Kurban Bayram�nda da Sa�l�kl� Beslenin!

Kurban bayram�n� sa�l�kl� ge�irmek i�in kurban etinin kalitesi ve t�ketimine dikkat etmemiz gerekir.

Kurban Bayramýnda da Saðlýklý Beslenin!

Bayram�n ilk g�n�nden itibaren, bayram tela�� ve ziyaretleri nedeni ile ���n saatlerimiz ve ���n d�zenimiz de�i�ir. Kurban bayram�na �zel en b�y�k de�i�iklik, k�rm�z� et t�ketiminin maksimum d�zeylere ula�mas� olur. Kurban etini al�rken, kesim esnas�nda, haz�rl�k a�amas�nda ve saklama a�amas�nda sa�l�kl� beslenme ilkelerine uygun davranmal�y�z.

1. ad�m olarak kurbanl���n�z� sat�n almadan �nce veteriner kontrol�nden ge�ti�inden emin olmal�s�n�z. Sa�l�kl� hayvan alman�z ve uygun kesim �artlar�n� sa�laman�z sizin ve ailenizin sa�l��� a��s�ndan �ok �nemlidir.

Kurbanl���n�z�n sakatat k�s�mlar� dedi�imiz organ etlerini t�ketmeyin.  Etin bu k�s�mlar� doymu� ya� ve kolesterol a��s�ndan olduk�a zengindir. Ayr�ca ba�ta karaci�er olmak �zere bir�ok organda zararl� madde birikimi oldu�undan t�ketmemelisiniz.

Kurban etini kesildikten hemen sonra t�ketirseniz, biraz sert olur. M�mk�n oldu�unca kesimden sonra 24 saat buzdolab�nda bekletirseniz daha lezzetli ve yumu�ak olur, kolay pi�er ve daha kolay sindirilir.

Etler, protein a��s�ndan zengin oldu�undan s�cakl��a olduk�a duyarl�d�r ve kolayca bozulur. Bu nedenle etleri buzdolab�nda, buzdolab� po�etlerinde veya ya�l� ka��da sararak maksimum 2-3 g�n; buzlukta -2 derecede 7 g�n; derin dondurucuda -32 derecede ise maksimum �� ay saklayabiliriz. Daha sonra t�ketirken, dondurulmu� etleri buzdolab�nda ��zd�r�n. Kalorifer �zerinde veya a��k havada et ��zd�rmenin besin zehirlenmelerine yol a�abilece�ini unutmay�n. ��zd�r�lm�� etleri yeniden dondurmay�n.

Etleri haz�rlarken de dikkat etmemiz gerekir. Etlerin g�r�n�r ya�lar�n�n tamam� temizlenmelidir. Haz�rlama i�lemi s�ras�nda, etler ve di�er besinler ayr� do�rama tahtalar�nda ayr� b��aklar ile do�ranmal�d�r. �i� etten damlayan sular hi�bir besinle temas etmemelidir.

Etleri pi�irirken do�ru pi�irme y�ntemlerini tercih edin. K�zartma ve kavurma, sa�l�k risklerini artt�ran pi�irme y�ntemleridir. Sa�l�kl� pi�irme y�ntemleri; �zgara, ha�lama, f�r�nda veya mevsim sebzeleri ile birlikte tencerede pi�irme �eklidir.  Izgara yaparken, vitamin kayb�n� en aza indirmek ve duman�n i�inde yer alan zehirli maddelerin ete ge�mesini engellemek i�in, k�m�rler tam olarak yand�ktan ve yar� kor haline geldikten sonra, etleri ate�ten en az 15 santimetre uzakta tutarak pi�irmelisiniz.

��erisine et veya k�yma giren yemeklere ekstra ya� eklemenize gerek yoktur. ��nk� etlerin dokular� aras�nda yer alan, g�r�nmez ya� dedi�imiz doku i�i ya�lar �s�n�n etkisi ile erir ve yeme�e kar��arak lezzet katar. Pi�irdi�iniz etli sebze veya kuru baklagil yemeklerine ekstra ya� eklemeyin.

Kuyruk ya�� ve i� ya��, kalp-damar sa�l���n� tehdit eden ve kanserojen riskini artt�ran ya� t�rleridir. Bu t�r ya�lar� kesinlikle t�ketmeyin.

Etinizi pi�irirken h�zl� ve y�ksek �s�ya maruz b�rakt���n�zda etin sadece d�� y�zeyi pi�er ve h�zla kat�la��r, sertle�ir ve i� y�zeyi �i� kalabilir. Eti uzun s�rede orta hararetli �s�da pi�irirseniz hem tam pi�er hem de yumu�ak olur.

   

Kurban bayram� sofralar�nda, etler d���nda di�er besin gruplar�na da yer vermelisiniz. Sebze yemekleri, salatalar, yo�urt, ayran ve cac�k gibi s�t �r�nleri, ekmek olarak tam bu�day veya tam �avdar ekme�i veya ekmek yerine bulgur, makarna ve kabuklu pirin� sofran�zda beslenme dengesi olu�turur.

 

Et t�ketiminde a��r�ya ka��lmamal�d�r. Her g�n et t�ketmeniz gerekir; ancak ���nlerde ortalama 60–120 gram� ge�meyecek �ekilde �l��l� olarak t�ketmelisiniz.



Bayramda kilo alma riski art�yor…


Tatiller ve bayramlar kilo alma riskinin maksimum d�zeyde oldu�u zaman dilimleridir. Gerek d�zensiz ���n saatleri gerek �zel bayram ve tatil yemekleri ve tatil rehaveti sonucu al�nan enerji artmakta, harcad���m�z enerji de minimum d�zeylere inmektedir. Bu kilo alma ��kmaz�na girmemek i�in k���k ayarlamalar yapmal�y�z. Bu ayarlamalar� ��yle s�ralayabiliriz:

Bayram sabah� g�ne 2 bardak su ile ba�lay�n. Zengin bir bayram kahvalt�s� t�ketebilirsiniz. Yava� yiyin ve �e�itli beslenin.

Bayramda da s�k s�k beslenmeye �zen g�sterin. G�n i�erisinde 4 saatten uzun a� kalmay�n.

���nlerde a��r� besin t�ketmemeye gayret edin. E�er bir ���nde �ok besin t�kettiyseniz ve hangi besin grubundan fazla yediyseniz o besin grubundan yiyecek hakk�n�z� bir sonraki ���nde azaltmal�s�n�z.

22.10.2012 - 11543



�lgili Di�er Yaz�lar
Þeker Bayramýna Özel Diyet
�eker Bayram�na �zel Diyet
Ýlaç kullanýrken tüketilen besinlere dikkat
�la� kullan�rken t�ketilen besinlere dikkat
Yazýn tüketilen içeceklere dikkat: Aþýrý sýcak vücutta elektrolit kaybýna yol açýyor
Yaz�n t�ketilen i�eceklere dikkat: A��r� s�cak v�cutta elektrolit kayb�na yol a��yor
Diyabet hastalarýna dondurma yerken porsiyon uyarýsý
Diyabet hastalar�na dondurma yerken porsiyon uyar�s�
A� kalarak kilo vermeye �al��mak hastal�klara davetiye ��kar�yor
Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]