Kurban bayram�ndan sonra kesilen kurban�n etini pi�irme y�ntemleri de �nemli oluyor.
|
|
|
|
|
|
Kurban Bayram�'n�n �nemi; bizim i�in kesilen kurban etlerini pi�irme, t�ketim s�kl���, sa�l�k �zerine etkileri ve saklamada nelere dikkat edilmesi gerekti�iyle ilgili bilimsel beslenme bilgileri �zerine odaklan�lmas�d�r. A��k�as� sa�l�kl� ya�am i�in beslenme �nerilerine bakt���m�zda; son bilimsel veriler daha az hayvansal ama daha fazla sebze a��rl�kl� beslenmenin sa�l��� koruyucu oldu�unu bildirse de hayvansal yiyecekleri t�ketirken de yumurta ve daha fazla beyaz et yemenin, daha az k�rm�z� et t�ketmenin �neminden bahsetmektedir.
HASTALI�A DAVET�YE �IKARIYOR
Akdeniz diyeti ba�ta olmak �zere bir�ok diyette; k�rm�z� eti yasaklamak yerine t�ketim s�kl���n� azaltman�n ve sa�l�kl� pi�irme �ekilleri ile sofralara servis edilmesi gerekti�inin alt� �izilmektedir. Harvard T�p Fak�ltesi Beslenme Bilimleri, �al��malar�nda, d�zenli olarak g�nl�k et yiyenlerin; nadiren et yiyenlere g�re kolon kanserine yakalanma riskinin �� kat daha fazla oldu�unu tespit etmi�tir. Beslenme bilimi; sa�l�kl� pi�irilmi� ve haftada bir kereyi ge�meyecek �ekilde bir ���nde 200 gram kadar yenilen k�rm�z� etin sa�l��a faydas� oldu�unu ama sa�l�ks�z pi�irilen etlerin de hastal��a davetiye ��kard���n� bildirmektedir.
KIRMIZI ET� 5 ADIMDA P���RMEN�N YOLLARI
1. Etler y�ksek �s�da pi�irildi�inde etin i�erisindeki su a���a ��kar ve k�rm�z� etteki su kayb� pi�irime s�ras�nda eti sertle�tirerek lezzet kayb�na neden olur. Etleri daha �ok k�yma halinde ve k�s�k �s�da pi�irmek gerekir.
2. �ok az su eklenerek yava� pi�irme ile k�rm�z� etin i�erisindeki ya�lar k�r�l�r ve jelatinimsi bir yap� olu�ur. Bu jelatinimsi yap� besin ��eleri a��s�ndan zengindir. Ete lezzet verir ve etin yumu�ak pi�mesini de sa�lar.
3. Izgara yap�lan etlerde s�ca��n etkisiyle kaybolan su ve ya� damlac�klar�nda folik asit, B1 ve B12 vitaminleri de kaybolur. F�r�n, �zgara ve k�zg�n ya�da etin pi�irilmesi ile pi�irme s�resine ba�l� olarak y�zde 30 oran�nda B grubu vitaminleri kaybolmaktad�r. Az su konularak pi�irilen etlerde vitamin kayb� olu�maz.
4. Etlerde kurumay� �nlemek i�in en sa�l�kl� pi�irme; d�d�kl� tencerede az suyla, baz� sebze par�ac�klar� ile lezzetlendirerek pi�irme �eklidir.
5. Etleri pi�irirken lezzetli olsun diye ya�l� olanlar�n� tercih etmemek gerekir. ��nk� etin kendi yap�s�nda stearik ve palmitik ya� asitleri kan kolesterol�n�n artmas�na neden olan ya�lar i�erdi�inden k�rm�z� etin, ya�� g�r�nmeyecek kadar temizlenmi� kas etinden olu�mas�na dikkat etmek gerekir. Ya�s�z eti lezzetlendirmek i�in zeytinya��nda dinlendirmek gerekir.
9.10.2014 - 15482
|
|