Ancak bu lezzetli ���n�n ne kadar sa�l�kl� oldu�u tart��mal�. Uzmanlar kanserojen etkilerinden dolay� y�ksek ate�te k�sa s�rede pi�mi� etlere kar�� uyar�yor: Az t�ketin, ate�ten en az 15 cm yukar�da pi�irin!
Bir�ok ki�inin vazge�ilmez olarak g�rd��� bu keyif asl�nda baz� sa�l�k risklerini de beraberinde getiriyor. �ncelikle etlerin uygun ko�ullarda bekletilmemesi, iyi pi�irilmemesi, yanl�� �ekilde pi�irilmesi istenmeyen sa�l�k sorunlar�n�n ortaya ��kmas�na neden olabiliyor ki bunlar�n ba��nda kanser geliyor. Mide, barsak ve yemek borusu kanserlerinin ortaya ��kmas�nda �zellikle etin pi�irilme �ekli ve yenme s�kl��� �n planda g�steriliyor.
Bu nedenle sa�l�kl� beslenmede ne yedi�imiz kadar nas�l yedi�imiz de �ok �nem kazan�yor. Y�ksek �s�ya maruz kalm�� yiyeceklerin sa�l�k a��s�ndan son derece zararl� oldu�unu ifade eden Anadolu Sa�l�k Merkezi Beslenme ve Diyet Uzman� �a�atay Demir, �zellikle y�ksek �s�da ve k�sa s�rede pi�en yiyeceklerde en fazla riski et gibi y�ksek protein i�eren yiyeceklerin ta��d���n� s�yl�yor.
Asl�nda bu t�r beslenme k�lt�r� �o�unlukla Uzakdo�u’ya ait. Onlar, besinlerini direkt ate�te pi�irerek, ya da t�ts�leyerek t�kettikleri i�in �zellikle Japonya’da mide ve kolerektal kanserler d�nya ortalamas�n�n �ok �ok �st�nde. Ancak, beslenme prensiplerini de�i�tirdikleri son on y�lda bu rakamlar�n azalma e�iliminde oldu�u da g�zleniyor.
�lkemizde de kebap ve mangal�n �ok yo�un yap�ld��� Do�u ve G�neydo�u Anadolu B�lgesi’nde istisnai bir �ekilde Bat� b�lgelerine g�re mide ve kolerektal kanserler ilk s�ralarda yer al�yor.
Peki, bu kanserojen etki nas�l ortaya ��k�yor? Bunun i�in iki farkl� etkiden bahsediliyor: �lk olarak etin �ok h�zl� pi�erek denat�re olmas�. �kincisi isi etten d��en ya��n k�m�rde yanarak okside olmas� ve bir �ekilde tekrar ete yap��mas�. Bu da kanserojen etkinin olu�mas�nda bir di�er �nemli noktay� olu�turuyor.
14.2.2011 - 5166
|