Kronik hastal��� olanlar et t�ketirken dikkatli olmal�.
|
|
|
|
|
|
Et t�ketiminin artt��� Kurban Bayram�'nda a��r�ya ka��lmas� durumunda ciddi sa�l�k sorular�n�n ba� g�sterebilece�ini kaydeden Prof. Dr. Ay�eg�l Y�ld�r�m Kaplano�lu, kurban etlerinin en az 24 saat bekletildikten sonra pi�irilmesi gerekti�ine dikkat �ekti. Kurban Bayram�'nda artacak olan k�rm�z� et t�ketimine kar�� uyar�larda bulunan Beykent �niversitesi Sa�l�k Bilimleri Y�ksekokulu M�d�r� Prof. Dr. Ay�eg�l Y�ld�r�m Kaplano�lu, dinlendirilmeden t�ketilen etin sindirim problemlerine yol a�abilece�ini s�yledi.
Et t�ketiminde ���n aralar�n�n en az 4 saat olmas� gerekti�ini de belirten Prof. Dr. Kaplano�lu, etin nas�l saklanmas� ve t�ketilmesi gerekti�i konusunda �nemli uyar�larda bulundu. "Et en az 24 saat dinlendirilmeli " Dinlendirilmemi� etin sindirim sorunu ya�anmas�na neden olaca��ndan taze kesilmi� et t�ketimini �nermedi�ini ifade eden Kaplano�lu, "Dinlenmi� k�rm�z� etler 2 saatte sindirilirken, kesilir kesilmez yenen etler 7 saate kadar sindirilemiyor. Ette olu�an �l�m kat�l��� durumu etin sindirimini zorla�t�r�yor.
Bu nedenle yeni kesilmi� etler serin ortamda en az 24 saat bekletilmeli. Buna uymay�p, kurban� kesildi�i g�n yiyecek olanlar ise sabah mutlaka hafif bir kahvalt� yaps�nlar. Kavurmay� yerken de yan�nda mutlaka salata t�ketsinler. Ayr�ca sa�l�kl� bir insan�n haftada 750 gram �i�, 500 gram da pi�mi� etten fazla k�rm�z� et t�ketmesini �nermiyoruz. T�ketilecek olan et mutlaka sebzelerle, lifli g�dalarla t�ketilmeli. Eti sadece ekmek ve herhangi bir karbonhidrat i�eren yiyecekle t�ketmelerini �nermiyoruz " dedi.
"Kurban eti 6 ay i�inde t�ketilmeli " Etin uzun s�re buzlukta bekletilmemesi gerekli�inin alt�n� �izen Kaplano�lu, "6 aydan daha fazla buzlukta bekletilen etlerin protein yap�s� bozuluyor. Yap�lan bir hata da kullan�lmak �zere buzluktan ��kar�lan eti kesilebilmesi i�in bir s�re d��ar�da bekletip, kullan�lacak miktar�n�n al�n�p geri kalan�n�n ise tekrardan buzlu�a kald�r�lmas�d�r. Protein buzluktan bir kere ��kar�ld�ktan sonra tekrardan buzlu�a konulmaz. Etler 6 aydan daha k�sa bir zamanda kullanmak kayd�yla kullan�lacak miktarlarda ayarlay�p, dolap po�etleriyle muhafaza edilmeli " diye konu�tu.
Kronik hastal��� olanlar dikkat! Kronik hastal��� olanlar� ���n aralar�na dikkat etmeleri gerekti�i konusunda uyaran Kaplano�lu, "K�rm�z� ette ���n aras� herkes i�in en az 4 saattir. Kalp rahats�zl���, y�ksek tansiyonu, damar sertli�i olanlar veya diyabet te�hisi konulan hastalar ���n aralar�na daha da dikkat etmeli. Bu rahats�zl�klar� bulunanlar s�k s�k yemesinler ve az yesinler.
Yemek miktar�n� avu� i�iyle �l�ebilirler. Her birey avucunun i�i b�y�kl���nde porsiyonlar yemeli. Tabii bu porsiyonlar yaln�zca et olmamal�. Et zaten ba�l� ba��na sindirilmesi zor bir besindir. Buna bayramda di�er ikraml�k yiyeceklerde e�lik etti�inde sindirim problemi ya�anma olas�l��� artacakt�r. Bu durum da ba�ta safra kesesi bozukluklar�na neden olacakt�r. Ayr�ca sindirilmemi� g�dalar kal�n ba��rsaklarda birikerek kab�zl��a neden olur. Kab�zl�k da kansere kadar giden ba�ka hastal�klara yol a�abilir " diyerek s�zlerini sonland�rd�.
6.8.2019 1 - 40591
|
|