gerekti�ini dile getiren Sara�o�lu, ��yle devam etti: "Son y�llarda ramazanda insanlar a��r� derecede tatl� t�ketiyorlar, a��r� derecede ya�l� g�dalar t�ketiyorlar. Ramazandan ��kt�ktan sonra veya ramazan�n son haftas�na bakt���m�zda kalp krizi ge�irenler, stent tak�lanlar, hastaneye ko�u�turanlar� g�r�rs�n�z. Metabolizma hastal�klar� hep ramazandan sonra ortaya ��k�yor. �eker, diyabet... Yok 'kolesterol�m y�kseldi, ins�lin direncim geli�mi�' �eklinde metabolizma hastal�klar�yla kar�� kar��ya kal�yoruz. Onun i�in ramazanda �l��l� beslenmeye dikkat etmeliyiz. Ramazanda �yle bir sofra haz�rlan�yor ki b�t�n g�n�n h�nc�n� ezan okunduktan sonra bir ak�am yeme�inden ��kar�yorlar. Yani mideyi birden dolduruyorlar. Yanl��." Sahurda tatl� t�ketimi ba� a�r�s� yapabilir Prof. Dr. Sara�o�lu, sahur men�s�nde tuz t�ketiminde dikkatli olunmas�n� �nererek, pirin� pilav� yerine patates yemeklerinin tercih edilmesi gerekti�ini ifade etti. Sahurda tatl� t�ketiminin g�n i�erisinde ba� a�r�s�na yol a�abilece�ine dikkati �eken Sara�o�lu, "�ay i�ilebilir ama �ok fazla i�ilmemeli, ��nk� v�cuttan su att�r�yor. Brokoli, karnabahar �ok fazla t�ketilmeli. Mercimek, �spanak folik asit a��s�ndan �ok iyi ancak �ok fazla ya� kullan�lmamal�d�r." dedi. �brahim Adnan Sara�o�lu, hem sahurda hem de iftarda �zellikle k�zartma yemeklerinden uzak durulmas�n�n sa�l�k a��s�ndan b�y�k �nem arz etti�ini de s�zlerine ekledi.
15.5.2018 - 33130
|