Kurban Bayram�nda ya�s�z veya az ya�l� etlerin tercih edilmesi ve k�s�tl� miktarlarda t�ketilmesi gerekti�i belirtildi.
|
|
|
|
|
|
Kurban Bayram�nda ya�s�z veya az ya�l� etlerin tercih edilmesi ve k�s�tl� miktarlarda t�ketilmesi gerekti�i belirtildi. Trabzon Sa�l�k M�d�rl���nden yap�lan yaz�l� a��klamada, dini bayramlar�n t�m aile bireylerini bir araya toplayan, sevgi ve mutlulu�un g�stergesi olarak simgelenen geni� sofralar�n kuruldu�u g�nler oldu�u ifade edildi. Kurban Bayram�'nda �eker ve �ekerli besin t�ketiminin yan� s�ra et t�ketiminin de artt��� vurgulanarak, �zellikle �i�manl�k, y�ksek tansiyon, kalp-damar, mide ve �eker hastal��� olan ki�ilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekti�i aktar�ld�. Geleneksel olarak bayramlarda ikram edilen �eker, �ikolata ve hamur i�i g�dalar�n kan �ekerini h�zla y�kselten, enerji i�eri�i y�ksek g�dalar oldu�una i�aret edilen a��klamada, �unlar kaydedildi:
"Bu g�dalar� bayramda birdenbire s�k t�ketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan �ekerinin h�zl� y�kselmesine neden olarak �e�itli rahats�zl�klara yol a�abilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, a��r�ya ka��lmamal�, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutmamal�d�r. M�mk�n oldu�unca bayram ziyaretlerine y�r�yerek gidilmesi tercih edilmelidir. "
A��klamada, etin sindirimi zor besin oldu�u belirtilerek, �u de�erlendirme yer ald�:
"Yeni kesilmi� hayvanlar�n etlerindeki sertlik hem pi�irmede, hem de sindirimde zorlu�a yol a�ar. Bu nedenle �zellikle mide-ba��rsak hastal��� olan ki�iler kurban etlerini hemen t�ketmemeli, buzdolab�nda birka� g�n beklettikten sonra, ha�lama veya �zgarada pi�irme y�ntemiyle pi�irerek t�ketmelidir. Ya�l� etlerin doymu� ya� ve kolesterol i�eri�i daha y�ksek oldu�u i�in kalp-damar hastal���, diyabet ve y�ksek tansiyonu olan ki�iler, Kurban Bayram�'nda ya�s�z veya az ya�l� etleri tercih etmeli, k�s�tl� miktarlarda t�ketmeli ve a��r�ya ka�mamal�d�r. Kurbanl���n sakatat k�s�mlar�n� �zellikle kolesterol ve kalp damar hastal�k riski ta��yan ki�iler t�ketmemelidir. Bu k�s�mlar �zellikle doymu� ya� ve kolesterolden zengindir. " Kurban etinin nas�l pi�irilmesi gerekti�ine y�nelik bilgilerin de yer ald��� a��klamada, Kurban Bayram�'nda ya�s�z veya az ya�l� etlerin tercih edilmesi ve k�s�tl� miktarlarda t�ketilmesi gerekti�i ifade edildi.
18.8.2018 - 34735
|
|
|
|