T�rkiye 1 Haziran'dan itibaren normalle�me s�recine ba�l�yor. Uzmanlar pandeminin devam etti�ini hat�rlat�rken, yeniden sosyalle�me ad�mlar�nda �nlem almaya devam edilmesi gerekti�i vurgulan�yor. Sa�l�k Bakanl���'n�n son olarak a��klad��� 'Restoran, Lokanta, Kafe Pastane, B�rek�i, Tatl�c� ve ��erisinde Yeme-��me Hizmeti Sunan ��letmelerde Al�nmas� Gereken �nlemler' rehberi olduk�a ayr�nt�l� bir �nlem s�ralamas� sundu. Sa�l�k Bakanl���'n�n kontrol� normalle�me s�reci a�amas�nda, yeme-i�me sekt�r�ndeki i�letmelerin faaliyetlerinin g�venli bir �ekilde ger�ekle�tirilebilmesi amac�yla s�ralad��� �nlemler ��yle: (Bu tedbirler restoran, lokanta, kafeler ile i�inde yeme-i�me hizmet alan� bulunan dinlenme tesisleri, kitap��lar, b�fe ve kantinler ile di�er i�letmelerin restoran-kafe b�l�mleri dahil yeme-i�me sekt�r�ndeki i�letmeler i�in ge�erlidir.) UYGULANMASI GEREKEN KURALLAR PANOLAR HAL�NDE ASILACAK- ��letmelerinin faaliyetleri s�ras�nda, ilgili kamu kurum veya kurulu�lar� taraf�ndan ilan edilmi� olan tedbirlere tam olarak uyulmal�d�r. - ��letme genelinde Kovid-19 ve hijyen kurallar�n�/uygulamalar�n� kapsayan bir protokol haz�rlanmal�, protokol d�zenli aral�klarla de�erlendirilmeli, uygulamada kar��la��lan sorunlar, getirilen ��z�mler ve kamu kurum veya kurulu�lar�nca uygulamaya konulan tedbirler dikkate al�narak g�ncellenmelidir. - Protokol kapsam�nda, hastal�k belirtileri g�steren m��teriye personelin yakla��m� ve uygulanacak i�lemler de tan�mlanmal�d�r. Bunlar Sa�l�k Bakanl���'n�n yay�nlad��� Kovid-19 rehberinin ilgili b�l�m�nde a��klanm��t�r. - Tesis i�letmecileri, tesisin tamam�nda sosyal mesafe �nlemlerini almakla y�k�ml�d�r. Genel kullan�m alanlar�na ve oturum d�zenine ili�kin sosyal mesafe plan� haz�rlanmal�, tesisin misafir kapasitesi sosyal mesafe plan�na g�re belirlenmeli, bu kapasiteye uygun say�da misafir kabul edilmeli ve kapasite bilgisi tesisin giri�inde g�r�lebilir bir yere as�lmal�d�r. - Ayr�ca, tesis giri� hol�nde veya d�� cephesinde ve misafir ile personelin kolayca g�rebilece�i genel kullan�m alanlar�nda, tesiste uygulanan ve uyulmas� gereken Kovid-19 tedbirleri ve kurallar�n�n yer ald��� panolar d�zenlenmelidir. - Kovid-19 tedbirlerine y�nelik mutfak temizli�i ve g�da g�venli�i protokol�, ha�ere ve zararl�larla m�cadele protokol� haz�rlanmal�d�r. Sorumlu personelce protokole uyulmas� sa�lanmal�d�r. MASKES�Z M��TER� ALINMAYACAK- Valeler taraf�ndan eldiven kullan�lmamal�d�r, her ara� teslim alma ve teslim etme hizmetinden �nce ve sonra eller alkol bazl� el dezenfektan� ile temizlenmelidir. - Valeler ara�lara maskesiz binmemelidir. - Misafirlere tesise giri�te termal kamera veya temass�z ate� �l��m� uygulamal�d�r. 380C'den y�ksek ate� �l��mlerinde, misafir i�letmeye al�nmayarak, t�bbi maske ile sa�l�k kurulu�una ba�vurmas� sa�lan�r. - Tesis giri�lerinde el antisepti�i bulundurulur ve misafirlerin ellerini antiseptikle temizlemelerinden sonra giri�leri sa�lan�r. - Maskesiz m��teri i�eri al�nmaz. Misafirin