Bursa Uluda� �niversitesi Veterinerlik Fak�ltesi G�da Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dal� ��retim �yesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, Kurban Bayram� �ncesi vatanda�lar� kurban eti hijyeni konusunda uyard�. Peki, kurban eti koronavir�sten korumak i�in ne yapmak gerekir?
Prof. Dr. Mustafa Tayar, koronavir�s hastas� birinden �ks�rme, hap��rma, konu�ma s�ras�nda sa��lan damlac�klar�n, kurban etinin �zerine gelmesi durumunda etin ta��y�c� durumuna geelce�ini ifade etti ve kurban eti koronavir�sten korumak i�in ne yapmak gerekti�i konusunda uyar�larda bulundu.
KURBAN ET� KORONAV�R�STEN KORUMAK ���N NE YAPMAK GEREK�R? Hayvanlar�n koronavir�s ta��y�c�s� olmad���n� belirten Prof. Dr. Tayar, koronavir�s hastas� birinin a�z�ndan ��kan damlac�klar�n ete gelmesi durumunda, etle temas eden ki�ilerin koronavir�se yakalanabilece�ini s�yledi. Kurban kesenlerin maske ve eldiven kural�na uymalar� gerekti�ini vurgulayan Prof. Dr. Tayar, "Eti 24 saat bekletmeli ve akan su alt�nda y�kamal�y�z" dedi.
Kurban etinin dinlendirilmesi gerekti�ini belirten Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Kurban etlerindeki standart uygulamam�z�n devam etmesi gerekir. Hayvan kesildi�i zaman o hala kast�r, kas�n ete d�n��mesi i�in yani etin olgunla�mas� i�in etin dinlendirilmesi gerekir. �deali 24 saat etin dinlendirilerek yenilebilir formata gelmesi laz�m. Yaln�z bu y�l koronavir�s sebebiyle bir tak�m �nlemler almam�z gerekti�i kanaatindeyim. Koronavir�s�n et yoluyla insana ge�medi�ine dair �ok kuvvetli deliller var. Yine de bir ihtimalde olsa kesim s�ras�nda kesicinin herhangi bir hastal�k ta��mas� sebebiyle ete yapaca�� bula��kl�k o vir�s�n eve ta��nmas�na neden olabilir. Toplu kesimlerde 7 ki�ilik bir danaya girme olay�nda kesici var, kesicinin bir de yard�mc�s� var. 7 ki�i de yan�na bir yard�mc� ald��� zaman 15-20 ki�inin yo�un oldu�u bir ortamda etin bula�ma ihtimali y�ksek olacakt�r. Bu y�zden kurbana �zel olarak kesim s�ras�nda �ncelikle kesicilerin maske, eldiven takmalar� ve her hayvan kesiminden sonra bunlar� de�i�tirmeleri ilk �nerim olacak. Kesici mutlaka koronavir�se kar�� s�k� tedbir alacak ve m�mk�nse kesim �ncesi bu ki�ilerin vir�s ta��y�c�s� olmad���n�n belgelenmesi yerinde olacakt�r" dedi.
"ETLER� AKAN SUDA YIKAYIN" Kesim yerlerinde az insan olmas� gerekti�ini s�yleyen Prof. Dr. Tayar, "Kesim yerlerindeki insan hareketlili�ini m�mk�n oldu�u kadar azaltmak, et par�alama a�amas�nda, ete bula�abilme ihtimali g�z �n�nde bulundurularak mutlaka bu sene kurbanda eve getirdi�imiz etleri buzdolab�na almadan �nce bir akan su alt�nda y�kaman�n uygun olaca�� kanaatindeyim. Bu sene kurbana �zel olarak b�yle bir tedbir almak ki�isel korunmam�z a��s�ndan yararl� olacakt�r. Koronavir�s g�da yoluyla insanlara bula�m�yor ama g�dalar ta��y�c� olabilir" diye konu�tu.
20.7.2020 - 46816