G�neydo�u Anadolu B�lgesi ba�ta olmak �zere T�rkiye'nin her yerinde yap�lan lahmacunun yap�m�nda ikileme d���ld�. Lahmacun sar�msakl� m� olur so�anl� m� konusu tart��ma yarat�rken, vatanda�lar lahmacun sar�msakl� m� olur so�anl� m� sorusunun yan�t�n� merak etti.
LAHMACUN SARIMSAKLI MI OLUR SO�ANLI MI? T�rk mutfa��n�n pizzas� olarak bilinen ve hem yabanc� turistlerin hem de yerli halk�n vazge�emedi�i lahmacun her y�rede farkl� malzeme ile yap�l�yor. Gerek boyutlar� gerekse i�inde konulan malzemelerin farkl�l��� ile f�nd�k, �ullama, so�anl� ya da sar�msakl� olarak adland�r�lan lahmacunun en �ok t�ketildi�i yer ise G�neydo�u Anadolu B�lgesi. B�lgenin iki �nemli mutfa�� olan Gastronomi kenti Gaziantep ve e�siz lezzetlere sahip �anl�urfa'da lahmacun i�ine konulan malzemeler a��s�ndan farkl�l�k g�steriyor. Yap�m�nda genel hatlar� ile taze biber, maydanoz, domates ve et konulan lahmacuna Gaziantep'te sar�msak eklenirken �anl�urfa'da ise so�an konuluyor. Her iki kent insan� ise kendi lahmacunlar�n�n daha lezzetli sa�l�kl� oldu�unu iddia ediyor.
GAZ�ANTEP'TE LAHMACUN SARIMSAKLI OLUR Gazianteplilerin lahmacunu sar�msakl� tercih etti�ini ve kullan�lmas� gerekenin sar�msak oldu�unu ifade eden A��� Cebrail Hasg�l, "Gaziantep lahmacunun en �nemli �zelli�i etin z�rt yard�m� ile �ekilmesi ve sar�msakl� olmas�d�r. Ayr�ca mevsiminde domates ve biberinin kullan�lmas� ve hamurunun mayas�z olmas� laz�m. Gaziantep lahmacunun lezzetine lezzet katan etin z�rhta �ekilmesi ve olmazsa olmaz sar�msak kullan�lmas�d�r. So�an kullan�lan lahmacun Gaziantep'e has bir lahmacun de�ildir. Gaziantep'in �z lahmacunu sar�msakl� olan�d�r. Kuzunun d�� taraf�ndan kullan�lan et ile birlikte lahmacunun lezzetine lezzet katar. Gaziantepliler lahmacunu haftada mutlaka yer. Kebap �ncesinde t�ketilir. Kebap �ncesi bir adet f�nd�k lahmacun m��terilerimize servis ediyoruz" dedi. Gaziantepli vatanda�lar da lahmacunu sar�msak olmadan d���nemediklerini ve orijinal lahmacunun sar�msakl� olmas�n� gerekti�ini s�yledi.
�ANLIURFA'DA LAHMACUN KURU SO�ANLA YAPILIR Lahmacunu so�anl� tercih eden �anl�urfa'da ise hem a���lar hem vatanda� en lezzetlisinin b�yle oldu�u g�r���n� savunuyor. Restoran i�letmecisi Mehmet �nan, "Lahmacunu sar�msakl� yapanlar var, so�ans�z yapanlar var, etsiz yapanlar var. Ancak �anl�urfa'da kuru so�an ve etle yap�l�r. Urfa'daki lahmacunun �zelli�i so�anl� olmas�d�r. Lahmacunda biz kuzu eti kullan�r�z. So�an yo�unlukta oluyor. Bizde kuru sar�msak �ok az koyar�z. Ard�ndan en son ise maydanoz ve baharat ekleriz. Baharatta da en �nemli olan Urfa isotudur. Hepsi harmanlanarak lahmacunun i�i haz�rlan�r. Pi�iminde ise ince hamur odun ate�inde pi�er. Bizim Urfa lahmacunu ��t�r olur. Do�algazl� f�r�nlar var ancak olmazsa olmaz odun ate�idir. Urfa lahmacunu di�er lahmacunlara g�re �ok daha ince olur. B�ylelikle ��t�r ve gevrek olur. Lahmacunumuz so�anl� oldu�u i�in tekrardan yan�nda so�an vermeyiz. Onun yan�nda maydanoz, nane, limon, domates ve pi�mi� patl�can servis ediyoruz" diye konu�tu.
LAHMACUNUN ANA MALZEMES� SO�ANDIR �anl�urfa'da ana malzemenin so�an oldu�unu ifade eden kasap Re�it Kahkeci ise, "Lahmacun Gaziantep'te sar�msakl� ve bol maydanozlu olur. Ancak �anl�urfa'da ana �r�n so�and�r. Yan�nda maydanoz, k�rm�z�biber, domates ve et koyar�z. Lahmacun i�ini haz�rlarken en sonunda biber sal�as� ve ev isotu koyar�z. Tabi bunlar�n evde yap�lm�� olmas� laz�m. Fabrika yap�m� �r�nler lezzetli olmaz. Lahmacunun p�f noktas� �l�� ve k�vamd�r. K�vam ve �l��n�n tutturulmas� �ok �nemlidir. Fazla koyunca iyi oluyor diye bir �ey yok. Belli bir oran�n tutturulmas� gerekiyor. Etin kaburga k�sm�ndan olmas� gerekiyor. Lahmacun yumu�ak olsun diye az kuyruk ya�� konur. Lahmacun i�ini haz�rlarken sebzeleri makineden de�il de elle do�ramak gerekiyor. ��nk� makineden �ekildi�i zaman ac�ms� bir tat olu�uyor. Onun i�in elle z�rhla do�ramak gerekiyor. Elle do�ranan lahmacun i�i daha lezzetli olur" ifadelerini kulland�.
3.7.2020 1 - 46485