yan�nda yoksa verilmek �zere maske bulundurulmal�d�r, misafirlerin yeme-i�me faaliyeti d���nda ve masadan her kalkt�klar�nda maske takmas� sa�lan�r. - Asans�rlerin i�ine 1'er metre ara ile sosyal mesafe yer i�aretleri yap�larak, toplam kapasitesinin ��te birini ge�memek kayd�yla kapasitesi belirlenmeli ve yaz�l�/g�rsel bilgilendirme yap�lmal�d�r. HER MASADA EL ANT�SEPT��� BULUNACAK- Yemek salonlar�, giri� alan� ve hol�, ilave salonlar gibi genel alan kullan�mlar� ve a��k alanlar dahil tesisin tamam� sosyal mesafe plan�na uygun olarak d�zenlenmelidir. Tesisin i�inde veya d��ar�s�nda s�ra olu�abilecek her yerde (lavabo �nleri, varsa sigara i�me alanlar� vb.) 1,5 metre ara ile sosyal mesafe i�aretlemeleri yap�lmal�d�r. - Sosyal mesafe ve oturma d�zeni kurallar�, ayn� aileden olan veya bir grup olarak gelen misafirler aras�nda uygulanmaz. - Yemek servisi verilen masalar aras� mesafe her y�nden 1,5 metre, yan yana sandalyeler aras� 60 cm olacak �ekilde d�zenlenmelidir. Grup halinde gelen m��teriler i�in masa birle�tirmeleri yap�ld��� takdirde di�er masalarla aradaki 1,5 metre mesafe korunacak �ekilde yap�lmal�d�r. - Masalarda sadece kar��l�kl� oturma d�zeni sa�lanmal�d�r. Masa yanlar�na sandalye konulmaz ve masa yanlar�na oturma d�zeni olu�turulmaz. - Kar��l�kl� oturmada masa eni 70 cm'den k���k masalarda �apraz oturma d�zeni uygulanmal� veya kar��l�kl� oturma mesafesinin artt�r�lmas� amac�yla iki masa birle�tirilerek kullan�lmal�d�r. - B�t�n masa d�zeni kurallar� masa �ekline bak�lmaks�z�n (kare, dikd�rtgen veya daire) her masa i�in uygulan�r. - Yan yana tek ki�ilik oturma d�zeni olan bar masas� �eklindeki masalarda sandalyeler aras� mesafe 1 metre olacak �ekilde d�zenlenmelidir. Personel ile m��terinin do�rudan y�z y�ze kald��� bar masalar� kullan�lmamal�d�r. - Her masada el antisepti�i veya kolonya bulundurulmal�d�r. - Servis personeli, servis esnas�nda mesafe kurallar�n� korumaya ve temastan ka��nmaya �zen g�sterir. - A��k b�fe uygulamas� yap�lmas� halinde a��k b�fenin misafir taraf�na misafir eri�imini engelleyecek �ekilde pleksiglas veya benzeri bariyer yap�lmal�, servis ise mutfak personeli taraf�ndan sunulmal�d�r. - �ay/kahve makinesi, su sebilleri, i�ecek makinesi gibi ara�lar�n kald�r�lmal� veya misafire servis eleman� arac�l���yla servis yap�lmal�d�r. - Yemek masalar� ve sandalyeler, servis malzemeleri, �eker, tuz, baharat, pe�ete, men� gibi malzemelerin her misafir kullan�m�ndan sonra silinerek uygun �ekilde temizli�i ve dezenfeksiyonu sa�lanmal�d�r. M�mk�nse tek kullan�ml�k �eker, tuz, baharat, pe�ete kullan�lmal�d�r. - M�mk�n oldu�unca, temass�z �deme al�nmal�, temasl� post cihaz� kullan�lmas� halinde, her kullan�mdan sonra cihaz�n %70'lik alkol ile silinerek temizlik ve dezenfeksiyonu sa�lanmal�d�r. - Genel kullan�m alanlar�n�n ve genel m��teri tuvaletlerinin giri�lerinde, geni� salonlar�n farkl� yerlerinde el antisepti�i bulundurulmal�d�r. - Genel tuvaletlerin giri� kap�lar� m�mk�nse