So�uk havalar�n vazge�ilmezi �orban�n pandemi d�neminde b�y�k �nem ta��d���n� belirten Dyt. Gizem Gen�y�rek "�orbalara eklenen limon, sirke ve pul biber hem metabolizmay� h�zland�r�p, ba��rsaklar�n �al��mas�na katk� sa�layarak kilo kayb�n� destekler hem de �zellikle koronavir�s ile m�cadele etti�imiz bu g�nlerde ba����kl���m�z� g��lendirmeye dolay�s�yla v�cut direncini art�rmaya yard�mc�d�r" dedi.
Pendik Medipol �niversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet B�l�m�'nden Dyt. Gizem Gen�y�rek, T�rk mutfa��nda olduk�a �nem ta��yan, k�� sofralar�n�n vazge�ilmezi �orbalara ili�kin a��klamalarda bulundu. Dyt. Gen�y�rek, beslenme programlar�nda s�k�a yer alan �orban�n ekmek yerine ge�en karbonhidrat grubu bir besin oldu�unu belirterek "Kilo kayb� veya kilo kontrol� sa�lamaya y�nelik programlar�m�zda da yer verdi�imiz �orba, �zellikle i�erik bak�m�ndan sebze ve kuru baklagiller a��rl�kl� pi�irildi�inde liften zengin bir hale gelerek ba��rsaklar� �al��t�r�r, metabolizmay� h�zland�rarak kilo kayb�n� kolayla�t�r�r. Kilo kayb� sa�larken kontrols�z yeme davran��lar�n�n �n�ne ge�meyi hedefleriz ve bu a�amada �orba bizim en �nemli yard�mc�m�zd�r" diye konu�tu.
KAHVALTIYA ALTERNAT�F T�KETEB�L�RS�N�Z
Ana ���nlerde ba�lang�� olarak t�ketilen 1-2 kep�e �orban�n doygunluk hissi vererek gere�inden fazla yemek yemenin �n�ne ge�ti�ini ifade eden Dyt. Gen�y�rek, ��yle devam etti:
"Sindirime de yard�mc� olmas�yla ana ���nlerde ba�lang�� olarak t�ketildi�i gibi sabahlar� bazen kahvalt� ���n� olarak t�ketilebilir. Metabolizmay� uyand�rma �zelli�i ile kahvalt� i�in bir alternatif olabilir. Ancak hem tokluk hissiyat� vermesi hem de lif a��s�ndan zengin olarak kilo vermeye yard�mc� olmas� a��s�ndan �orban�n i�eri�i �ok �nemlidir. Mevsim sebzeleri, kuru baklagiller, bulgur, esmer pirin� gibi tah�llar, sa�l�kl� ve az miktardaki ya� ve baharat i�eri�iyle diyetimizde g�n�l rahatl���yla yer alabilecek olan �orbalar� fazla miktarda ve hayvansal ya� ekleyerek, pirin�, makarna, eri�te, �ehriye ve beyaz unu ekleyerek tehlikeli hale getirmemeliyiz."
�ORBANIN ��ER��� ���N� BEL�RLER
Dyt. Gen�y�rek, �orban�n ba�lang��, tek ba��na bir ���n veya ara ���n alternatifi olarak da t�ketilebildi�ine de�inerek, �u bilgileri verdi:
"Asl�nda bu �orban�n i�eri�iyle alakal�d�r. ��eri�ine giren malzemeler besinsel a��dan hem kaliteli protein hem kaliteli ya� hem de kaliteli karbonhidrat kayna�� i�eriyorsa �orbay� tek ba��na bir ���n olarak t�ketebiliriz. �rne�in; tavuklu/etli bulgur ve mevsim sebzeleri i�eren bir �orba tek ba��na ana ���n olarak t�ketilebilir. Daha hafif, sadece mevsim sebzelerinden olu�an veya yo�urttan olu�an bir �orba ba�lang�� �orbas� veya ara ���n olarak t�ketilebilir. Pul biber i�erdi�i kapsaisin maddesi ve limon ise ba��rsaklar� �al��t�r�c� �zelli�i ile kilo kayb�na yard�mc�d�r. Ayr�ca i�erdikleri C vitamini ile ba����kl�k g��lendirmeye yard�mc�d�r. Bu nedenle �orbalara eklenen limon, sirke ve pul biber hem metabolizmay� h�zland�r�p, ba��rsaklar�n �al��mas�na katk� sa�layarak kilo kayb�n� destekler hem de �zellikle koronavir�s ile m�cadele etti�imiz bu g�nlerde ba����kl���m�z� g��lendirmeye dolay�s�yla v�cut direncini art�rmaya yard�mc�d�r."
GLUTENS�Z BALKABA�I �ORBASI
Dyt. Gen�y�rek, liften zengin ve kilo vermeye yard�mc� bir �orba tarifini de �u �ekilde a��klad�:
"K�p k�p do�ranan 1 kilogram balkaba�� 8 bardak su ile pi�irilir. Ayr� bir kapta 1 b�y�k so�an ve 5-6 dal p�rasa veya kereviz sap� 1 �ay barda�� zeytinya�� ile kavrulur. Ard�ndan 1 tatl� ka���� pul biber, 1 �ay ka���� zerde�al, 1 tatl� ka���� tuz eklenir. Kabaklar pi�ince hafif ezilir ve 2 yemek ka���� m�s�r unu yava�� yava�� ilave edilerek kar��t�r�l�r. Bu kar���ma 1 su barda�� ha�lanm�� barbunya, kavrulan so�an ve p�rasa eklenerek 5 dakika daha pi�irilir."
3.12.2020 - 49597
|