Gastronomi Uzman� Ya�ar Sevimli, hemen t�ketilemeyecek kurban etini buzdolab�na koymadan �nce en az be� saat dinlendirmek gerekti�ini s�yledi. Buzlu�a at�lacak et ve k�yman�n porsiyonlara ayr�larak yerle�tirilmesini �neren Sevimli, sakatatlar� ayr� saklaman�n daha sa�l�kl� olaca��n� vurgulad�.� Alt�nba� �niversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlar� B�l�m� ��retim G�revlisi Ya�ar Sevimli, kurban kesiminin ard�ndan etin dinlendirilip saklanmas�n�n kritik bir �nem ta��d���n� belirtti. Kesim sonras� ette olu�an Rigor Mortis (�l�m Kat�l���/Sertli�i) s�recinin tamamlanmas�nda b�y�k yarar bulundu�unu aktaran Sevimli, "Bunun i�in etin kesildikten sonra en az 24 saat bekletilmesi gerekir. �l�m sertli�i devam eden etin t�ketilmesi sindirimi zorla�t�r�r. Haz�ms�zl�k, �i�kinlik, kab�zl�k veya ishal gibi sindirim sorunlar�na neden olabilir.� Sertli�in tamamlanmas�n� beklemek, etin sa�l�kl� ko�ullarda dinlendirilmesi ve saklanmas� ile ilgili baz� �nlemleri almay� gerektiriyor" dedi. PO�ETLERLE TA�IMAYIN Eti sa�l�kl� bir �ekilde saklaman�n �n �art�n�n �nce sa�l�kl� bir �ekilde ta��mak oldu�unu vurgulayan Sevimli, "Kurban kesim i�leminin hijyenik bir �ekilde tamamlanmas�n�n ard�ndan etin evlere hijyenik ve h�zl� bir �ekilde ta��nmas� gerekir. Etler, kesim alan�ndan eve po�etle ta��nmamal�. E�er i�ine koyulduysa uzun s�re po�ette tutulmamal�. �zellikle yaz aylar�na denk gelen kurban kesimlerinde 37-39 derece s�cakl��� olan et, po�ette uzun s�re tutuldu�unda ortam�n s�cakl���yla beraber daha y�ksek s�cakl�klara ula��r. Bu durumda ette terleme, ye�erme gibi olumsuz durumlar g�r�l�r. Geri d�n���m plastiklerinden �retilen po�etlerde ise risk daha fazlad�r. Etin ta��nmas� i�in ka��t ambalajlar kullan�lmal�d�r" diye konu�tu. ET� BE� SAAT D�NLEND�R�N Kurban etinin uygun �artlarda eve getirildikten sonra en az be� saat serin ve temiz bir ortamda dinlendirilmesi gerekti�ini anlatan Sevimli, "Etler her taraf� hava alacak �ekilde yay�lm�� �ekilde tepsilerde bekletilmeli. Gerekirse belli aral�klarla alt �st edilmeli. B�ylece etin s�cakl��� d���r�l�r. Bakteri faaliyetleri yava�lat�l�r" dedi. HEMEN BUZDOLABINA ATMAYIN Dinlendirmeden buzdolab�na koyman�n kurban etinin h�zla bozulmas�na neden olaca�� uyar�s�nda bulunan Sevimli, "�lk s�cakl��� d��meden buzdolab�na koyulan etin y�zeyi kurur ama i�i s�cak kalmaya devam eder. B�ylece ette bakteriler �rer ve koku meydana gelir" ifadelerini kulland�. SAKATATLARI AYRI SAKLAYIN Sevimli, kurban etinin tercih edilen saklama y�ntemine g�re ayr��t�r�lmas�n� �nerdi. "Sakatatlar ve etler ayr� muhafaza edilmelidir" diyen Sevimli ��yle devem etti: "Hi�bir i�lem g�rmeyen kurban eti, normal mevsim ko�ullar�nda 4 derecede (buzdolab�nda) ��-d�rt g�n muhafaza edilebilir. Buzlukta ise -18 derecede ortalama alt� ay bekletilebilir. K�yma haline getirilip -18 derecede 1-3 ay saklanabilir." BUZLU�A ATMADAN �NCE D�KKAT Kurban etinin en az be� saat serin ve g�ne� almayan ortamda dinlendirilip 24 saat buzdolab�nda bekletildikten sona dondurucuya al�nmas� �neriliyor. Buzu ��zd�r�len et tekrar dondurulamayaca�� i�in dondurulmadan �nce porsiyonluk paketleme yap�lmas�n� �neren Sevimli, "K�yma yass� bir �ekilde buzdolab� po�etine koyulup dondurulabilir. B�ylece buzlukta alandan tasarruf sa�lan�r. Dondurulan et ve et �r�nleri 4 derecede ��zd�r�lmeli. Mutfak alan�nda ��zd�rme yap�lmamal�" dedi. PASTIRMA-SUCUK TERC�H� Sevimli, kurban etini oldu�u gibi saklaman�n yan�nda ba�ka koruma yollar� da bulundu�unu s�yledi. Geleneksel saklama y�ntemlerinden sucuk, past�rma, kavurma gibi et �r�nleri elde edilmesiyle kurban etinin daha uzun s�re muhafaza edilebilece�ine dikkat �eken Sevimli, "Etin do�rudan tuzlanarak g�ne�te as�larak kurutulmas� da m�mk�n. Ancak bu y�ntem di�er et saklama y�ntemlerine g�re daha az tercih ediliyor" diyerek s�zlerini noktalad�.
20.7.2021 - 55034
|