K�rklareli Sa�l�k M�d�r� Ali Fatih Selvi, kurban etlerini dinlendirdikten sonra t�ketilmesi gerekti�ini belirtti. Selvi, AA muhabirine yapt��� a��klamada, Kurban Bayram�'nda �eker ve �ekerli besin t�ketiminin yan� s�ra et t�ketimininde artt���n� ve baz� sa�l�k problemlerinin ortaya ��kt���n� s�yledi. �zellikle �i�manl�k, y�ksek tansiyon, kalp, damar, mide ve �eker hastal��� olan ki�ilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekti�ini belirten Selvi, etlerin sindirimi zor olan besinler oldu�unu dile getirdi. "Kesilen hayvan�n eti tazedir" d���ncesine kap�lman�n yanl�� oldu�unu ifade eden Selvi, "Yeni kesilmi� hayvanlar�n etlerindeki sertlik, hem pi�irmede, hem de sindirimde zorlu�a yol a�ar. Kurban etlerini buzdolab�nda birka� g�n dinlendirildikten sonra, ha�lama veya �zgarada pi�irme y�ntemiyle pi�irerek t�ketmelidir. Kurban Bayram�'nda ya�s�z veya az ya�l� etleri tercih etmeli, k�s�tl� miktarlarda t�ketmeli ve a��r�ya ka�mamal�d�r." di�ye konu�tu. Kurban etlerinin saklanma y�ntemleri Selvi, etin t�ketim miktar�n�n yan� s�ra saklanmas�n�n da �nemli oldu�unu bildirdi. Kesilen etlerin korunmas� ve saklanmas�n�n insan sa�l��� a��s�ndan �nemine de�inen Selvi, ��yle devam etti: "Kurban etleri, b�y�k par�alar �eklinde de�il, birer yemeklik olacak �ekilde k���k par�alara ayr�larak buzdolab� po�etine veya ya�l� ka��da sar�lmal� ve buzdolab�n�n buzluk k�sm�nda veya derin dondurucuda saklanmal�d�r. Bu �ekilde haz�rlanan etler, buzlukta s�f�r�n alt�nda 2 derecede birka� hafta, eksi 18 derece derin dondurucuda ise daha uzun s�reyle saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar ��z�nmesi baz� mikroorganizmalar i�in �reme ortam� olu�turur ve bu da sa�l���m�z� tehdit eder. ��z�nen et, hemen pi�irilmeli ve tekrar dondurulmamal�d�r. Etlerin, oda �s�s�nda a��kta b�rak�lacak �ekilde de�il, yine buzdolab�n�n alt b�lmesinde ��z�nmesi sa�lanmal�d�r."
24.8.2017 - 28562
|