Ankara �niversitesi T�p Fak�ltesi ��retim �yesi Prof. Dr. Bayar, "Akdeniz �lkelerinde meme kanserinin az g�r�lmesinin nedeni, muhtemelen d�zenli zeytinya�� t�ketimidir" dedi.
|
|
|
|
|
|
Ankara �niversitesi T�p Fak�ltesi Genel Cerrahi Onkoloji Bilim Dal� ��retim �yesi Prof. Dr. Sancar Bayar, "Akdeniz �lkelerinde meme kanserinin az g�r�lmesinin nedeni muhtemelen d�zenli zeytinya�� t�ketimidir. Zeytinya��ndaki oleik asidin meme kanserine kar�� koruyucu etki g�sterdi�i d���n�lmektedir " dedi.
AA muhabirine konu�an Bayar, meme kanserinin kad�nlarda izlenen en s�k kanser tipi oldu�unu belirterek, "G�n�m�zde �nemli bir sa�l�k sorunu haline geldi. Meme kanseri geli�iminde ailesel ve kal�t�msal fakt�rler kanser geli�iminin ancak y�zde 5-10 kadar�ndan sorumludur. Kanserin geli�iminde daha �ok �evresel fakt�rlerin �nemli oldu�u d���n�lmektedir. Ya�am alanlar�n�n toksik �r�nlerle kirlenmesi, do�al beslenmeden uzakla�ma ve sedanter ya�am�n meme kanseri riskini art�rabilece�i d���n�lmektedir " �eklinde konu�tu. Japonya'da her 80 kad�ndan birinde, ABD'de ise her 8 kad�ndan birinde meme kanseri izlendi�ini vurgulayan Bayar, ��yle konu�tu: "Japonya'dan ABD'ye g�� edenlerde ise birka� jenerasyon sonra meme kanseri riski giderek ABD d�zeyine ula�maktad�r. Japonya'da daha az oranda meme kanseri izlenmesi, soya ve �r�nlerini daha fazla t�ketmelerine ba�lanmaktad�r. Soya, i�erdi�i fito�strojenler nedeniyle meme kanserine kar�� koruyucu etki g�stermektedir. V�cuttaki normal �strojene g�re daha zay�f olan bu �strojenlerin koruyucu etki g�sterdi�i d���n�lmektedir. Bu arada meme kanserli hastalar�n soya �r�nleri ve yine fito�strojen i�eren keten tohumunu kullanmamalar� gerekmektedir. Gebelerde de do�al yollar d���nda bu �r�nlerin a��r� t�ketimden ka��nmakta fayda vard�r. "
"Do�al beslenme, meme kanserinden korunmada �nemli "
"Akdeniz �lkelerinde meme kanseri daha az izlenmektedir " diyen Sancar Bayar, s�zlerini ��yle tamamlad�: "Akdeniz �lkelerinde meme kanserinin az g�r�lmesinin nedeni muhtemelen d�zenli zeytinya�� t�ketimidir. Zeytinya��ndaki oleik asidin meme kanserine kar�� koruyucu etki g�sterdi�i d���n�lmektedir. Brokoli, lahana, br�ksel lahanas�, karnabahar�n meme kanserine kar�� koruyucu oldu�u d���n�lmektedir. Brokoli i�indeki isothiocyanate, sulphoraphane, ve indole-3-carbinol'�n deneysel modellerde meme kanserine kar�� koruyucu etkiler g�sterdi�i d���n�lmektedir. Nar suyunda bulunan baz� maddelerin kanserli h�crelerinin �l�m�ne yol a�t��� bilinmektedir. Do�al beslenmenin meme kanserinde korunmada �nemli oldu�u g�z�kmektedir. Bunun yan�nda d�zenli egzersiz yapmak ve alkolden uzak durmak meme kanseri geli�imini azaltacakt�r. B�t�n bunlar�n yan�nda �zellikle 40 ya��n �st�ndeki bayanlar�n d�zenli rutin kontrollere gitmesi gerekmektedir. "
3.10.2014 - 15471
|
|