otomatik kap� sistemi olarak d�zenlenmelidir. D�zenlenememesi halinde giri� kap�lar�n�n kollar�n�n s�k s�k dezenfeksiyonu sa�lanmal�d�r. - Tesis i�erisinde �ocuklara ayr�lm�� oyun odalar� hizmete a��lmaz. PERSONEL�N ATE�� �L��LECEK- Personelin d�zenli sa�l�k kontrol� yap�lmal�, birlikte ya�ad��� ki�ilerin Kovid-19 a��s�ndan izlenebilmesi i�in personelden periyodik bilgi al�nmal�d�r. - T�m personele Kovid-19 salg�n� ve hijyen konusunda bilgi/e�itim verilmesi sa�lanmal�d�r. - Personel giri�inde termal kamera veya temass�z ate� �l��m� yap�lmal� ve el antisepti�i bulundurulmal�d�r. - Personele, �al��ma yerine, misafirler ve ortam ile temas�na uygun ki�isel koruyucu ekipman (t�bbi maske, y�z koruyucu gibi) ile el antisepti�i sa�lan�r ve kullan�m� izlenir. - Personel k�yafetlerinin g�nl�k temizli�i ve hijyeni sa�lanmal�d�r. - Ayn� vardiyada m�mk�n oldu�unca ayn� personelin �al��t�r�lmas�na �zen g�sterilmelidir. - Personelin soyunma-du�-tuvalet ve ortak yemek yeme, dinlenme alanlar� sosyal mesafe ko�ullar�na uygun olarak d�zenlenmeli, bu konuda gerekirse yer i�aretleri, �erit, bariyer gibi d�zenlemeler yap�lmal�d�r, bu alanlar�n temizli�i ve kurallara uygun �ekilde dezenfeksiyonu d�zenli olarak sa�lanmal�d�r. - Mal tedariki veya ba�ka sebeplerle (tamir, bak�m vb.) tesise ge�ici olarak kabul edilen ki�ilerin temas�n�n asgari d�zeyde tutulmas�na y�nelik kurallar belirlenerek uygulanmas� izlenmelidir. Ayr�ca, bu ki�ilerin sosyal mesafe kural� korunarak ve koruyucu donan�m kullanarak i�lemlerini yapmalar� sa�lanmal�d�r. - Personelde hastal�k belirtileri tespiti halinde t�bbi maske tak�larak en yak�n sa�l�k kurulu�una ba�vurmas� sa�lanmal�d�r. ��LEM G�RMEM�� VE HAZURLANMI� GIDALAR AYRI YERLERE KONULACAK- G�da g�venli�i ve mutfak hijyeni uygulamalar�n�n ilgili mevzuat ve y�netmeliklere uygun yap�lmas� sa�lanmal�d�r. - G�da �retim alan�na ham madde ve �r�n sevklerinde ve mutfak alan�nda hijyen bariyerleri, sterilizasyon cihazlar� el ve v�cut hijyeni i�in gerekli alet ve ekipman bulundurulmal�d�r. Mutfak ve pi�irme alanlar�na g�revli olmayan personel girememelidir. - B�t�n g�dalar kapal� dolaplarda veya �zeri kapal� �ekilde saklanmal�d�r. - �apraz bula�may� �nlemek i�in, i�lem g�rmemi� g�da maddeleri ile haz�rlanm�� g�dalar mutfakta birbirlerinden ayr� yerlerde muhafaza edilmelidir. Ayr�ca, hi�bir g�da maddesi zeminle temas ettirilmemelidir. - Mutfak ve ili�kili alanlar�n, mutfakta kullan�lan her t�rl� donan�m ve ekipman�n, tezg�h ve saklama alanlar�n�n temizlik ve hijyeni d�zenli olarak sa�lanmal�d�r. Elle s�k temas eden y�zeyler 1/100'l�k �ama��r suyu ile d�zenli olarak silinmelidir. - Servis malzemeleri (tabak, �atal, ka��k, b��ak, bardak gibi) bula��k makinas�nda y�kanmal�d�r. Mutfak personeli �al��ma esnas�nda i� k�yafeti ve ki�isel koruyucu ekipman kullan�lmal�, ellerini d�zenli olarak y�kamal�d�r. - Mutfakta, personelin uymas� gereken kurallar ve iyi hijyen uygulamalar� ile ilgili g�rsel/yaz�l� bilgilendirme yap�lmal�d�r. TUVALETLER NASIL TEM�ZLENECEK?