Ba����kl�k sistemini g��lendirmek, v�cudu pek �ok hastal��a kar�� diren�li hale getiriyor ve koruyuculuk sa�l�yor. Koronavir�sle m�cadelede de imm�n sisteminin sa�l�kl� bir �ekilde �al��mas� gerekiyor. G��l� bir ba����kl�k i�in ya�am�n bir par�as� haline gelebilecek do�ru diyet ve dengeli beslenme d�zeni belirlemek bu s�re�te �nem kazan�yor. DO�RU D�YETLE G��L� BA�I�IKLIK S�STEM� Dengeli, sa�l�kl� ve d�zenli beslenme al��kanl�klar� ba����kl�k sisteminin g��lenmesinde �nemli bir role sahiptir. Do�ru diyet ya�am�n bir par�as� haline getirilmedi�i ve beslenme hatalar� s�k tekrarland���nda ise v�cudun do�al savunma mekanizmas� olumsuz etkilenir. Ba����kl�k sistemini �st d�zeyde tutabilmek i�in dengeli bir diyet ve beslenme al��kanl��� gereklidir. �inko ve demir ile A, C, D ve E vitaminleri gibi belirli mikro besinler bu a��dan olduk�a �nemlidir. �zellikle sebzeler ve meyveler, vitamin ve mineraller a��s�ndan y�ksek yo�unlu�a sahiptir. Bu nedenle ba����kl��� g��lendirmek i�in beslenme d�zeni i�inde yer almal�d�r. HAREKETS�ZL�K VE Y�YECEK PORS�YONLARI ARTTI Covid-19'dan korunmak i�in al�nan �nlemler, g�nl�k hayat� ve pek �ok al��kanl��� da �nemli �l��de de�i�tirdi. Bu d�nemde izolasyon nedeniyle evde kal�nan s�relerin uzamas�, hareketsizlik ve sa�l�ks�z beslenme al��kanl�klar�n� da beraberinde getirdi. �nsanlar�n hem daha az hareket etmesi hem de buzdolab�na kolay ula�abilmesi, kilo kontrol�n� zorla�t�rd�. H�zl� kilo al�m� ve beslenmedeki d�zensizlikler nedeniyle obezitenin yayg�nla�mas�, ba����kl�k sistemini zay�flatan bir etkiye neden oldu. Bu sebeple, �ncelikle imm�n sistemini g��lendirecek uygun bir diyet program� planlanmal�d�r. Kilo kontrol� i�in profesyonel destek alman�n yan� s�ra �zellikle taze ve sa�l�kl� besinlerle yemek pi�irmek, g�nl�k al�nan sebze porsiyonlar�n� art�rmak, d�zenli meyve t�ketmek de yararl� olacakt�r. D���K KALOR�L� D�YETLERE D�KKAT! Kilo dengesini sa�lamak i�in d���k kalorili diyetlere ba�vurmak, ba����kl�k sistemini zay�flatan ve v�cudu hastal�klara kar�� savunmaz hale getiren en �nemli fakt�rlerden biridir. Metabolizman�n dengesini koruyabilmesi ve g��l� bir ba����kl�k i�in bilin�siz beslenme ve g�nl�k al�nmas� gereken kalori miktar�n�n alt�nda olan beslenme programlar� terk edilmeli, yeterli ve dengeli besin t�ketimi tercih edilmelidir. YETERL� SU T�KET�M� �NEML� Yeterli su t�ketimi ve s�v� al�m�, ba����kl�k sistemi a��s�ndan �nemlidir. Evde kal�nan s�renin uzamas�na ba�l� olarak su i�mek de unutulmaktad�r. V�cuttaki besinlerin sindirilmesi ve olu�an at�k maddelerin at�lmas� i�in ya�amsal �neme sahip olan su, enfeksiyonlara kar�� da etkilidir. D�zenli su t�ketimi, toksinlerin v�cuttan uzakla�t�r�lmas�n� sa�lamakta ve ayn� zamanda v�cut s�cakl���n� ve kan�n yo�unlu�unu kontrol etmektedir. S�v� al�m�n�n yetersiz olmas�, v�cuttaki toksinlerin kanda birikimine yol a�ar. D�zenli su t�ketimi ile birlikte g�nl�k en az 6 saatlik uyku da koronavir�s ile m�cadelede �nemlidir. Kaliteli uyku, v�cudun ba����kl�k sistemini d�zenler. Sa�l�kl� bir uyku i�in ak�am yemeklerinde a��r ve ya�l� besinlerden uzak durulmal�d�r. BA�I�IKLIK S�STEM�N� G��LEND�REN �NER�LER: Koronavir�s'e kar�� etkili oldu�u d���n�len C vitamini i�in limon, portakal, greyfurt, mandalina ve kivi gibi ba����kl�k sistemini g��lendiren meyveler t�ketilmelidir. Ara ���nlerde selenyum, E vitamini, �inko kayna�� olan ceviz, badem ve f�nd�k gibi besinler tercih edilmelidir. Mevsiminde yeti�en sebzeler t�ketilmelidir. Br�ksel lahanas� ve brokoli, ba����kl�k sistemi i�in �nemli olan C vitamini i�erir. Br�ksel lahanas� ayr�ca folik asit ve demir bak�m�ndan zengindir. Hi�bir sebze yaban turpundan daha fazla hardal ya�� i�ermez. Kan dola��m�n� dengeler ve nazal mukoza zar�n� nemlendirir. Bo�azdaki iltihab� hafifletir, �ks�rmeyi yat��t�r�r ve bron�lar� rahatlat�r. So�an ve sar�msak 'allisin' i�erir. Amino asit, h�creleri serbest radikallerin sald�r�lar�ndan koruyan enzim �retimini art�r�r. Serbest radikaller v�cudun kendi h�crelerini yok edebilir. So�an ve sar�msak do�al koruyucu olarak bilinmektedir. Keten tohumunda bulunan lif sadece tokluk hissi vermekle kalmaz, ayn� zamanda ba��rsak floras� i�in de yararl�d�r. Ba����kl�k h�crelerinin y�zde 80'i ba��rsakta bulunur. Selenyum i�eren yulaf ezmesi ise h�creleri serbest radikallerden korur ve kaslar� g��lendirir. Ba��rsak floras�n�n dengeli olmas� ba����kl�k sistem a��s�ndan �nemlidir. Ba��rsak floras� i�in y�ksek lif i�eri�ine sahip besinler t�ketilmelidir. Sebzeler, meyveler, kuru yemi�ler, kuru baklagillerin t�ketilmesi ba��rsak floras�n� dengeleyecektir. Yo�urt, kefir ve tur�u gibi fermente besinler de tercih edilmelidir.
26.8.2020 - 47492
|