Biliminsanlar� neden lahana, brokoli ve kale (k�v�rc�k lahana) gibi sebzelerin, ba��rsak kanseri riskini azaltt���n� bulduklar�n� a��klad�.
|
|
|
|
|
|
Bilim insanlar� neden lahana, brokoli ve kale (k�v�rc�k lahana) gibi sebzelerin, ba��rsak kanseri riskini azaltt���n� bulduklar�n� a��klad�.
Bu t�r sebzelerin ba��rsaklara faydal� oldu�u biliniyordu, ancak bunun nedenleri ayr�nt�lar�yla ortaya konmam��t�. Francis Crick Enstit�s�'ndeki uzmanlar, sebzeler sindirilirken kanserle m�cadele eden kimyasallar�n salg�land���n� tespit etti. �al��mada, fareler ve laboratuar ortam�nda b�y�t�len ba��rsaklar�n zar�nda sebzelerin nas�l de�i�ikliklere yol a�t��� incelendi. Ba��rsaklar�n y�zeyi de, deri gibi d�rt ila be� g�nde bir de�i�iyor. Ancak s�rekli ger�ekle�en bu de�i�imin s�k� bir �ekilde kontrol edilmesi gerekiyor, ��nk� aksi takdirde kanser ya da ba��rsak iltihaplanmas�na yol a��yor. Bilim dergisi Immunity'de yay�mlanan ara�t�rmada, turpgillerden bitkilerin hayati �nemde oldu�u g�r�ld�.
'Brokoliler hamur gibi olmas�n'
Uzmanlar, bu t�r sebzelerin �i�nenmesiyle a���a ��kan indol-3-karbinol adl� bir kimyasal� inceledi. �al��may� ger�ekle�tiren uzmanlardan Dr. Gitta Stockinger "Bu sebzeleri fazla pi�irmeyin, yani brokolileriniz hamur gibi olmas�n " dedi. Bu kimyasal madde, sindirim sistemindeki yolculu�unu s�rd�r�rken, midedeki asitler taraf�ndan de�i�li�e u�rat�l�yor. Ba��rsaklar�n alt k�sm�na ula�t���nda, ba��rsak zar�n� yenileyen k�k h�crelerin ve iltihaplanmay� kontrol eden ba����kl�k sistemi h�crelerinin davran��lar�n� de�i�tiriyor. Ara�t�rmada, indol-3-karbinol y�n�nden zengin beslenmenin genleri nedeniyle b�y�k risk alt�nda olan farelerde bile kanseri �nledi�i g�r�ld�. B�yle beslenilmedi�inde de, ba��rsak h�crelerinin kontrols�z bir �ekilde �o�ald��� g�r�ld�.
Dr. Stockinger "Farelerde t�m�r olu�maya ba�lad���nda bile uygun beslenmeye ge�ti�imizde t�m�r�n b�y�mesi durdu " diye ekledi.
Ba��rsak kanserinin belirtileri :
Dr. Stockinger bulgular�n "iyimser olmak i�in bir neden " diye tan�mlad�.
Yedi�i et miktar�n� s�n�rlayan Stockinger, �imdi daha �ok sebze t�ketti�ini belirtti.
BBC'ye konu�an Stockinger "Ald���m�z beslenme tavsiyeleri s�k s�k de�i�iyor, �ok kafa kar��t�r�c� bir �ey. 'Bunu yemek faydal�' denmesi benim i�in yeterli de�il. Bu �al��mayla molek�ler d�zeyde sistemin nas�l �al��t���n� tespit ettik " dedi. �ngiltere Kanser Ara�t�rma Vakf�'ndan Prof. Tim Key de "Bu �al��ma, brokoli ve lahana gibi sebzelerde ba��rsak kanseri riskini azaltan�n sadece lifleri de�il, bu sebzelerde bulunan molek�ller oldu�unu g�steriyor. Bu sebzelerdeki molek�llerin insanlarda da ayn� etkiyi yap�p yapmad���n� g�rmek i�in yeni �al��malar yap�lmas� gerekiyor. Ancak bu arada daha fazla sebze t�ketmek i�in �ok fazla neden var " diye konu�tu.
15.8.2018 - 34664
|
|