- Tuvalet alanlar�na giri� kap�lar� otomatik kap� sistemine �evrilmelidir. Bu imkan yoksa tuvalet alan�na giri� kap�lar�n�n kollar� 1/100'l�k �ama��r suyu ile s�k s�k silinmelidir. - Tuvaletlerin zeminleri, klozetler, pisuvarlar 1/10'luk, lavabolar, musluk ve batarya ba�l�klar�, kap� kollar� 1/100'l�k �ama��r suyu ile s�k s�k temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. - Tuvalet ve lavabolar�n temizlik saatleri kay�t edilmeli ve temizlik saatleri g�r�n�r �ekilde as�lmal�d�r. Devaml� s�v� sabun, tuvalet ka��d� ve ka��t havlu bulundurulmal�d�r. - Temizlik yapan personel ki�isel koruyucu ekipman (eldiven ve maske) kullanmal�, i�lem sonras� kullan�lan i� yeri ��p�ne at�l�r, su ve sabunla en az 20 saniye el temizli�i ve hijyeni sa�lanmal�d�r. - Tuvaletlerde el kurutma fanlar� kapat�larak kullan�m d��� b�rak�lmal�, tek kullan�ml�k ka��t havlular kullan�lmal�d�r. KL�MALAR DI�ARIDAN TEM�Z HAVA ALACAK �EK�LDE �ALI�TIRILACAK- T�m alanlar�n temizli�i, y�zeyin niteli�ine g�re standartlara uygun �r�n kullan�larak, uygun s�kl�kta yap�lmal�, bu uygulamalar�n izlenebilirlik kay�tlar� tutulmal�d�r. - Tesisin tamam�nda kap� kollar�, t�rabzanlar, asans�r d��meleri, elektrik d��meleri, post cihaz�, televizyon kumandas�, telefon, bilgisayar klavyesi, men�, masa �stleri, tuzluk/biberlik gibi el temas�n�n yo�un oldu�u y�zeyler s�k s�k su ve deterjanla temizlenmeli, 1/100 suland�r�lm�� �ama��r suyu ile dezenfeksiyonu sa�lanmal�, klor bile�iklerinin zarar verdi�i post cihaz�, telefon, bilgisayar klavyesi gibi y�zeylerde ise %70'lik alkol bazl� �r�nler kullan�larak, izlenebilirlik kay�tlar� tutulmal�d�r. - Havaland�rma ve klima sisteminin, �ama��r makinesi, bula��k makinesi gibi ara�, gere�, malzeme ve donan�m�n periyodik bak�mlar� ve gerekli olanlar�n sterilizasyonu sa�lanmal�d�r. - Klima ve havaland�rma sistemlerinin filtreleri periyodik olarak zaman�nda de�i�tirilir. Klimalar %100 d��ar�dan temiz hava alacak �ekilde �al��t�r�l�r. Vantilat�rler ise kullan�lmaz. Merkezi havaland�rma sistemleri bulunan tesislerin havaland�rmas� temiz hava dola��m�n� sa�layacak �ekilde d�zenlenir ve s�k s�k do�al havaland�rma yap�l�r. - Klima kullan�m� konusunda T.C. Sa�l�k Bakanl���n�n yay�nlad���/yay�nlayaca�� "Toplumda Klimalar�n Kullan�m�" rehberine uyulmal�d�r. - Tesisteki kapal� mahallerin tamam�n�n s�kl�kla kap� ve pencereleri a��larak do�al havaland�rmas� sa�lanmal�d�r. ��LETME ARA�LARINDA ALINACAK �NLEMLER- Ara�larda el antisepti�i veya kolonya bulundurulur. - ��letme ara�lar�na el antisepti�i ile ellerin temizli�i sa�lanarak binilir ve ara� i�inde s�rekli maske tak�l�r. M�mk�nse ara�lar�n her zaman ayn� personel taraf�ndan kullan�m� sa�lan�r. - Arac�n el temas� yo�un y�zeyleri (kap� kollar�, cam kumandalar�, direksiyon, vites, radyo vb.) her kullan�mdan sonra %70 alkol i�eren �r�nle dezenfeksiyonu sa�lan�r. - Bu tedbirler s�rece ba�l� olarak zaman i�erisinde g�ncellenecektir.
31.5.2020 - 45673
|