Se�ti�iniz ekme�in kar��l���nda v�cudunuzun harcad��� enerjinin nerede durdu�u �nemlidir. 6 dilim ekmek yiyorsan�z, ona kar��l�k gelen enerjiyi harc�yorsan�z, di�er yediklerinizde de denge varsa kilo almazs�n�z. Ekmek, yap�s� gere�i un, su ve tuzdan olu�ur.
�imdi cevizli, �ok tah�ll�, �avdarl� ekmekler de var. De�i�en �ey, sadece i�ine konulan tatland�r�c�lar, ama �z� yine ayn�d�r. Yedi�imiz ekmekten ald���m�z enerjinin yerine ne koydu�umuzu idrak etmek gerekir.
Bu ki�iden ki�iye de�i�ir. T�ketece�iniz ekmek miktar�, karbonhidrattan gelen enerji miktar�n�n v�cutta ne kadar oldu�uyla paraleldir. Sa�l�kl� beslenmeye �al��an bir yap�daysan�z, besininizin y�zde 50-60'�n� karbonhidrattan sa�lamal�s�n�z. Ama bunu sa�larken meyvede, yo�urtta, sebzede, �ok az miktarda da olsa ette, makarna, bulgur ve pilavda da karbonhidrat oldu�unu unutmamak laz�m.
Karbonhidrat belirleyicisi sadece ekmek de�ildir. Di�erlerini g�n i�inde t�ketiyorsan�z, ekme�in g�n i�inde �� dilime d��mesi gerekir. Hi� makarna t�ketmiyorsan�z, bunu 6-7 dilime ��karabilirsiniz. Bireysel �zelliklere g�re diyet haz�rlamak �ok �nemlidir.
Makarna, ald���m�z enerjinin y�kselmesini sa�layan unsurlar i�erir. Un, tuz, su ve yumurtadan yap�lan makarnan�n �i�manlatmas� i�in onu nas�l haz�rlad���n�za dikkat etmelisiniz.
Makarnay� ha�lad���n�z suyu d�k�yor, sosunu haz�rlarken tam ya�l� bir k�ymay� tereya�� ile kavuruyorsan�z, �st�ne de tam ya�l� yo�urt d�k�p bir tabak yerine d�rt tabak yiyorsan�z makarna �i�manlat�r.
Makarnay� ha�lad���n�z suyu tamamen �ekecek ve hi� d�kmeyecek �ekilde ayarlarsan�z, �ok g�zel bir sebze sosu haz�rlarsan�z ve az ya�l� bir yo�urdu sar�msakla yaparsan�z ve sadece bir tabak yerseniz, bu makarna �i�manlatmaz. Bu iki makarna aras�nda fark� anlay�p ne yedi�inizi �ok iyi bilmeniz gerekir.
Meyve, �ekerin �ekil de�i�tirmi�, i�inde mineral ve vitamin bulunan halidir. �ay �ekerini iki molek�l olarak al�p i�ine biraz vitamin ve mineral katt���n�zda, kiraz, �ilek, karpuz, kavun ya da kiviyi elde edersiniz. Buradaki en �nemli fakt�r, meyvenin ne kadar ne nas�l yenece�inin bilinmesidir.
25.9.2010 - 2346
|