Sa�l�k Bakanl��� Kurban Bayram� dolay�s�yla beslenme uyar�lar�nda bulundu. Bakanl�ktan yap�lan yaz�l� a��klamada, Kurban Bayram�nda tatl� t�ketiminin yan� s�ra et t�ketiminin de artt���na i�aret edildi. �zellikle �i�manl�k, y�ksek tansiyon, kalp-damar, mide ve �eker hastal��� olan ki�ilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekti�i belirtilen a��klamada, sindirimi zor bir besin olan etin, kurban kesildikten en az 2 saat sonra t�ketilmesi gerekti�i anlat�ld�.
Yeni kesilmi� hayvanlar�n etlerindeki sertlikten dolay� hemen t�ketilmesinin haz�ms�zl�k ve sindirimde zorlu�a neden olaca��n�n alt� �izilen a��klamada, "�zellikle mide ba��rsak hastal��� olan ki�iler, kurban etlerini buzdolab�nda birka� g�n beklettikten sonra ha�lama veya �zgara yaparak t�ketmelidir. Ya�l� etlerin doymu� ya� ve kolesterol i�eri�i daha y�ksek oldu�u i�in kalp-damar hastal���, diyabet ve y�ksek tansiyonu olan ki�iler, ya�s�z ya da az ya�l� etleri tercih etmeli, a��r�ya ka�mamal�d�r " denildi. Kurban etlerinin nas�l pi�irilmesi gerekti�ine de de�inilen a��klamada, ha�lama ve �zgara gibi y�ntemlerin tercih edilmesi, k�zartmalardan ka��n�lmas� tavsiyesinde bulunuldu. �ok y�ksek �s�da, uzun s�re pi�irme ve k�zartma y�nteminin, "kanserojen maddelerin " olu�umuna neden olabilece�i i�in tercih edilmemesi gerekti�i belirtilen a��klamada, etlerin tek ba��na de�il sebzelerle birlikte t�ketilmesinin, besin �e�itlili�inin sa�lanmas� a��s�ndan sa�l�kl� bir y�ntem oldu�u anlat�ld�. Etle yap�lan yemeklerin kendi ya�� ile pi�irilmesi ve ilave ya� eklenmemesi �nerisinde bulunulan a��klamada, �zellikle kuyruk ya�� veya tereya��n�n et yemeklerinde kullan�lmas�ndan ka��n�lmas� istendi. A��klamada, ayr�ca, etler �zgarada pi�irilirken, etle ate� aras�ndaki uzakl���n eti yakmayacak ve "k�m�rle�me " yapmayacak �ekilde ayarlanmas� gerekti�i vurguland�.
"Etler kesinlikle �i� veya az pi�mi� t�ketilmemeli "
Hayvanlarda g�r�len ve "zoonoz " olarak adland�r�lan baz� hastal�klar�n insanlara bula�abildi�i ancak bu hastal�klar�n birtak�m basit kurallarla �nlenebilece�i aktar�lan a��klamada, �u �nerilerde bulunudu: "Etler kesinlikle �i� veya az pi�mi� olarak t�ketilmemeli, baz� zoonoz hastal�klar�n �i� veya az pi�mi� etlerin yenmesiyle bula�t��� ak�ldan ��kar�lmamal�d�r. Hayvanlar�n kesilmesi, y�z�lmesi, karkas�n par�alanmas�, etin nakli, muhafazas�, pi�irilmesi ve t�ketime sunulmas� a�amalar�nda ki�isel hijyen kurallar� ihmal edilmemelidir. Kurban etleri, b�y�k par�alar �eklinde de�il, birer yemeklik olacak �ekilde k���k par�alara ayr�larak buzdolab�n�n buzluk k�sm�nda veya derin dondurucuda saklanmal�d�r. Bu �ekilde haz�rlanan etler, buzlukta -2 derecede birka� hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun s�reyle saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar ��z�nmesi baz� 'mikroorganizmalar' i�in �reme ortam� olu�turur ve bu da sa�l���m�z� tehdit eder. ��z�nen et hemen pi�irilmeli ve tekrar dondurulmamal�d�r. Etlerin, oda �s�s�nda a��kta b�rak�lacak �ekilde de�il, yine buzdolab�n�n alt b�lmesinde ��z�nmesi sa�lanmal�d�r. Etin �abuk ��z�nmesi amac�yla uygulanan kalorifer, soba �zerinde ��z�nme, oda s�cakl���nda bekletme gibi y�ntemler, insan sa�l��� a��s�ndan tehlikeli sonu�lar� da beraberinde getirmektedir. "
2.10.2014 - 15470
|