Prof. Dr. Semin Melahat Fenkci, Kurban Bayram�'nda sa�l�kl� beslenmenin temel kurallar�na �zen g�sterilmesi gerekti�ini belirterek, "Yeni kesilmi� etlerdeki sertlik pi�irmede ve sindirimde zorluk yarat�r.
|
|
|
|
|
|
Pamukkale �niversitesi (PA�) T�p Fak�ltesi Dekan� ve PA� Hastanesi Endokrin Bilim Dal� Ba�kan� Prof. Dr. Semin Melahat Fenkci, Kurban Bayram�'nda sa�l�kl� beslenmenin temel kurallar�na �zen g�sterilmesi gerekti�ini belirterek, "Yeni kesilmi� etlerdeki sertlik pi�irmede ve sindirimde zorluk yarat�r. O y�zden et en az bir g�n dinlendirdikten sonra t�ketilmelidir. " dedi.
Fenkci, AA muhabirine yapt��� a��klamada, bayramda beslenme al��kanl�klar�nda de�i�iklikler ya�and���n� s�yledi.
Etin, doymu� ya� ve kolesterol i�eren bol proteinli g�da oldu�unu ifade eden Fenkci, bu nedenle Kurban Bayram�'nda g�nl�k et t�ketiminin mutlaka aza indirilmesi gerekti�ini vurgulad�.
Kurban Bayram�'nda sofralar�n etle donat�ld���n� anlatan Fenkci, ��yle konu�tu:
"Kurban etlerinin bol miktarda yer ald��� men�lerin t�ketimiyle birlikte fiziksel aktivitenin azalmas�yla hareketsiz ya�am ciddi sa�l�k sorunlar�na yol a�abiliyor. Bu d�nemde kronik hastal�klara sahip olanlar�n �zellikle kalp damar, b�brek, diyabet, hipertansiyon hastalar� ve y�ksek kolesterol sorunu olanlar�n risk alt�ndad�r. Bu nedenle risk alt�nda bulunan bu hastalar�n da sa�l�kl� ve rahat bir bayram ge�irmek i�in g�da t�ketimlerine daha fazla �zen g�stermeleri gerekiyor. "
Prof. Dr. Fenkci, sa�l�kl� beslenme i�in etin yan�nda mutlaka sebze t�ketmesi gerekti�ini kaydetti.
Ya�l� kavurmadan da uzak durulmas� uyar�s�nda bulunan Fenkci, "Kurban Bayram�'nda sa�l�kl� beslenmenin temel kurallar�na �zen g�sterilmesi gerekiyor. Taze et t�ketimi sa�l�k a��s�ndan baz� riskler olu�turuyor. Kurban kesildikten sonra dokular canl�l���n� bir s�re daha devam ettiriyor. Yeni kesilmi� et pi�irmede ve sindirimde zorluk yarat�r. O y�zden et en az bir g�n dinlendirdikten sonra t�ketilmelidir. " ifadelerini kulland�.
28.8.2017 - 28631
|
|
|
|