Eski�ehir Halk Sa�l��� M�d�r Vekili Uzm. Dr. Asl� Melek Zeytin, Kurban Bayram�'nda nas�l beslenilmesi gerekti�i, etlerin nas�l pi�irilmesi gerekti�i ve kurban etlerinin nas�l saklanmas� gerekti�i konular� hakk�nda bilgiler verdi. Et t�ketiminin en fazla oldu�u Kurban Bayram�'na say�l� g�nler kala uzmanlar, beslenme, etlerin pi�irilmesi ve etlerin muhafaza edilmesi konular�nda vatanda�lar� uyar�yor. Eski�ehir Halk Sa�l��� M�d�r Vekili Uzm. Dr. Asl� Melek Zeytin, �i�manl�k, y�ksek tansiyon, kalp-damar, mide ve �eker hastal��� olan ki�ilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekti�ini s�yledi. A��klamalar�na ��yle devam eden Zeytin, "Kurban Bayram�'nda �eker ve �ekerli besin t�ketiminin yan� s�ra et t�ketimi de artmaktad�r. Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmi� hayvanlar�n etlerindeki sertlik, hem pi�irmede hem de sindirimde zorlu�a yol a�ar. Bu nedenle �zellikle mide-ba��rsak hastal��� olan ki�iler kurban etlerini hemen t�ketmemeli, buzdolab�nda birka� g�n beklettikten sonra, ha�lama veya �zgarada pi�irme y�ntemiyle pi�irerek t�ketmelidir. Ya�l� etlerin doymu� ya� ve kolesterol i�eri�i daha y�ksek oldu�u i�in; kalp-damar hastal���, diyabet (�eker hastal���) ve y�ksek tansiyonu olan ki�iler, Kurban Bayram�'nda ya�s�z veya az ya�l� etleri tercih etmeli, k�s�tl� miktarlarda t�ketmeli ve a��r�ya ka�mamal�d�r. Genel olarak sakatat t�ketimi de artmaktad�r. Ancak �zellikle kolesterol hastalar� ile kalp-damar hastal��� riski ta��yan ki�iler sakatat t�ketiminden ka��nmal�d�r" dedi. "Kurban etlerini nas�l pi�irmeliyiz?" Kurban Bayram�'nda etin t�ketim miktar�n�n yan� s�ra pi�irme y�ntemlerine de dikkat �eken Eski�ehir Halk Sa�l��� M�d�r Vekili Uzm. Dr. Asl� Melek Zeytin, "Kurban Bayram�'nda etin pi�irme y�ntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pi�irilmesinde ha�lama ve �zgara gibi y�ntemler tercih edilmeli, k�zartmalardan ka��n�lmal�d�r. �ok y�ksek �s�da, uzun s�re pi�irme ve k�zartma y�ntemi �e�itli kanserojen maddelerin olu�umuna neden olabilece�i i�in tercih edilmemelidir. Etler iyi kalite proteinin yan� s�ra ya�, �e�itli mineraller ve vitaminleri de i�ermelerine ra�men C ve E vitaminini i�ermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pi�irilmesi veya etlerin yan�nda sebzelerin de t�ketilmesi sa�l�kl� beslenme i�in gereklidir. Ayr�ca besin �e�itlili�inin sa�lanmas� a��s�ndan sa�l�kl� bir y�ntemdir. Etle yap�lan yemekler kendi ya�� ile pi�irilmeli ve ilave ya� eklenmemelidir. �zellikle kuyruk ya�� veya tereya��n�n et yemeklerinde kullan�lmas�ndan ka��n�lmal�d�r. Etler kesinlikle �i� veya az pi�mi� olarak t�ketilmemeli, baz� zoonoz hastal�klar�n �i� veya az pi�mi� etlerin yenmesiyle bula�t��� ak�ldan ��kar�lmamal�d�r" ifadelerini kulland�. "Kurban etlerini nas�l saklamal�y�z?" Son olarak kesilen etlerin sa�l�kl� bir �ekilde nas�l saklanmas� gerekti�ini vurgulayan Zeytin, "Kesilen etlerin korunmas� ve saklanmas� insan sa�l��� a��s�ndan �ok �nemlidir. Kurban etleri, b�y�k par�alar �eklinde de�il, birer yemeklik olacak �ekilde k���k par�alara ayr�larak buzdolab� po�etine veya ya�l� ka��da sar�lmal� ve buzdolab�n�n buzluk k�sm�nda veya derin dondurucuda saklanmal�d�r. Bu �ekilde haz�rlanan etler, buzlukta -2 derecede birka� hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay s�reyle saklanabilir. Etler kolayl�kla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar ��z�nmesi baz� mikroorganizmalar i�in �reme ortam� olu�turur ve bu da sa�l���m�z� tehdit eder. ��z�nen et hemen pi�irilmeli ve tekrar dondurulmamal�d�r. Etlerin, oda �s�s�nda a��kta b�rak�lacak �ekilde de�il, yine buzdolab�n�n alt b�lmesinde ��z�nmesi sa�lanmal�d�r. Etin �abuk ��z�nmesi amac�yla uygulanan kalorifer, soba �zerinde ��z�nme, oda s�cakl���nda bekletme gibi y�ntemler, insan sa�l��� a��s�ndan tehlikeli sonu�lar� da beraberinde getirmektedir. Bayramlarda da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda et t�ketirken �e�itlilik olu�turmak i�in, di�er besin gruplar� olan s�t, yo�urt, ayran, peynir grubu, ekmek, tah�l, makarna, bulgur, pirin� grubu, sebze grubu ve meyve grubu ile ayn� ���nde birlikte t�ketmeye �zen g�sterilmelidir" �eklinde konu�tu. - ESK��EH�R
24.8.2017 - 28573
|