Tokat'ta k�ylerde kad�nlar�n imece usul� yapt�klar� ve ba����kl��� g��lendirdi�i d���n�len ek�i mayal� k�y ekme�e ra�bet artt�.
|
|
|
|
|
|
Tokat merkeze ba�l� B�y�ky�ld�z K�y�nde kad�nlar haftan�n bir g�n� ev ekme�i yapmak i�in bir araya geliyor. Hamur teknesinde un i�erisine ek�i maya, tuz ve su kat�larak yo�ruluyor. Elleri ile yo�urulan hamur yakla��k 2 saat dinlenmeye b�rak�l�yor. Daha sonra mayalanan hamur f�r�na verilmek �zere tekneden al�narak yumak haline getiriliyor. Odun ate�inde �s�nan kara f�r�na s�r�len ekmek yakla��k 1 saatte pi�erek t�ketime haz�r hale geliyor. �ar�� ekme�ine g�re daha uzun s�re bayatlamadan evlerde muhafaza edilen ev ekme�i damaklarda ayr� bir lezzet b�rak�yor.
Turhal'dan k�y�ne ekmek yapmak i�in gelen Emine Yanar (62), k�y ekme�ini uzun s�re bayatlamad��� i�in tercih ettiklerini s�yledi. Geleneksel y�ntemlerle ekmek yapmay� annesinden ��rendi�ini belirten Yanar, kendisinin de k�z�na ve gelinlerine ��retti�ini kaydetti. Ekmek yapma tela��n�n ak�amdan ba�lad���n� s�yleyen Yanar, "Ak�amdan ev mayam�z� ek�itiyoruz. Sabaha kadar bekliyor, unumuzu eliyoruz. teknemizde 1 saat kadar e�ki mayam�z� tuz ve suyumuzu katarak yo�uruyoruz. Yo�urdu�umuz hamur yakla��k 2 saat dinleniyor. Sonra kara f�r�n�m�z� yak�yoruz. Hamurumuzu d�k�yoruz, hamuru somun haline getirip, f�r�na veriyoruz. Yakla��k 1 saat sonra ekme�imiz t�ketime haz�r hale geliyor. �ocuklar�m k�y ekme�ine al��k�n olduklar� i�in �ok seviyorlar, geldiklerinde yap�yorum g�t�r�yorlar" diye konu�tu.
Ev han�m� �erife �a�lar ise yapt�klar� ekmekleri dondurucuda muhafaza edip uzun s�re t�ketme imkan� oldu�unu s�yledi. Ek�i mayal� ekme�e ra�bet artt� Kent merkezinde ek�i mayal� ev ekme�i satan D�rdane T�rk�z, fiyat�n�n artmas�na ra�men salg�n nedeni ile ev ekme�inin ra�bet g�rd���n� s�yledi. T�rk�z, "Korona vir�sten dolay� ev ekme�i sat��lar�m�z daha da fazlala�t�. Bunun nedeni de ev mayas� oldu�undan daha sa�l�kl� oldu�u i�in.
1.12.2020 - 49563
|
|