Kurban Bayram�'nda eti do�ru t�ketin

Diyetisyen Canberk Ya�ar, bayram ikramlar�n�n cazibesine kap�lmamay� ve beslenmeye dikkat edilmesi gerekti�ini �neriyor.

Kurban Bayramý'nda eti doðru tüketin

Yakla�an tatil ve bayramla beraber bir�ok ki�inin akl�na gelen sorular�n ba��nda "Bayramda nas�l beslenmeliyiz?" geliyor, en �ok duyulan c�mle ise "�n�allah kilo almam" oluyor. DoktorTakvimi.com uzmanlar�ndan Diyetisyen Canberk Ya�ar, bu endi�eyi ya�ayanlar i�in bayramda beslenmeye dair �nemli t�yolar veriyor. Bayramda yap�lan en b�y�k hatalardan birinin kahvalt�y� atlamak veya kahvalt�da kavurma yemek oldu�unu belirten Dyt. Ya�ar, s�zlerini ��yle s�rd�r�yor: "Sabah kahvalt�s� hafif bir �ekilde peynir, yumurta, zeytin, s���� domates-salatal�k, 1 -2 dilim tam bu�day ekme�iyle yap�lmal�. Et t�ketilirken ise g�r�n�r ya�lar� ay�r�p yan�nda bolca salata t�ketilmeli. ��ecek olarak su veya ayran tercih edilmeli. Sakatatlar doymu� ya� a��s�ndan �ok y�ksek oldu�u i�in t�ketilmesini �nermiyorum. Bo� bir mide ikramlar� geri �evirmeyi zorla�t�r�r. Bu nedenle ikram kabullerinizi sabah-��le veya ak�am ���nlerinden sonra yap�n. B�ylece �ikolata, �eker, tatl� gibi ikramlar� reddedip yerine 1 porsiyon meyve, maden suyu veya bitki �ay� tercih edebilirsiniz."

Tatl� yediniz diye kendinizi cezaland�rmay�n

G�nl�k su t�ketiminin mutlaka 2-3 litre aras�nda olmas� gerekti�inin alt�n� �izen DoktorTakvimi.com uzmanlar�ndan Diyetisyen Canberk Ya�ar, diyetlerin kat� yasaklar� olan ve hayat�n�z� zorla�t�rmak i�in yap�lmad���n� hat�rlatarak "Diyet uzun vadede ya�am �eklini haline gelebilecek porsiyonlu ve dengeli bir �ekilde beslenme plan�d�r. Bu nedenle tatl� yedi�inizde su�luluk hissiyle kendinizi cezaland�rmay�n. Onun yerine tatil boyunca kendinize bir g�n se�ip o g�n s�tl� bir tatl� ile kendinizi �d�llendirin. Bunu yapt���n�zda bir sonraki ���n�n�zden 1 dilim ekmek, meyve ve 1 porsiyon s�t �r�n� ��kartarak dengeyi sa�layabilirsiniz" diyor.

Etleri k�zartmadan sebzelerle birlikte pi�irin

Kurban Bayram�'n�n olmazsa olmaz� etlerin hem do�ru saklanmas� hem de do�ru pi�irilmesi gerekti�ini hat�rlatanDiyetisyen Canberk Ya�ar, �nemli bilgiler payla��yor: "Et, kolayca bozulabilen riskli bir besin grubu. Bu nedenle kurban etlerini b�y�k par�alar halinde de�il yemeklik �ekilde ay�r�p, ya�l� k���da sararak veya buzdolab� po�etleri i�inde saklamal�s�n�z. Etler -2,-4 derece aral���nda 1 hafta kadar sa�l�kl� �ekilde kalabilir. Ancak -18 derecede dondurmak bu s�reyi bir hayli uzat�r. Etleri ��zd�rece�iniz zaman oda s�cakl���nda de�il buzdolab�nda ��zd�r�n. Ayr�ca ��zd�r�len etleri bir daha dondurmay�n. ��z�nen etlerde mikroorganizma aktivitesi artaca�� i�in zehirlenme riski olabilir. Eti pi�irirken do�rudan ate�le temas�n� engelleyin. Etin ate�e mesafesi en az 15 santim olmal�, aksi takdirde kanserojen maddelerin olu�umunu tetiklersiniz. Etleri ya�da k�zart�lmamal�, sebzelerle birlikte pi�irilmeli, ekstre ya� eklememelisiniz. Unutmay�n, f�r�nlama ve ha�lama y�ntemleri en sa�l�kl� olan pi�irme y�ntemleridir."

27.7.2020 - 46917



Konuyla �lgili Sorular
�lgili Forum Konular�

SA�LIK HABERLER� T�m Haberler Saðlýk Haberleri Rss

FOTO GALER� T�m Foto Galeriler
Diþ Fýrçanýzý Karanlýk Yerde Tutuyorsanýz Dikkat! Tehlike Saçýyor
Di� F�r�an�z� Karanl�k Yerde Tutuyorsan�z Dikkat! Tehlike Sa��yor
Yumurtayý Piþirmeden Önce Yýkamak Ne Kadar Doðru?
Yumurtay� Pi�irmeden �nce Y�kamak Ne Kadar Do�ru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarýný Göðsünüze Sarýn, Faydasý Ýnanýlmaz
Lahana Yapraklar�n� G��s�n�ze Sar�n, Faydas� �nan�lmaz

SA�LIK V�DEOLARI T�m Videolar
Saðlýk Video Göziçi Ýðne Nedir? Neden Yapýlýr? Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
G�zi�i ��ne Nedir? Neden Yap�l�r? �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Yakýný Görememe ve Tedavisi Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Yak�n� G�rememe ve Tedavisi �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Botoks Nedir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi
Saðlýk Video Katarakt Ameliyat Sonrasý Gözlük Ýzmir Kaþkaloðlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonras� G�zl�k �zmir Ka�kalo�lu G�z Hastanesi

 

[Hata Bildir]