Koronavir�se kar�� en etkili silahlardan birinin ba����kl�k sistemi oldu�unu dile getiren Prof. Dr. O�uz �zyaral, zeytin yapra��n�n do�al antibiyotik etkisi oldu�una dikkat �ekti. Bu bitkinin g�nde 3 kez �ay �eklinde t�ketilebilece�ini s�yleyen �zyaral, "Zeytin yapra�� direkt ba����kl��� g��lendirir, g��l� bir antioksidan, antiviral ve antibakteriyel �zelli�e sahiptir" dedi. Maske, mesafe, hijyen gibi kurallar�n d���nda koronavir�sten korunman�n en �nemli maddelerinden biri de g��l� ba����kl�k sistemi. Koronavir�sle m�cadelede zeytin yapra��n�n do�al antibiyotik oldu�unu s�yleyen �stanbul Rumeli �niversitesi Rekt�r Yard�mc�s� ve Koruyucu Sa�l�k Uzman� Prof. Dr. O�uz �zyaral, "�nemli olan ba����kl�k y�k�lmadan al�nan �nlemlerdir.� Zeytin yapra��n�n en �nemli �zelliklerinden bir tanesi direkt ba����kl��� g��lendirmesi, g��l� bir antioksidan olmas�, antiviral ve anti bakteriyel �zellik ta��mas�d�r. 'Bir �ay haz�rlayal�m, i�elim ve tedavi olal�m' yakla��m�ndan uzak durmak gerekir. Koronavir�s� tedavi eder anlam�na gelmiyor" ifadelerini kulland�. "B�R�OK HASTALI�A ��FA VE TEDAV�LERE DESTEK OLUYOR" Prof. Dr. �zyaral, zeytin yapra�� �ay� yap�l���n�n p�f noktalar�n� payla�t�. Zeytin yapra��n�n ve elde edilen �ay�n yararlar� hakk�nda konu�an Prof. Dr. �zyaral, "A��z bo�az floras�nda geli�mek �zere hareket eden patojen mikroorganizmalar� durdurma �zelli�i var. Dolay�s�yla g��l� bir do�al antibiyotik gibi d���n�lebilir. H�creleri yeniliyor, ya�lanmay� geciktiriyor, beyin fonksiyonlar�n� parlat�yor, Alzheimer, Parkinson gibi hastal�klar�n da geli�mesini durduruyor. Kas stresini al�r, kan ak���n� h�zland�r�r. Prostat ve karaci�er kanseri ba�lang�� noktalar�nda da tedaviyi desteklemektedir" diye konu�tu. Diyabet hastalar�n�n bu �ay� hekim kontrol�nde kullanmas� gerekti�ini hat�rlatan �zyaral, yan etkileri �zerine �al��malar olmad��� i�in gebelerin ve emzirenlerin de t�ketmemesi gerekti�ini s�yledi. DEMLEME S�RES� 10 DAK�KAYI A�MAMALI Zeytin yapra�� �ay�n�n yap�l��� hakk�nda p�f noktalar� payla�an Prof. Dr. �zyaral, yapraklar� kesinlikle kaynatmamak gerekti�ine dikkat �ekerek, "Zeytin yapraklar�n� kaynam�� su i�erisine demlenmesi i�in koyuyoruz. 10 dakikay� ge�irdi�imiz zaman art�k bizim istemedi�imiz kimyasal yap�lar meydana geliyor. Kaynatmay�n�z. Minimum 7 dakika demleyiniz" dedi. DEFNE, IHLAMUR, BAL VE L�MON TAKV�YES� YAPILAB�L�R �stanbul Rumeli �niversitesi Rekt�r Yard�mc�s� ve Koruyucu Sa�l�k Uzman� Prof. Dr. O�uz �zyaral, "Bu �ay� yaparken bir yaprak kuru defne, bir iki sap da �hlamur ilave ederseniz, mide ba��rsak sisteminizin de g�zel �al��mas�n� desteklemi� olursunuz. Hepsinin ac� maddeleri oldu�unu unutmay�n. 7.dakikdan sonra �ay�n tad� yo�unla�bilir, ac�ms� bir tad olu�abilir. �stenmeyen ac� maddelerin �aya kar��mas� �nlemek i�in 7-10 dakikal�k demleme kafidir. Aksi taktirde �aya arzu edilmeyen ac� maddeler ge�meye ba�lar. �ay�n tad�n� artt�rmak ve aromaland�rmak i�in tamamen iste�e ba�l� fincan ba��na i�meden �nce 1 �ay ka���� kadar do�al bal ilave edilebilir. C vitamini deste�ini y�kseltmek i�in de bir tatl� ka���� kadar limonu ya da ince bir dilim limonu i�im esnas�nda eklerseniz g��l� bir bardak elde etmi� olursunuz" diye konu�tu. Zeytin yapra�� �ay�n�n g�nde 3 kez t�ketilebilece�ini s�yleyen Prof. Dr. �zyaral, "Normal �ay gibi t�ketilebilir. Zeytinin kendisi de vitamin ve mineral deposudur. Yapra��n kendisinde de bu g�� var" dedi.
- Karak�se
14.12.2020 - 49839
|